GeriKişisel Bakım Derimiz Neden Yaşlanır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Derimiz Neden Yaşlanır?

Derimiz Neden Yaşlanır?

Erken yaşlanmanın sebeplerini öğrenelim ki tüm etkilerinden korunalım.

Yapılan araştırmalar derimizin genetik yani içsel ve çevresel faktörlerle ilişkili olarak yaşlandığını gösteriyor. Peki, bu faktörler neler? Dr. Turgay Karakaya anlatıyor.

İçsel Yaşlanma

* İnce kırışıklıklar
* İnce ve saydam deri
* Destek yağ dokusu kaybı sonucunda yanaklarda ve göz kenarlarında çökmeler
* El üzeri ve boyunda elastikiyet kaybı, sarkma
* Deri kuruluğu ve kaşıntı
* Saç renginde grileşme ve beyazlama
* Saç kaybı
* Menopoz sonrası istenmeyen tüylerde artış
* Tırnaklarda incelme.

Dışsal (Çevresel) Yaşlanma

Dışsal faktörler genetik yaşlanma sürecini hızlandıran etkenlerdir. En önemli dışsal etken güneş (ultraviyole) hasarıdır. Bunun yanı sıra tekrarlanan mimikler, yerçekimi, uyuma şekli ve sigara da yaşlanma sürecini etkilemektedir.

- Günlük olarak güneş koruyucusu kullanılmadığında yıllar içinde biriken güneş hasarı deride;

* Çillenme artışı
* Yaşlanma lekeleri
* Yüzde kılcal damarlanma
* Deride kabalaşma ve sarkma
* İnce kırışıklıklar
* Aktinik keratoz (deri kanseri öncüsü olarak kabul edilen kalın, kabuklu, pembe-kırmızı oluşumlar)
* Deri kanseri oluşumu şeklinde görülebilir.

- Sigara kullanımı, vücudumuzda genel yaşlanma sürecini hızlandıran biyokimyasal değişikliklere neden olur. On yıldan uzun süre günde ortalama 10 sigara içen kişilerde deri yaşlanması hızlanmıştır. Sigara dumanı derimizi besleyen damarları daraltır. Oksijen ve A vitamini gibi gerekli besinlerin deriye ulaşmasını azaltır. Sigara, kolajen ve elastinin yapısını da bozar. Sonuç olarak cilt erken sarkar ve kırışır. Sigara içerken kullanılan mimikler de kırışıklık oluşumunu artıran etkenlerdir.

- Yer çekiminin derimizdeki olumsuz etkileri yıllar içinde artar. Ellili yaşlarda cildin esnekliği belirgin olarak azalır. Yer çekimine bağlı olarak burun ucu düşer, kulaklar uzar, gözkapakları sarkar, üst dudak incelirken alt dudak belirginleşir.

- Yüzünü yastığa dayayarak uyuyan kişilerde yıllar içinde kırışıklıklar oluşur. Kadınlarda sıklıkla yanak ve çenede, erkeklerde alın bölgesinde görülürler. Sırtüstü uyuyan kişilerde yastığa bağlı kırışıklıklar oluşmaz.

Genetik yaşlanma sürecinizi durdurmak ya da yavaşlatmak olanaksızdır ancak güneşten korunmak ve sigara içmemek erken yaşlanmayı önleyebilir.

False