GeriKişisel Bakım Cilt Tipine Göre Bakım Önerileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Cilt Tipine Göre Bakım Önerileri

Cilt Tipine Göre Bakım Önerileri

Cildiniz yağlı mı, kuru mu?

Cilt tipinizi ve nasıl bakım yapacağınızı öğrenmek ister misiniz? "Cilt teşhis ederken çıplak gözle bakmak yeterli değildir, günümüzde son teknoloji ile üretilen cilt teşhis aletlerinden yararlanarak en doğru sonuca ulaşılır" diyen Magic Güzellik Salonu Güzellik Uzmanı Gonca Demircan, her cilt tipine göre nasıl bakım yapılması gerektiğini anlatıyor.

[fotogaleri=133]

Normal Cilt

Düzgün bir görünümü vardır, yağ nem düzeyi ve asit miktarı uyumludur. Genelde lekesiz, pürüzsüz bir görünümdedir, gözenekleri hiç belli olmaz en kaliteli cilt tipi olan normal cilt nadir görülen bir cilt tipidir. Görünüş olarak ne çok yağlı nede çok kurudur, iyi bakılmazsa yaş ilerledikçe kuruma eğilimi gösterir. Genç yaşlardan itibaren gerekli bakımın yapılması gerekir. Tüm ihtiyacı; günde iki kere (sabah-akşam) temizlenip, ardından nemlendirilmesi ve tabi yaz-kış demeden güneş koruyucu krem sürülmelidir. Normal ciltler için hazırlanmış, hafif temizleme sütlerini kullanabilirsiniz. Güneş kreminin aşırı yağlı olmaması gerekir. Bu önlemler dışında, kullanacağınız tüm sabun ve şampuanların, PH değerinin 5.5 olmasına dikkat edin!

Kuru Cilt

İnce gözeneklidir, mat, kadifemsi ve yumuşak görünümlüdür. Cildin dokusu genelde düzgündür, termik ve mekanik etkilere karşı duyarlıdır, hassasiyet görülür. Cildi besleyen yağ bezlerinin yeterince çalışmamasından dolayı cilt kurudur. Nem oranının düşük olmasından dolayı sürekli bir gerginlik hissedilir, cilt çabuk çatlar. Özellikle alın ve yanaklarda ince kuru pullanmalar görülür. Yıkama sırasında leke biçimli kızarıklıklar ve gerilme duygusu ortaya çıkar. Kuru ciltte sivilce, siyah nokta ve akne gibi problemlere sık rastlanılmaz. Yalnız göz üstü, yanak ve benzeri yerlerde milialar oluşur. Bunun nedeni yağ üretiminin eksik olması nedeniyle, deri içindeki tıkanıklıklardır. Kuru cildin en kötü yanı, erken yaşta bile çizgi ve kırışıklıkların görülmesidir, Bundan dolayı genç yaşlardan itibaren bilinçli bir bakım uygulanırsa, kırışıklıkların önüne geçilebilir. Kuru bir cilde sahip olanlar, özellikle yağlı temizleme sütü kullanmalıdırlar. Nemlendirici özelliği yoğun olan kremleri tercih etmelidirler. Peeling yapılacağı zaman ise, cildi fazla hırpalamadan hafif masaj şeklinde yapmaları gerekir.

Karma Cilt

Ciltte, nem yağlın hem de kuru bölgeler vardır. Özellikle T bölgesi (alın, burun ve çene) yağlı, yüzün diğer bölgeleri; yanaklar ve göz çevresi normal veya kurudur. T bölgesi açık gözeneklidir, bu bölgede sivilcelenme ve komedon görülebilir. Bu tür ciltlerin yağlı ve kuru kısımlarına ayrı ayrı bakım yapmak gerekmektedir. En sık rastlanılan cilt tipi karma ciltlerde, T bölgesiyle yanaklar arasında belirgin bir farklılık vardır. Normal bir ciltte ise bu farklılık çok belirgin değildir, ender durumlarda yanaklar yağlı T bölgesinin kuru olduğu ciltlere de rastlanılır. Karma ciltler için uygun bakım ürünü bulmak zordur. Dengesi bozulur. Örneğin, ağır bir nemlendirici kullanıldığında cilt hemen sivilcelenir. tahriş edici bir temizleyici kullanılırsa, yanaklar pullanır. En doğru çözüm; her bölge için ayrı ürünler kullanmaktır.

Yağlı Cilt

Cildin görünümü parlak ve yağlıdır, yağ bezlerinin fazla yağ salgılaması cildi yağlandırır. Gözenekler açık, ciltte yoğun bir şekilde siyah nokta ve sivilce bulunur. Komedonlar akneye dönüşebilir, cildin görünümü kaba ve kalındır. Yağ bezlerinin hormonların kumandasında çok fazla yağ salgısında artma görülür. Yağlı ciltte yaşlanma, kırışıklıklar görülür. Yağlı ciltlerde deforme olmuş ciltlere de rastlanır, bu tür ciltler sivilce ve sivilce izleri, deri seviyesinin altında meydana gelmiş şekilsizliklerle doludur. Bütün bunlar bakımsızlık ve yanlış uygulama sonucu oluşabilir. Komedon oluşumunda, yağ salgısı porlardan dışarı çıkarak ölü hücrelerle karşılaşır, hava teması ile oksitlenmeden dolayı koyu bir renk alır ve poru tıkar. Sonuç olarak siyah nokta oluşur, siyah noktalarla tıkalı kıl folekülünden fazla yağ salgısının çıkamaması sonucu bu bölgede hafif iltihaplanma görülür, bu da sivilceyi oluşturur. Kıl folekülünde yağ birikmesine bağlı olarak iltihaplanmanın artması ve süreklilik göstermesi sonucu olarak akne oluşur. Aşırı ışık, sıcak ve stresten mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Akne prepartları kullanılmalı, gece yatmadan önce cilt temizlenmelidir. Bütün gün boyunca cilt, dış etkilerden yeterince kirlenmiş olduğundan yağlı cildi jelle temizlemek şarttır. Temizleyiciden sonra, alkol oranı yüksek tonik uygulanmalı. Haftada bir defa peeling yaparak ve arkasından onarıcı yağ dengeleyici maskeler kullanarak bakımına özen gösterilmeli. Nem veren nemlendiriciler ile cilt yağı dengede tutulur.

False