Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan

Cilt kuruluğu olanlar kışın nelere dikkat etmeli?

Kış aylarında cildi korumak ve canlı tutmak için son derece önemlidir.

Haberin Devamı

Soğuk havalarda cildin nem kaybetmesiyle birlikte cilt problemleri ve cilt kuruluğu daha fazla artar. Deri kuruluğu, kızarıklık, çatlamaya bağlı cilt rahatsızlıkları ortaya çıkar. Cilt her zamankinden daha özenli ve bilinçli bir bakım ister. Alınacak tedbirler ile cildinizin hassasiyetini azaltıp, daha canlı ve sağlıklı bir hale getirebilirsiniz.

Cilt kuruluğu olanlar kışın nelere dikkat etmeli

NEMLENDİRİCİLERLE CİLT KİLİTLENMELİ

Kış mevsiminde, yaşlılar, çocuklar ve derisi kuru olanlarda cilt rahatsızlıkları daha sık görülür. Bu aylarda rüzgâr, soğuk hava ile hassaslaşan cildimizde soba ve klima gibi cihazların da kullanılmasıyla nemi büyük oranda azalır. Deride kuruyan hassaslaşan cilt yapısıyla birlikte kılcal damar artışları, ekzema benzeri cilt hastalıkları gelişebilir. Cilt kuruluğuna karşı özellikle E vitamini ve glikolik asit içeren nemlendiricilerle cildin kilitlenmesi gerekir. Cilt temizliğinde de; sert sabunlar, pütürlü temizleyiciler yerine cildin yapısına uygun nemlendiricili temizlik ürünleri tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

YAĞLI VE KARMA CİLTLER DE NEM KAYBINA UĞRAR

Yağlı ve karma ciltlerde de kış aylarında nem kaybına bağlı hassasiyet oluşabilir. Cildin sürekli ovalanması ve aşırı tahriş edilmesi sivilce ve seboreik dermatit gibi iltihabi reaksiyonları tetikler. Yağ içermeyen, koruma faktörlü, C vitaminli, hyaluronik asitli nemlendiricilerle cildin dış etkenlere karşı savunması artırılmalıdır.

Kışın güneş ışınlarının karlı ve kuru soğuk hava şartlarında yakıcı etkileri oluşur. Güneş koruyucu içerikli nemlendiriciler el ve yüzümüz için en sağlıklı tercih olacaktır. Sadece yüz ve el için değil tüm vücudunuzu da duştan sonra, nemlendirici kremler veya hindistan cevizi, badem yağı ile nemlendirip çatlamayı ve cilt kuruluğunu engelleyebiliriz.

 Cilt kuruluğu olanlar kışın nelere dikkat etmeli 

SAĞLIKLI BESLENME CİLT BAKIMININ ÖNEMLİ BİR PARÇASI

Diyet, cilt bakımının önemli bir parçasıdır. Kış aylarında cildi korumak ve canlı tutmak için son derece önemlidir. Bol su, maden suyu içmeli, parlak renkli, taze meyve ve sebzelerle birlikte, zeytinyağı, balık, hindi, yumurta gibi kaliteli protein alımına dikkat edilmelidir. Özellikle işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.

Haberin Devamı

CİLDİ YENİLEMEK İÇİN EN UYGUN ZAMAN

Kış mevsimi, cildi yenilemek için en uygun zamandır. Sağlıklı ve genç bir cilt için kış mevsimini değerlendirmek gerekir. Cildinize PRP, mezoterapi, kimyasal peeling, lazer ile cilt sıkılaştırma, kılcal damar tedavisi gibi işlemlerin güvenle yapılabileceği bir dönemdir. Dermatoloji doktorları tarafından size uygun özel lazer yöntemleri ve vitamin tedavileri ile cilt altı hücrelerinin, yeni kollejen ve elastin liflerinin üretimi hızlandırılabilir. Böylece leke, kılcal damar ve kırışıklıklar azalıp yok, olurken ciltte belirgin gerginleşme ve dirileşme hissedilir.

 Cilt kuruluğu olanlar kışın nelere dikkat etmeli 

CİLT KURULUĞUNA EVDE DOĞAL MASKE

Kuruluğa karşı evde doğal maskeler yapabilirsiniz. Cilt kuruluğunu azaltmak, canlandırmak için çırpılmış bir yumurta sarısı veya süt kremasına, bir kahve kaşığı zeytinyağı birer tutam fesleğen ve biberiye katarak hazırlanabilecek kışa özel bir güzellik maskesini yüzünüze ve el sırtınıza 15 dakika güvenle uygulayabilirsiniz.

Dermatoloji Uzm. Dr. Emine Özge Ayabakan