Cilde iyi gelen doğal malzemeler nelerdir?

Doğanın zenginliklerine, bitkilere, tohumlara ne kadar hayran olsak azdır. Gelgelelim, kozmetikler konusundaki gerçekler, biraz farklı görünür. Kozmetik ürünlerin %100 doğal olması mümkün değildir. Bu nedenle size tavsiye edilen birbirinden şık kavanozların tümünün içinde, doğal maddelerle birlikte ama az ama çok sentetik maddelerin bulunması olasıdır.

Haberin Devamı

CİLDE İYİ GELEN DOĞAL MALZEMELER NELERDİR?

Cilde iyi geldiğini bildiğimiz doğal malzemeleri sıralayacak olursak, oldukça uzun bir liste yapmamız gerekir. Limon, yeşil çay, gül suyu, papatya, bal, kakao yağı, deniz yosunları, balık yağı, termal sular, kil çeşitleri, zeytinyağı, bademyağı, kayısı yağı, bergamot, ısırganotu, papaya, aloevera, çay ağacı yağı, buğday özü, lavanta suyu, soya yağı, biberiye, avokado, üzüm çekirdeği yağı ve ekstresi, ayçiçeği yağı, jojoba, susam yağı, ceviz yağı, havuç tohumu, portakal çiçeği suyu, keten tohumu, yulaf ezmesi vb… Bu saydığımız ürünlerin hepsi kozmetik ürünlerde kullanılabilir.

DOĞAL MALZEMELERİ, DOĞRUDAN CİLDE UYGULAYABİLİR MİYİZ?

Tonik olarak gül suyu veya maden suyu; gece kremi olarak haftada 1 veya iki kere kayısı yağı, bazen badem yağı veya gliserin bu saydıklarımı sıkça hastalarıma öneririm. Aynı şekilde kimilerine taze papatya çayı, lavanta losyonu, biberiye veya yeşil çay kompreslerini, haricen uygulanacak bir kür olarak veririm. Önerileri verirken dikkat etmeye çalıştığım şey cildin nemini tutması ya da iltihap giderici veya antiseptik özelliğidir. Tüm bitkisel çözümlerde olduğu gibi ürünlerin hazırlanışı, tazeliği, yoğunluğu ve ciltten arındırılması ayrı bir özen ve bilgi gerektirdiğini unutmamak gerekir.

NEDEN DOĞAL ÜRÜNLERİ KAFAMIZA GÖRE KULLANAMAYIZ?

Kimisindeki asit, diğerindeki şeker içeriği veya yağ oranı, beklenmedik reaksiyonlara, tahrişlere neden olabilir. O yüzden profesyonel kozmetik amaçlı kullanıldıklarında sentetik ürünlerle dengelenme ihtiyacı duyulur. Arama motoruna yazarak öğreneceğiniz tariflere ön yargılı yaklaşmalısınız. Özellikle dermatologların önerdiği ürün ve tarifleri gerçekleştirmek sizi bir çok riskten korur.

ÖRNEĞİN NATUREL ZEYTİNYAĞI İLE YAPILAN EV SABUNLARI…

Pazarlarda ve doğal malzemeler satan dükkanlarda bunları görebilirsiniz. Avrupa’da bunlar hediyelik eşya olarak inanılmaz itibar görüyor. Bu tip sabunların bazılarının Ph dengesi uygun olabilir ama çoğu değildir. Ph cildin nemlendirilmesinde önemlidir. Bu sayede yumuşak bir temizlik olur, ciltte tahriş görülmez, alerjik bir durumla karşılaşılmaz.

DOĞAL ŞAMPUANLARDA DURUM NEDİR?

İçindeki meyveler veya diğer bitki özleri için tercih ettiğiniz şampuanları bir düşünün. Her şeyi doğal olsa bile kafanıza sürdüğünüz zaman köpüklenebilmesi için deterjan türevi bir kimyasala ihtiyaç duyulur. Bu belki biraz psikolojik bir durum olabilir ama temizlik algısı için köpüğe ihtiyaç duyulur. Saç için en yararlı katkı maddeleri arasında, hidrolize edilmiş hayvansal proteinler ve keratinleri de unutmadan eklemek gerekir. Bu ve buna benzer birçok şey sayılabilir, doğallıkta yüzde yüzden bahsetmek o yüzden zordur. Bir ürün yüzde doksan dokuz doğalsa bizce kabul edilebilir sınırdır.

İşin özü doğadan sonuna kadar yararlanmak hepimizin hakkıdır. Ancak kulaktan dolma tariflere lütfen itibar etmeyin. Bir doktorun kaleminden çıkmış onun tarafından denenmiş ve etkileri bilinen önerileri dikkate almaya çalışın.

Yazarın Tüm Yazıları