GeriKişisel Bakım Bölgesel İncelme Yöntemleri Neler?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bölgesel İncelme Yöntemleri Neler?

Bölgesel İncelme Yöntemleri Neler?

Selüliti önlemek için şekerli yiyecekler ve hamur işlerinden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Selülit ve bölgesel yağlanma, tıpta “hydro-lipo-dystrophia” adı verilen bir hastalıktır. Hydro; su, lipo; yağ, distropi; doku bozulması anlamına gelir. Peki, kurtulmanın yolu ne?

Deri altı yağ dokularımızda, yağ tabakalarını dikine kesen ve deriye uzanan bağ dokusu lifleri vardır. Bu liflerin arasında ve çevresinde yağ dokusu bulunmaktadır. Yağ tabakasının ve yağ hücrelerinin çapı ve yüksekliği ile bu liflerin uzunluğu aynı olduğu sürece herhangi bir sorun oluşmazken; çeşitli nedenlerle bu liflerin kısalması ya da kalınlaşması selülit ve bölgesel yağlanma oluşumuna neden olur. Bu liflerdeki değişimler ise, hormonal sebeplere, genetik faktörlere, dolaşım bozukluklarına, dengesiz beslenmeye, psikolojik etkilere, sürekli oturarak çalışmaya ve hareket azlığına bağlı olarak gelişebilir.

Ancak sanıldığı gibi şişmanlık selülit ve bölgesel yağlanmanın kesin sebebi değildir. Selülit ve bölgesel yağlanma cildin deri dokularını etkileyen, temelde hormonal kökenli özel bir bozukluktur, zayıf kişilerde de görülebilir ancak kilolu kişilerde fazla kiloların vücuda yayılması ile birlikte selülit ve bölgesel yağlanma, bacak, kalça, baldır gibi bölgelerde görülmeye başlar.

Selülit ve bölgesel yağlanmayı tetikleyen besinler arasında kahve, kızartma yağı ve hayvansal doymuş gıdalar gelir. Bu doğrultuda, yağı az, proteini bol ve lifli gıdaları tüketmek önemlidir.

Bölgesel Yağlanmayı Önlemek İçin Öneriler

Balık, kabuklu deniz ürünleri, tavuk gibi protein açısından zengin bir beslenme uygulamaya dikkat edilmelidir.

Şekerli yiyecekler, hamur işleri ve kanda yağa dönüşerek vücutta biriken alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Selülit ve bölgesel yağlanmanın tedavisinde kozmetik ürünler eğer tercih edilirse öncelikle bakanlıktan onaylı ürünler kullanılması gerekiyor. Bilimsel olarak yararlılığının saptanması, klinik testlerden geçmiş olması ve cilde yan etkisinin bulunmaması çok önemlidir.

Dermatolog Dr. Erçin Özüntürk

False