Sosyal medya yazışmaları mahkemeye delil olarak sunulur mu?

Sosyal medya hayatımıza girdi gireli her alanda değişikliğe yol açtı. Artık sosyal medya sayesinde insanlar tanışmakta, görüşmekte, iş yapmakta hatta ve hatta evlenmekteler. Bunun sonucunda hukuki alanda da sosyal medya sıkça karşımıza çıkar oldu.

Haberin Devamı

Sosyal medyanın hayatımıza bu kadar girmesiyle birlikte iletişim çoğunlukla mail, SMS, DM veya benzeri mesaj yollarıyla sağlanmakta. Hayatın her alanında artık sosyal medya kullanılarak iletişim ve bilgi akışı sağlanıyor dolayısıyla uyuşmazlıklar, haksızlıklar veya diğer tüm sorunlar da sosyal medyadaki yazışmalar üzerinden tespit edilebilmektedir. Bu mesajların delil olarak kullanılıp kullanılamama durumları ise ele geçiriliş şekline göre veya kişinin kendisine veya üçüncü bir kişiye yönelik olmasına göre değişiklik gösterir.

BİR KİŞİNİN SOSYAL MEDYA HESABINA GİZLİCE GİRİLMESİ SUÇ MU?

Örnekler üzerinden gidecek olursak; bir kişinin sosyal medya hesabına gizlice girerek mesajları kopyalarsak burada elde edilen bilgiler delil olarak kullanılamayacaktır. Hatta bu durum Türk Ceza Kanunu’nda suç kapsamındadır. Ancak kendimize gelen bir mesajı mahkemeye delil olarak sunmamız mümkün.

Haberin Devamı

Sosyal medyadaki yazışmaların mahkeme huzuruna delil olarak sunulabilmesini sağlayan bir diğer yol ise mesajlaşan kişinin izni dahilinde olmasıdır. Bu durumda da yazışmalar mahkemeye delil olarak sunulabilecektir.

HUKUKA AYKIRI ELDE EDİLEN KANITLAR MAHKEMEDE DELİL OLARAK KULLANILIR MI?

Sosyal medya üzerinden gelen yazışmaların elde edilmesi sizi ilgilendiren konularda olsa dahi eğer hukuka aykırı şekilde elde edildiyse, örneğin programlar vasıtasıyla ya da virüs vasıtasıyla elde edilen bilgilerin mahkeme huzuruna sunulmasıyla konu her ne olursa olsun mahkeme bunu dikkate almayacaktır.

İster boşanma davası için aile mahkemesine, isterseniz de hakaret davası için ceza mahkemesine başvurun, hukuka aykırı şekilde elde edilen mesajları mahkeme dikkate almayacaktır. Ancak doğrudan size gelen bir sosyal medya mesajı var ise bunu mahkemeye sunmanız elbette delil niteliği taşıyacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları