Özel hastanelerin acil servisleri ücret talep edebilir mi?

Özel hastanelerin acil servislerine başvuran hastalardan ücret alınıp alınamayacağı bütün hukuki düzenlemelere rağmen vatandaşlarımızın halen kafasını karıştıran ve tam olarak anlaşılamayan bir sorun. Acil servislerin bir kısmı asla ücret alınamayacağını savunmaktayken bir kısmı ise yapılan hukuki düzenlemelerin vatandaşlar tarafından suistimal edildiğini iddia ediyor. Peki hangi hallerde özel hastanelerin acil servislerinde ücret alınmıyor?

Haberin Devamı

Öncelikle belirtmek gerekir ki bizim acil olarak gördüğümüz her durum uluslararası tıbbi standartlara göre acil sayılmayabilir. Ayrıca ülkemizde gün içerisinde muayene sırası beklememek, hafif bir rahatsızlıkta dahi bir an evvel iyileşmek istemek ya da küçük rahatsızlıkların büyütülmesi gibi acil servis çalışma şartlarını olumsuz etkileyen başvurular bulunduğu da bir gerçektir. Konu ile ilgili yapılan düzenlemelerde acil servise başvuran hastalar ciddiyet derecesine göre sırasıyla kırmızı, sarı ve yeşil alanlara alınmaktadır. Sağlık Bakanlığı, özel hastane acillerindeki ücretsiz hizmetler ile ilgili Yeşil Alan Uygulaması genelgesiyle; travma vakaları, özel hastane acilleri için başvuruda bulunan hastanın yatış işlemlerinin iptali, tıbbi müdahaleyle sonuçlanacak başvurular, sevk ile gelen hastalar için hizmetlerden ücret alınmayacağını düzenlemiştir.

Haberin Devamı

Bunun dışında, özel hastaneler ve SGK arasında yapılmış anlaşmalar gereğince; acil durumlarda özel hastaneye giriş yapılması gereken durumlar, yoğun bakım hizmeti, yanık tedavisi, kanser kapsamında radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavisi, yeni doğan bebekler için sağlık hizmeti, organ, doku ve kök hücre nakli, diyaliz hizmetleri, kardiyovasküler cerrahi tedavileri, trafik kazaları, boğulma, intihar girişimleri, terör, bıçaklanma ya da kavga, düşme, iş kazaları, uzuv kopması, elektrik çarpması, donma, ısı çarpması, yanıklar, göz yaralanmaları, zehirlenmeler, ciddi alerjik reaksiyonlar, solunum yollarında tıkanma, omurga kırıkları, iç kanamaya sebep olabilecek kırıklar, dalgıç hastalığı, yüksek tansiyon kalp krizi ritim bozuklukları kan basıncını sebebiyle beyin kanaması tedavilerinde ücret alınmaz.

Buna göre acil servislere başvuran tüm hastaların ilk müracaatta acil hasta olarak değerlendirilerek acil servislere kabul edilmesi ve buna göre işlem yapılması esastır. Ancak yapılan muayenesi sonucunda hekim değerlendirmesine göre yeşil alan muayenesi kapsamına girdiği belirlenen hastalar için 520.021 kodu ile tanımlanan “Yeşil Alan Muayenesi” kodlama işleminin yapılması gerekmektedir. Bu kodlama işlemi, hastanın acil servisteki işlemleri tamamlandıktan sonra yapılmalıdır. Bu nedenle muayeneyi yapan doktorun buradaki değerlendirmesi oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

ACİLE SERVİSTE KENDİSİNDEN ÜCRET ALINAN HASTA NE YAPMALI?

Öncelikle acil serviste alınan hizmetin Yeşil Alan Uygulaması Genelgesi hükümlerine uygun olup olmadığı belirlenmelidir. Yukarıda bahsettiğimiz üzere Yeşil Alan Uygulaması kapsamında başvuru yapan hastalardan para alınması yasal yollarla engellenmiştir. Acil servise başvurmasına karşın kendisinden para talep edilen hastalar öncelikle ödeme makbuzu ya da faturasını muhafaza ederek, kendisine yapılan müdahalenin Yeşil Alan Uygulaması kapsamında değerlendirilmesini hastane yönetiminden bir dilekçe ile talep etmelidir. Bu başvurudan netice alamaz ise 184 numaralı Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’ni aramalıdır. Ayrıca ödediği ücretin iadesi için hastanın Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunması da mümkündür.

Hürriyet Aile Özel

Yazarın Tüm Yazıları