GeriKişisel Bakım Güneş kaynaklı cilt lekeleri için neler yapılabilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Güneş kaynaklı cilt lekeleri için neler yapılabilir?

Güneş kaynaklı cilt lekeleri için neler yapılabilir?

Güneş lekeleri, kenarları yıldızsı uzantılar gösteren sütlü kahverengi renktedir.

Güneş lekelerinin bir kısmı sadece güneşlenme sonrasında görülür ve mutlaka güneşe maruz kalan yerlerdedir. Kenarları yıldızsı uzantılar gösteren bu lekeler sütlü kahverengi renktedir ve 0,5-2 cm arasında değişen çeşitli büyüklüktedir. 

GÜNEŞ LEKELERİ NASIL OLUŞUR, NASIL TANIYABİLİRİZ? 

Kalıcı olan bu lekelere lentigo solaris, yani güneş (solar) lekesi denir. Çiller ise güneşle ortaya çıkar, ancak kalıcı değildir ve kışın kaybolur. Bir kısım lekeler ise yine güneş gören yerlerdedir, ancak altta yatan başka sebepler vardır. Bunlar genellikle bayanlarda görülen ve hormonal olarak oluşmuş olan lekelerdir. Benlerin ise güneşe maruz kalındıkça sayıları artabilir veya renkleri koyulaşabilir, boyutları büyüyebilir. Ancak güneş görmeyen yerlerde de görülebilirler. Deriden daha kabarık veya deri düzeyinde olabilirler. Bu durumda bu tip benlerin veya oluşumların dermatoloji uzmanı tarafından dermatoskop cihazıyla taranması ve takip edilmesi gerekir.

Güneş kaynaklı cilt lekeleri için neler yapılabilir

GÜNEŞ LEKELERİ NASIL ÖNLENEBİLİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR?

Benler, yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri, çiller oluş mekanizmalarına göre birbirlerinden farklı görünen cilt lekeleridir. Tedavilerinde birinci hedef güneşten ve solaryumdan uzak durmak veya bilinçli olarak bunlardan faydalanmak, ikinci hedef dermatoloji uzmanının lezyona göre uygun gördüğü tedavi yöntemlerini uygulamak ve düzenli olarak takip ederek kötü huylu hale gelmelerini engellemektir.

Bir dermatoloji uzmanı tarafından muayene edildikten sonra lekenin derinliğine ve yayılımına göre hastamızın cilt kalınlığı analiz edildikten sonra mikrodermabrazyon veya kimyasal peeling yapılabilir. Yeni nesil oksijen cihazları mikrodermabrazyon ile cildi nazikçe soyarken bir yandan da cildin oksijenlenmesini tetiklemektedir. Tek başına veya bu yöntemlerle birlikte IPL gibi lazer tedavileri ile çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Tedavi süresi hastamızın mevcut lezyonunun var oluş süresi, büyüklüğü ile ve uygulanan yöntemle ilişkili olup uygulamalar sonbaharda başlayıp bahar ayının ortalarına kadar tamamlanmak üzere programlanır.

Güneş kaynaklı cilt lekeleri için neler yapılabilir

CİLDİ BEYAZLATAN, LEKELERİ AÇAN KREMLER ETKİLİ MİDİR?

Bu kremler yeni ve yüzeysel lezyonlarda başarılı olabilir. Bazen diğer tedavilere destek olarak da kullanılabilmektedir. Kremlerin hangisinin uygun olduğuna mevcut lekenin derecesine ve kremin içeriğine göre karar verilir.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Betül Şengör

False