Evde peeling yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Evinizde hazırlayabileceğiniz doğal peeling tarifleri...

Haberin Devamı

Öncelikle peeling ne demektir ona bakalım. Peeling İngilizce cildi soymak anlamına gelir. Bu kadar teknik bir hale gelmeden önce de hepimiz peeling yapardık. Örneğin keselenmek, ponza taşı ile topuklarımızı ovmak, bazı kadınların kılları olmasa da yüzlerine ağda yapması, peeling’den başka bir şey değildir. Çünkü amacı ölü deriyi atmaktır.

Evde peeling yaparken nelere dikkat etmeliyiz

PEELİNG CİLDİ NASIL YENİLER?

  • Cilt ölü hücrelerini atarak yenilenmeye başlar,
  • Tıkanan gözenekler açılır, deri nefes alır,
  • Siyah noktaların ve aknelerin oluşması engellenir,
  • Deri altındaki kan dolaşımı hızlanır,
  • Cildin nem oranı yükselir,
  • Kolajen tabakası kalınlaşır, cilt dolgunlaşır,
  • İnce kırışıklıklar kaybolur,
  • Cilt esneklik kazanır, yumuşar, pürüzleri azalır,
  • Zamanla kabalaşan deriler incelir,
  • Sivilce izleri hafifler,
  • Cilt rengi düzelir,
  • Güneş lekeleri ve diğer renk düzensizlikleri hafifler,
  • Cildin direnci artar,
  • Cilt yaşlanması gecikir.

3 ÇEŞİT PEELİNG VARDIR

Peeling farklı sorunlara yönelik olarak, değişik yöntemlerle yapılabilir. Derin, orta ve yüzeysel soyma gibi. Bunlar doğal veya kimyasal maddelerle olabileceği gibi dermabrazyon ve mikrodermabrazyon gibi mekanik uygulamalar veya lazer ile yapılabilir.

 Evde peeling yaparken nelere dikkat etmeliyiz 

Haberin Devamı

DOĞAL PEELİNG TARİFLERİ

DOMATES İLE YÜZ PEELİNGİ

Bir dilim domatesle hafifçe yüzünüzü ovun. Çünkü domates hafif bir peeling'e de yardımcı olur. Süre dolunca, yüzünüzü ılık su ile hafifçe yıkayın. Yüzünüzdeki belli belirsiz domates kalıntıları cildinizin PH'ını dengelemeye devam eder. Cildiniz kuruysa, domatesin içine biraz zeytinyağı karıştırın. Yine aynı şekilde 10-15 dakika bekleyin ve sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın.

KAHVE TELVESİ İLE YÜZ PEELİNGİ

Bunun için önce kendinize damak tadınıza uygun şekerli ya da sade kahve yapıp keyifle içiyorsunuz. Sonra kahvenin telvesini dökmeyip gözaltlarınızı koruyacak şekilde bütün yüzünüze masaj yaparak yayıyorsunuz. Kuruyana kadar bekleyip hemen yıkıyorsunuz .Kahve telvesi ile peelingi size 10 dakikadan az bir sürede kirlerden arınmış bir cilt kazandıracak. Karışımınıza 1 çay kaşığı zeytinyağı ekleyerek daha kolay sürülebilir hale getirebilirsiniz.

SALATALIK PEELİNGİ

Yarım çay kaşığı limon suyu, bir çay kaşığı hamamelis (aktarlarda bulabilirsiniz) ve bir yumurta akını karıştırın. Bir salatalığın kabuklarını soyun, mikserden geçirdikten sonra süzgeçten süzün ve diğer malzemelere karıştırın. Peelingi tüm yüzünüze yaydıktan sonra 15 dakika bekletin ve iyice durulayın.

Haberin Devamı

 Evde peeling yaparken nelere dikkat etmeliyiz 

EVDE PEELİNG YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

1-PEELİNG ÖNCESİ CİLDİMİZ TEMİZ OLMALIDIR

Gün içinde makyaj yaptıysak ya da terlemiş bir tene sahipsek, peeling öncesi iyice temizlemek zorundayız. Bu temizlik için ılık bir su ile sabun yeterli olacaktır. Makyaj yaptıysak, iyice makyajımızı gerekirse tonikler ile temizlemeliyiz.

