Sema Karaoğlu
Sema Karaoğlu
Sema Karaoğlu

Hangi yağ hangi cilt tipine faydalı?

İşte, 17 çeşit yağın faydaları…

Haberin Devamı

“Bitkisel yağların en önemli özellikleri bedensel savunma mekanizmalarını hızlandırarak vücudu bir bütün olarak iyileştirmeleridir” diyen Dr. Sema Karaoğlu, sıklıkla kullanılan 17 çeşit yağın cilde olan faydalarını anlattı.

Vücudumuz için yaklaşık 46 çeşit yağ kullanılır. Bu yağlar, güneş ışınından etkilendikleri için koyu renkli şişelerde muhafaza edilirler. Güzellik tedavisinde uygulanan temel aromaterapik yağlar, yaşlanmayı geciktirirler. Siyah nokta ve aknelerin giderilmesini sağlarlar. Tonik ve derin temizleyicilerle birlikte yüze rutin olarak sürülebilirler. İşte, 17 çeşit yağın faydaları:

1. Avokado yağı: Özellikle kuru yıpranmış ve yaşlı ciltler için idealdir. Cildi nemlendirir ve canlandırır. Yaşlanma belirtilerini yavaşlatır. A, B, D, E vitaminlerini içerir. Çok hızlı emildiği için kuru ciltlerin nemlendirilmesine ve beslenmesine yardımcı olur. Egzama tedavisinde bitkisel destekleyici olarak kullanılabilir.

Haberin Devamı

2. Ayçiçeği yağı: Cildi nemlendirme ve besleme özelliği vardır.

3. Badem (Tatlı) yağı: Tüm cilt tiplerinde cildin nemlendirilmesine, özellikle kuru, hassas ve tahriş olmuş ciltlerde cildin yenilenip beslenmesine yardımcı olur.

4. Biberiye yağı: Derinden temizlik sağlar, cildi mikroplardan arındırma özelliği vardır.

5. Buğday yağı: Zengin A, E ve D vitamini kaynaklarından biridir. Yüksek miktarda protein ve lesitin içerir. Kuru ve çatlak ciltler için etkilidir. Hücre yenileyici, yara, yanık problemlerinde, kırışıklıklarda etkili olarak kullanılır. Ciltteki, güneş ve doğum lekelerinin giderilmesinde etkilidir. İçerdiği zengin E vitamini sayesinde güçlü bir antioksidandır. Bu sayede serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruma sağlar. Buğday yağı deriye çok hızlı bir şekilde nüfus eder ve cildi güneşin zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur. Hamilelikte meydana gelen çatlakların giderilmesinde de kullanılmaktadır.

6. Ceviz yağı: Kuru yıpranmış ve yaşlı ciltlerde tercih edilebilir. Göz çevresindeki kırışıklıklar için ve dudaklardaki çatlamalara karşı kullanılabilir. Ceviz yağı yüksek miktarda linoleik asit ve doymamış yağ asitleri içermektedir.

Haberin Devamı

7. Çörekotu yağı: Cildi besleyici, kuru ciltleri dengeleyici özelliğe sahiptir.

8. Gül yağı: Tüm cilt tipleri için uygundur. Cilt temizliğinde kullanılır. Cildi ferahlatır. Yumuşatıcı ve rahatlatıcıdır.

9. Havuç yağı: Tüm cilt tipi için uygundur. Özellikle yüz temizliği için idealdir. Beta-Carotene, A, B, C, D, E vitamini açısından zengindir.

10. Jojoba yağı: Göz makyajı da olmak üzere yüzdeki makyajı kolaylıkla ve nazikçe temizler. Kuru cildi nemlendirirken, yağlı ciltteki yağı dengeler. Cilde esneklik kazandırarak karın ve bacaktaki çatlakları önler. Güneşlenme sonrasında kullanılabilir. Ciltteki yanmayı ve dökülmeyi hafifletir. Cildi yumuşatır. Çizgileri ve kırışıklıkları azaltmak için kullanılır. Kuru ciltleri nemlendirir. Akneleri giderir.

11. Kayısı çekirdeği yağı: Cildi sıkılaştırarak ciltteki kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur. Kayısı çekirdeği yağı, yüz temizliğinde kullanılır. Akneleri temizler, cilde canlılık verir. Yaşlanma ile ortaya çıkan kırışıkları giderir. Nemlendirici özelliğe sahiptir. Kayısı çekirdeği yağı tek başına kullanıldığında aknelerin kurutulmasında tedaviyi destekler. Kayısı yağı cilde sürüldükten sonra güneşe çıkılmamalıdır, ters etki yapabilir.

12. Lavanta yağı: Hassas veya yağlı ciltler için uygundur. Akne tedavisinde kullanılır.

13. Papatya yağı: Hassas ciltler için uygundur. Yumuşatıcı ve rahatlatıcıdır. Akne tedavisinde kullanılır. Kaşıntıya iyi gelir.

Haberin Devamı

14. Limon kabuğu yağı: Sivilceleri giderir, cildi güzelleştirir, tonik olarak kullanılabilir. Mikrop kırıcı, sıkıştırıcı, sağlamlaştırıcı, gerdirici özelliği vardır ve cildi yağdan arındırır.

15. Portakal yağı: Selülite karşı kullanılabilir. Akneleri kurutur.

16. Susam yağı: İçerdiği yüksek oleik asit (omega-9) ve antioksidanlar nedeniyle, cildin yaşlanmasını engellemeye, kalıcı nem oluşturmaya yardımcı olur. Harici kullanımda, muhtelif cilt sorunlarını ve mantar enfeksiyonlarını engellemeye yardımcı olmaktadır. Kalsiyum ve vitamin eksikliği nedeniyle bozulmuş tırnakların onarılmasında oldukça faydalıdır.

17. Zeytinyağı: Cilde ve saçlara çok faydalıdır. Dövülmüş sarımsak ile karıştırılmış zeytinyağı, kuruyan, sertleşen derinin yumuşamasını sağlar. Saçlara canlılık verir. Dişlere yapılan masaj, dişlere sağlamlık ve beyazlık kazandırır. Birkaç damla limon-bal karışımı ile beraber kırışıklıkları önler. Kaya tuzu ile karıştırılır. Pürüzsüz bir cilt elde etmek için, bu karışımla kol ve bacaklar ovulur. Zeytinyağı limon ile karıştırılarak cilde sürülür, cildi korur. Güneşle birlikte böyle bir ten iyi bir renk alır. Ciltteki kuruluğu gidermek için bir elma ezilir. Zeytinyağı ile karıştırılarak on dakika yüzde tutulduktan sonra ılık suyla yıkanır.