Begüm Giray
Begüm Giray
Begüm Giray

Nişan hediyeleri geri istenebilir mi?

Nişanlanma sona erdiğinde verilen hediyeler geri istenebilir ama…

Haberin Devamı

Nişanlanan çift ayrılma kararı aldığında takılar, hediyeler, nişan yüzükleri ve ev hangi tarafta kalır? Hediyeler geri istenebilir mi? Konuyla ilgili merak edilenleri Avukat Begüm Giray Narin anlattı.

Nişanlılık ilişkisinin evlenme dışında sona ermesi halinde, nişan hediyeleri Türk Medeni Kanunu’nun 122. Maddesi uyarınca geri istenebilir. Nişanlı taraflar, anne-babaları veya onları büyütmüş olan akrabaları hediyelerin geri verilmesini talep etme hakkına sahiptir. İlgili kişiler haricinde kalanlar, verdikleri hediyeleri bu madde dahilinde değil, ancak sebepsiz zenginleşme hükümlerine dayanarak talep edebilirler.

Hediyelerin geri istenebilmesi için alışılmışın dışında olması gerekir; o yörenin örf ve adetlerine aykırı olarak verilmiş, çok yüksek ekonomik değer taşıyan hediyeler bu kapsamdadır. Hediyenin maddi değerinin tespitinde veren kişinin mali durumu göz önüne alınmalıdır. Nişan yüzükleri, takılar, ev, araba, para gibi eşyalar geri istenebilecek hediyelere örnek gösterilebilir.

Zaman aşımına uğrar mı?

Hediyelerin geri verilmesinde tarafların kusurlu olup olmamasının bir önemi yoktur. Dikkate alınacak nokta, kişilerin malvarlığını artıran nişanlılık durumun sona ermiş olmasıdır. Bu sebeple hediyelerin aynen ya da milsen geri verilmesi, verilemiyorsa Borçlar Kanunu’nda düzenlenen sebepsiz zenginleşme hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.

Medeni Kanunun 123. maddesine göre hediyelerin geri verilmesini isteme hakkı, nişanın sona ermesinin üzerinden bir yıl geçmekle zaman aşımına uğrar.