2-PEELİNG YAPACAĞIMIZ ZAMAN ÖNEMLİDİR

Bu zamanı hem mevsim bazında hem de saat bazında değerlendirebiliriz. Genelden özele açıklamamızı yapalım. Mevsim olarak en uygun sonbahardır. Çünkü vücudumuz yazın güneşin etkisi ile dış faktörler işin içine girdiği için yıpranmıştır, bakıma ihtiyacı vardır. Kışın havanın soğuk olması yüzümüzde yapacağımız etkiyi azaltır. Ayrıca özellikle dışarıyla doğrudan temas altındaki cildimiz peeling sonrası hassaslaşır. Dış etkinin en yumuşak ve en faydalı olduğu mevsim, sonbahardır.

Haberin Devamı

Peelinginizi kesinlikle sabah, öğle ve yatmadan hemen önce yapmayın. Sabah yapılmış bir peeling dış etkilere vücudunuzu hassaslaştırır. Yatmadan önce yapılan peelinginde hassaslaşıp temizlenmiş bir derinin yatarken yanlış şekil alıp, kırışmasına hatta yanlış etkinin gözden kaçırılmasına sebep olur. En doğru zaman akşamdır. Hem yatma zamanına daha vardır, hem de peeling sonrası vücudunuzu yatacağınız zaman kadar izleyip, müdahale etme şansınız olur.

   Evde peeling yaparken nelere dikkat etmeliyiz   

3-UYGULAYACAĞINIZ KÜRÜN İÇERİĞİNİ BİLİN

Yukarıda size tariflerini verdiğim kür malzemelerinin içeriği birbirinden farklıdır. Özellikle uygulama alanımız yüzünüzse malzemeler sert madde içermemeli ve tahriş etmemelidir. Örneğin domates dilimi derken asitli yapısını göz önüne almamızdan kaynaklı bir nitelemedir. Kahve telvesinde iri kahve çekirdeğinden yapılanlar değil, ince taneli kahvenin telveleri tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

4-KÜRÜ CİLDİNİZE ŞİDDETLİ BİR ŞEKİLDE UYGULAMAYIN

Peelingleri uygularken cildinize karşı hassas olun. Dairesel hareketlerle, yavaş yavaş uygulayın. Cildiniz düşündüğünüzden daha narindir. Kürün tam olarak etkisini görmek için bunu cildinize sertçe masaj yaparak sağlayamazsınız. Avuç içinizi kullanmak yerine sadece parmak uçlarınızla masaj yapmayı denerseniz çok daha etkili ve zararsız bir yolu seçmiş olursunuz.

5-PEELİNG SONRASI, ÖNCESİNDEN DAHA ÖNEMLİDİR!

Peeling sonrası cildinizi tüm kürden ve ölü deriden arındırmak adına bolca ılık suyla yıkayın. Ardından oluşabilecek muhtemel kızarıklıklar için yüzünüzü çok da yağlı olmayan bir nemlendirici krem ile iyice nemlendirin. İki gün üst üste peeling yapmayın. İki peeling arasında en az 3 gün olsun. İşlem bittikten sonra, ciltte hafif kızarıklar olması normaldir. Ancak kızarıklar 15 - 20 dakika içerisinde geçmediyse , cilt beklenmeyen bir tepki veriyor demektir. Böyle durumlarda, uzman bir doktora başvurmak gerekebilir.

Haberin Devamı

6-YÜZÜNÜZ İLE VÜCUDUNUZA UYGULAYACAĞINIZ PEELİNGLER FARKLIDIR!

Vücut peelinglerini kesinlikle yüzünüzde uygulamayın. Vücut için olan peeling ayrı yüz için olan çok daha ayrıdır. Çünkü yüz derisi çok daha hassastır. Kese ve ponza taşını kesinlikle yüzünüzde kullanmayın.

CİLDİ YAĞLI OLANLAR YÜZÜNÜ NASIL TEMİZLEMELİ? (TIKLAYIN)

Yazarın Tüm Yazıları