Fondöten seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Fondöten seçmek için, öncelikle cildinizin rengini tam olarak bilmeniz gerekir. Cilt rengini belirlemek için en uygun ışık, gün ışığıdır. Kozmetik merkezlerini ışıl ışıl aydınlatan floresan lambalar, cildinizi olduğundan daha soluk gösterebilir.

Haberin Devamı

Cilt rengini tarif etmek için belirli terimler kullanılır. Fondöten renkleri esas olarak bu klasik renk sınıflamasına göre seçilir.

FONDÖTEN RENK SEÇENEKLERİ NELERDİR?

- Porselen (soluk ve açık renk)
- Pembe (pembe-kırmızı)
- Buğday (sarı-altın rengi, hiç kırmızı tonu yoktur)
- Zeytin (yeşilimsi-küllü renk)

Cildinizin rengini sevseniz de sevmeseniz de onu fazla değiştiremezsiniz. En iyisi onu sevin veya kabullenin. Çünkü bu rengi fondötenle zorladığınızda pek tutarlı sonuçlar yaratamazsınız. Fondöten seçerken, renkleri el bileğinizin iç yüzünde deneyebilirsiniz. Çünkü yüze en yakın renk bu bölgede bulunur. Örnekleri bileğinizin içinde denerken, dükkândan dışarı çıkıp, bir kere de gün ışığında bakmanız yararlı olur. Cilt rengi yaz aylarında daha yanık, kış aylarında daha soluktur. Veya kayağa gidildiğinde insanın yüzü adamakıllı bronzlaşır. Güzel bir makyaj için bunların dikkate alınması gerekir. Ten yanık olduğu zaman daha koyu, beyazken daha açık renkli fondötenler kullanılır. Fondötenle zemin örtüldükten sonra, nasıl olsa yüze yeni gölgeler yapılacağı için, doğal farklar yeniden yaratılır. Bazı kadınlar doğal cilt renklerinden daha açık tonlarda fondöten kullanmayı tercih ederler. Bu farkın toleransı ancak bir ton açığıdır. Kendi cilt renginizden çok daha açık renkli bir fondöten kullanırsanız, yüz ve vücut arasındaki renk farkı çok belirgin olur. Dekolteniz, kollarınız daha esmer kalırken, yüzünüz bir maske gibi bembeyaz ve yapay görünür. Kimi kadınlar solgun ciltlerini daha canlı göstermek için pembe ve bronz tonları tercih ederler. Seçilen renkler doğal cilt renginden fazla koyu değilse, ayrıca bu iddialı sayılacak renkler, giysilerle ve makyajla tamamlanabiliyorsa kullanılabilir.

Haberin Devamı

CİLT TİPİNİZE GÖRE FONDÖTENİ NASIL SEÇMELİSİNİZ?

Cildin yağlı, kuru veya hassas olması kullanılacak makyaj ürünlerini çok etkiler. Cilt tiplerine göre değişik yapıda fondötenler önerilir. Fondötenler yağ bazlı, su bazlı, yağsız, susuz veya pudra bazlı olabilir.

YAĞ BAZLI FONDÖTENLER

Kuru ciltler bu tip fondötenleri çekinmeden kullanabilirler. Bu tip fondötenlerde renk pigmentleri yağ içinde bulunur. Ürünün ana maddesini oluşturan yağlar farklı olabilir. Örneğin mineral yağları, bitkisel yağlar veya lanolin kullanılabilir. Yağ bazlı fondötenlerin kıvamı kalın ve adı üzerinde, yağlıdır. Bunlar genelde krem formunda imal edilir. Bu tip fondötenler yüze sürülünce, içinde bulunan az miktardaki su hemen buharlaşır. Böylece renkli pigmentler cildin üzerinde kalır. Yağ bazlı fondötenler son derece dayanıklıdır. Uzun süre silinmeden ve rengi bozulmadan cildinizde kalır.

Haberin Devamı

SU BAZLI FONDÖTENLER

Kuru ve normal ciltler için idealdir. Ürünün içindeki su oranı fazla, yağ miktarı azdır. Renk pigmentleri yağın içindedir. Kuru ve normal ciltlerde rahatlıkla kullanılır. İçindeki yağ çok az da olsa, bu tip fondötenler akneli ve yağlı ciltler için uygun değildir. Su bazlı fondötenlerin sürülüşü, yağ bazlı olanlara göre daha kolaydır. Kalıcılık süresi de nispeten uzundur. Cildi parlak gösteren bu ürünler sıvı formda satılır.

PUDRA BAZLI FONDÖTENLER

Normal ve hafif yağlı ciltler kullanabilir. Pudra bazlı fondötenler sıkıştırılmış pudradan yapılır. Cildi biraz daha mat bir şekilde kapatır. Ürün sürülürken krem izlenimi verir. Ancak daha sonra kuruyarak pudraya dönüşür. Bu tür fondötenler, normal, karma ve
az yağlı ciltlerde kullanılabilir.

Haberin Devamı

YAĞSIZ FONDÖTENLER (OİL-FREE)

Yağlı ve akneli ciltlere tavsiye edilir. Bu ürünlerde kesinlikle bitkisel ve mineral yağlar kullanılmaz. Bazı çeşitlerinde hafif silikon yağlar bulunabilir. Oil-free fondötenler, yağlı ve akneli ciltler için tavsiye edilir. Yağsız fondötenlerin sürülüşü çok kolaydır. Ancak ciltte zamanla rengi değişebilir. Kalıcılık süresi yağda eriyen pigmentler kadar uzun değildir.

SUSUZ FONDÖTENLER (WATER-FREE)

Özel durumlarda kullanılır. Bu tip fondötenlerin yapısında su bulunmaz. Bu nedenle suda erimez ve akmaz. Yıkamakla veya terlemekle çıkmaz. Bu fondötenleri temizlemek için özel ürünler kullanılır. Susuz fondötenler, özellikle vitiligo, varis, şarap lekesi gibi cilt bozukluklarını kapatmak için kullanılır. Sürüldükten sonra renk değiştirmez.

Haberin Devamı

Tüm bu fondöten çeşitlerinin, “güneşten koruma faktörü’’ içerenleri de bulunur. Bunları tercih etmeniz faydanıza olacaktır. Güneşten koruma faktörlü fondötenler yüzünüzü pürüzsüz gösterirken aynı zamanda güneşten de koruyacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları