GeriSağlık Aile içi şiddet erken yaşlandırıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Aile içi şiddet erken yaşlandırıyor

Aile içi şiddet erken yaşlandırıyor

Çocuklar üzerinde yapılan araştırma sonuçları...

ABD’deki Duke Enstitüsü’nden bir grup bilim insanının 236 çocuk üzerinde yaptığı yeni bir araştırma, şiddetin çocukların DNA’larını bile etkilediğini gösterdi.

Duke Enstitüsünde gerçekleştirilen araştırma, çocukluğunda şiddet gören kişilerin, uğradıkları genetik mutasyon nedeniyle 7-10 yıl erken yaşlandıklarını ortaya koyuyor.

Molecular Psychiatry dergisinde yayımlanan ve Idan Shalev'in yönettiği araştırmada bilim insanları, bu hücresel yaşlanmayı, denek çocukların telomer adı verilen kromozom uçlarını analiz ederek tespit etti. Özel bir DNA silsilesi olan telomerler, bir bakıma ayakkabı bağcıklarının ucundaki plastik parçalar gibi hareket edip, kromozomların çözülüp dağılmasını engelliyor.

Telomerlerin boylarını kısaltan unsurlar arasında sigara kullanmak ya da fazla radyasyona maruz kalmanın yanı sıra, genç yaşta kötü muamele görmek ya da kronik rahatsızlığı olan birine bakmak gibi psikolojik stres kaynağı olan faktörler de var.

Bu çalışmada araştırmacılar, şiddet görmenin, çocuklarda telomerlerin kısalmasını hızlandırıp hızlandırmadığını anlamaya çalıştı. 5, 7 ve 10 yaşlarındaki toplam 236 çocuğun annesine, çocuğun, anne-baba kavgasına sık sık maruz kalıp kalmadığı ya da herhangi bir yetişkinin kötü muamelesiyle karşılaşıp karşılaşmadığı soruldu. Daha sonra da şiddet gören çocukların telomerlerinin kısalmasının hızlandığı belirlendi.

Kaynak: Hürriyet

False