Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan

Göz altı şişmesi için nelere dikkat etmeliyiz?

Göz altı şişmesi her yaşta görülebilen yaygın bir problemdir.

Haberin Devamı

Göz altı şişmesi her yaşta görülebilen yaygın bir problemdir. Yaş ilerledikçe göz altı derisinin gevşemesi, sarkması ve cilt altı yağ keseciklerinin fıtıklaşarak belirginleşmesi ile şiddetlenir.

Şişlikler ve beraberinde oluşabilen morumsu renk değişikliği yorgun ve sağlıksız bir görüntü oluşturur. Göz çevresi torbaları pek çoğumuz için estetik bir sorun olup şişlikler artmadan önlem almak, yok etmeye çalışmaktan daha kolay ve daha iyi sonuç verir.

Göz altı şişmesi için nelere dikkat etmeliyiz

YORGUNLUK VE UYKUSUZ KALMAYA BAĞLI GÖRÜLÜR

Göz altı şişliklerinin çoğumuzda görülen en sık sebebi sabah şişliğidir ve gün ilerledikçe azalır. Bir hastalık belirtisi olmaktan çok yorgunluk ve uykusuz kalmaya bağlı olarak görülür. Genetik olarak da göz altı derisinin şiş ve halkalı görünümü normal kabul edilebilir. Alerjik nedenlerle oluşan göz altı şişmesinde ise beraberinde kaşıntı ve kızarıklık oluşur. Göz altında belirgin bir ödem varsa, karaciğer ya da böbreklerden kaynaklanan bir hastalık olabilir. Böyle bir durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Haberin Devamı

GÖZ ALTI ŞİŞMESİNE KARŞI NE YAPILMALI?

Göz altı şişmesi ve morluğu yaş ilerledikçe kozmetik problem yaratır. Alabileceğimiz en pratik önlem, soğuk uygulama olacaktır. Evde hazırlanan salatalık veya patates dilimleri buzlukta bekletilerek göz altına kompres yapılabilir. Demlenmiş poşet çayı da aynı şekilde soğutup, 10-15 dakika kadar göz kapaklarımızda tutmak sıkılaşma ve şişliklerin azalmasında çok etkilidir.

DERMOKOZMETİK KREMLER TERCİH EDİLMELİ

Göz altı şişliği, cildin tonunun yani gerginlik ve elastikliğin kaybedilmesine bağlı olarak yaşla birlikte artar. Cilt tipine uygun içeriğinde kafein, retinoik asit, C vitamini ve K vitamini bulunan dermokozmetik göz çevresi kremlerini tercih etmek cildin sıkılaşması ile birlikte torbalanma oluşmasına karşı yardımcı olur.

 Göz altı şişmesi için nelere dikkat etmeliyiz 

Göz kapağı derisinde kızarıklık ile birlikte oluşan şişlikler olduğunda cildiye uzmanına danışılarak uygun tanı ve tedavi belirlenir. Tekrarlayan durumlarda alerji testleri yapılarak araştırılması gerekebilir.

Haberin Devamı

EN UYGUN LAZER SEÇİMİ YAPILMALI

Göz altı torbalarının, şişliklerinin önlenmesi ve azaltılmasında, damarlanmayı azaltan ve derinin kollajenini artırarak sıkılaşma sağlayan lazerler göz altına uygulanabilir. Bu amaçla Q-switched Nd-yag, pulsed dye, fraksiyonel lazerler, karbondioksit lazerler kullanılabilir. En uygun lazer seçimini dermatoloji uzmanı belirleyecektir. İleri aşamalarda cerrahi yöntemler tercih edilir.

EV YAPIMI GÖZ ALTI KREMİ

Doğallığı seçenlere göz altı şişliklerine karşı evde hazırlanabilinecek bir göz altı kremi reçetesi,

Badem yağı, papatya çayı, üzüm çekirdeği yağı ve kayısı çekirdeği yağından birer kaşık ekleyerek karışım hazırlandığında şişlik ve morluklara karşı 6 ay etkinlik sağlayan bir göz altı kremi elde edilir. Sabah akşam sürülmesi yeterli olur.

Haberin Devamı

Dermatoloji Uzm. Dr. Emine Özge Ayabakan 

[fotogaleri=1340]