GeriKişisel Bakım Karın çatlağı hangi durumlarda oluşur?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Karın çatlağı hangi durumlarda oluşur?

Karın çatlağı hangi durumlarda oluşur?

Başta morumsu, kırmızı renkte sonra beyazlaşan yırtılmaya bağlı çizgilerdir...

Karın çatlakları cildin gerilmesiyle oluşan başta morumsu, kırmızı renkte sonra beyazlaşan yırtılmaya bağlı çizgilerdir. Hızlı kilo alma veya büyümeye bağlı oluşan deri gerilmesi sorumlu tutulmaktadır.

KARIN ÇATLAKLARINA NEDEN OLAN ETKENLER

  • Gebelik
  • Ergenlikte hızlı büyüme
  • Şişmanlık
  • Hormon tedavileri
  • Vücut geliştirme neden olabilir.

Karın çatlağı hangi durumlarda oluşur

Bu çatlaklar karın dışında, göğüs, uyluk, kalça, sırt, omuz, kol ve bacaklarda da görülebilir. Yağ ve kas dokusunun hacminin arttığı bölgeler tutulur. Ancak gerilme tek başına bir etken değildir. Kortizol başta olmak üzere hormonlar, genetik yatkınlık, ırk, yaş önemlidir. Örneğin genç gebelerde, daha sıktır. Siyah ırk ve Asyalılarda nadirdir. Beyaz kadınların dörtte üçünde görülür. Anne 15 kg’dan fazla kilo aldıysa, bebeğin doğum ağırlığı fazlaysa risk artar.

ÇATLAKLAR GEBELİKTEN SONRA YOK OLMAZ

İlk çağlardan itibaren insanlar önleme ve tedavi yöntemleri araştırmıştır. Zeytinyağı başta olmak üzere bitkisel yağlar en sık kullanılanlarıdır. Anne adayı gebelikte, yüzde gebelik maskesi dediğimiz lekeler, koltuk altı, meme başı, genital bölge derisinin kararması, karın ortasında dikey bir siyah çizgi oluşması, avuçların kızarması gibi pek çok cilt değişikliği yaşar. En çok şikayet edilen ise karın çatlaklarıdır. Çatlaklarda kaşıntı ve yanma olabilmesi de diğer rahatsız edici bir noktadır. Gebeliğin 3. ayından itibaren yavaş yavaş artar. Ancak gebeliğin son ayında da aniden çatlaklar oluşabilir. Çatlaklar gebelikten sonra yok olmaz, ancak rengi açılır ve daha az belirgin hale gelir.

Karın çatlağı hangi durumlarda oluşur

KARIN ÇATLAKLARI TEDAVİSİ NASILDIR?

Karın çatlaklarının önlenmesi için piyasada çok sayıda ürün vardır. Hiçbirinin koruyucu etkisi yüzde yüz değildir. Ancak bu ürünlerin nemlendirici, kollajen ve elastik dokuyu destekleyici etkileri vardır. Sürerken uygulanan masajın da deri dolaşımını olumlu etkilediği kabul edilmektedir. Yeterli su alımının ve dengeli beslenmenin olumlu etkisi ise tam kabul görmektedir. Hekim olarak biz gebelik sonrasında tedavi amacıyla çeşitli yöntemler uyguluyoruz. En basit olarak hastalarımıza C vitamini, tretinoin, glikolik asit içeren krem ve losyonlar veriyoruz. Ayrıca kimyasal soyma, dermabrazyon, dermoroller, mezoterapi, PRP, lazer hastane uygulamaları olarak mümkündür.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Ataman

False