Sertaç Sever
Sertaç Sever
Sertaç Sever

Güneş lekelerinden nasıl korunulur?

Güneş lekelerinden korunabilmek için lekeleri oluşturan nedenlerin bilinmesi gerektiğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, güneş lekelerine sebep olan faktörleri anlattı.

Haberin Devamı

CİLT YAPISI:

Hassas, ince, buğday tenli cilt yapıları leke oluşturmaya daha eğilimdir. Hatta bazen hastalarımız, yaraların geç iyileştiğinden bahseder. Aslında yara kendini kapatıyordur ama leke bırakarak iyileştiği için sanki yara geçmemiş gibi gözükür.

Diğer güneş lekesi nedenleri arasında doğum kontrol hapları ve gebeliğin kendisi yer alır. Değişen hormon seviyeleri nedeniyle ciltte lekelenmeye eğilim artmıştır. Aynı zamanda tiroid hastalıkları ve guatr durumlarında da benzer eğilim artar. Bu nedenle bu tür sağlık durumlarına sahip kişilerin güneşten korunmaya çok daha dikkat etmesi gerekir.

Ayrıca bazı hastalıklar veya kullanılan ilaçlar da lekelenmeyi etkileyebilir. Genelde ilaçların prospektüsünde bu yan etki yer alır. Zaten böyle bir sorunu olan hastalarımızın da doktorlarından ek olarak bilgi alması da yerinde olur.

Güneş lekelerinden nasıl korunulur

Sigara yine leke nedenlerinin başta gelenlerinden biridir. Nikotin doğrudan pigment hücrelerinde birikir ve ciltte koyulaşma ve lekelenmeye yol açar.

GÜNEŞ KORUYUCULAR

Genelde herkes tarafından kullanılmasını önermekle beraber yukarıda bahsettiğimiz risk faktörlerine sahip kişiler güneşten korunmaya çok daha fazla dikkat etmelidir. Güneş koruyucu krem ve losyonlar güneşten korunmakta önemli bir adımdır. 30 faktör üzerinde olması yeterli olup faktöründen daha çok kullanım şekli önem taşır. Tam bir koruyucu tabaka oluşturmaları için dışarı çıkmadan yarım saat öncesinden sürülmeleri gerekir. Ayrıca sadece deniz kıyısında değil güneş ışığı ile karşılaşılabilecek balkon, sokak bahçe gibi dış ortamlarda da kullanılmaları gerekir. 

Su teması, terleme, denize ve havuza girip çıktıktan sonra da dış ortamda kalacaksanız tazelenmeleri gerekir. Ben genellikle 2 saatte bir tazelenmelerini öneriyorum. Tazelenmeyen güneş koruyucu etkisini kaybeder ve lekelenme riskiniz artar.

 Güneş lekelerinden nasıl korunulur 

SAATLER ÖNEMLİ!

Güneşin açısı ve yoğunluğu da önemlidir. Bu nedenle dışarıda bulunduğunuz saatlerde farklı güneş yoğunluklarıyla karşılaşırsınız. Dolayısıyla leke üzerine etkileri de fark eder. Örneğin ben hastalarıma genelde 11: 00 öncesi ve 16:00 sonrası saatler dışarıda bulunmalarını tavsiye ediyorum.

Leke problemi bir cilt hastalığıdır. Bu nedenle hem korunma hem de tedavi sürecinde mutlaka bir dermatoloji (cildiye) uzmanı hekim kontrolünde bulunmanızda fayda vardır. Çünkü uzman olmayan kişiler tarafından yapılan leke tedavilerinde lekeler daha da artabilir ve daha çözümü zor bir hale gelebilirler.

[fotogaleri=3296,3280,975]