Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan

Güneş koruyucunuz cilt yapınıza uygun olmalı

Kullanımına düzenli olarak ve erken yaşta kullanılmalı.

Haberin Devamı

Güneş ışınları deride yaşlanmaya yol açarken, deri kanseri riskini artırır. UVA ve UVB ışınları cilt hücrelerinin yapısını bozarak güneş lekeleri, kılcal damar artışları, cilt sarkmaları gibi yaşlanma bulgularını, uzun vadede kötü huylu tümörlerin oluşumunu tetikler. Güneş koruyucu kremlerini erken yaşta düzenli olarak kullanmakla güneş ışınlarının zararlarından bilinçli ve planlı bir şekilde korunmuş oluruz.

Güneş koruyucu alırken nelere dikkat etmeli?

  • Güneş koruyucu alırken cilt yapısına uygun, alerji oluşturmamasına, suya ve tere dayanıklı olmasına ve içerdiği maddelere dikkat edilmelidir.
  • Açık tenli kişiler, alerjik ciltler ve bebeklerde yüksek koruma faktörlü kremler tercih edilmelidir. Koruma faktörü en az 30 (SPF 30) olmalıdır.
  • Çocukluk çağında geçirilen güneş yanıkları, su toplamaları ilerleyen yıllarda cilt kanseri riskini arttırmaktadır. Bu nedenle çocukluk çağından itibaren güneşten korunmak gerekir.
  • Yüz için kullanılan ürünlerde cilt yapısına uygun ürün seçilmelidir. Yüz için ekstra özen göstermemiz gerekir.
  • Cildinize en uygun güneş koruyucuyu doktorunuza danışarak seçmenizde yarar var. Rastgele ürün seçmek cildinizde sorun yaratabilir.
  • Yağ ve nem oranına uygun koruyucular tercih edilmelidir. Akneli ve yağlı ciltlerde yağsız losyon bazında koruyucular kullanılmalıdır. Koruyuculara bağlı geniş gözeneklerin tıkanması iltihabi reaksiyonlara, sivilcelere sebep olabilir.
  • Çok kuru ciltlerde önce nemlendirici sürülmesi sonra nemlendirici oranı yüksek koruyucu kullanılması uygun olur.
  • Alerji ve atopi öyküsü olanların güneş alerjisine karşı dikkatli olmaları gerekir. Düzenli dermatolog kontrolünde ve cilt yapısına uygun alerji yapmayan güneş koruyucular tercih edilmelidir.
  • Güneş koruyucular içerdiği koruyucu maddelere göre kimyasal ve fiziksel koruyucular olarak ayrılır. Fiziksel koruyucular güneş ışınlarını yansıtan titanyum dioksit ve çinko oksit gibi mineral filtre içerir. Mineral içerikli ürünler daha az kimyasal içerdikleri için derisi alerjik veya hassas kişilerde kullanılabilir.
  • Hormon benzeri etkileri konusunda tartışmaların sürdüğü paraben maddesini içermeyen ürünler tercih edilmelidir.

Güneş korucuyu ne zaman sürmelisiniz?

Güneş koruyucular çok güneşli havalarda dışarı çıkılmadan 20 dakika önce yoğun, vücudun her tarafına eşit olarak sürülmelidir. Yüzme ve terleme sonrası koruyucu tekrarlanmalıdır. Böylece cildimizin güneşten göreceği zarar azaltılmış olur. 

Güneşin sağlığımız için olumlu rahatlatıcı etkileri vardır, ayrıca D vitamini almamızı sağlar. Fakat bronzlaşma her zaman için sağlıksız bir durumdur. Bronzlaşırken güneş ışınları hücrelerde kalıcı tahribatlara yol açar. Güneş koruyucuları ile ışınların zararlarından bilinçli ve planlı bir şekilde korunmuş oluruz.