GeriKanuni Hak Ve Yasalar İnternetten alışveriş yaparken dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İnternetten alışveriş yaparken dikkat!

İnternetten alışveriş yaparken dikkat!

İnternetten güvenli alışveriş için nelere dikkat edilmeli?

Online alışveriş özellikle büyük kentlerde günlük koşuşturma içerisinde hem zamandan tasarruf sağlamakta hem de ürün çeşitliliği ve fiyat avantajları ile mağaza mağaza dolaşmaya güzel bir alternatif olmaktadır.

Birçok kişi tarafından sürekli olarak kullanılsa da bu konuya hala temkinli yaklaşan büyük bir kitle de bulunmakta. Bunun en büyük nedeni internete duyulan güvensizlik. Aslında basit birkaç güvenlik kuralına dikkat edildiği taktirde herhangi bir tehlike taşımadığı gibi alışveriş meselesine fiyat avantajı ve zamandan tasarruf gibi birçok pozitif unsur da eklemekte.

İnternetten alışveriş yaparken bunlara dikkat!

Alışveriş yapacağınız siteyi tanıyın: Alışveriş yapacağınız siteyi mutlaka araştırın. Güvendiğiniz, bildiğiniz sitelerden alışveriş yapın. Kullanıcı yorumlarını okumak ya da bu konuda oluşturulmuş şikayet sitelerini taramak faydalı olacaktır. Çevrenizdekilerin deneyimleri de çok önemlidir.

Güvenlik sertifikalarını kontrol edin: Alışveriş yapacağınız internet sitesinin Secure Socket Layer (SSL) sertifikasına sahip olması çok önemlidir. Bu sertifika bir şifreleme sistemidir ve bilgilerinizin gerçekten alışveriş yaptığınız siteye gönderildiği, güvence altına alınarak sizin tüm bilgileriniz şifrelenir.
Artık alışveriş siteleri genellikle sayfanın en alt kısmında güvenlik bölümü bulundurmaktadır. Bu bölüme girdiğinizde sitenin sahip olduğu sertifika ve diğer güvenlik unsurları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu konuda herhangi bir bilgilendirme içermeyen internet sitelerinden alışveriş yapmamalısınız.

Sanal kart kullanın: Güvenilir internet sitelerinde kredi kartı bilgileriniz yalnızca sipariş işlemi gerçekleştirilmesi aşamasında kullanılır ve veri tabanında tutulmaz. Alışveriş yapacağınız sitede bu konuda bir uyarı olup olmadığını mutlaka inceleyin.

En risksiz yöntem sanal kredi kartı kullanmaktır. Sanal kredi kartını bankanıza başvurarak edinebilirsiniz. Sanal kart kendi kredi kartınıza bağlı olarak açılan bir kredi kartı numarasıdır. Sanal kartın güvenli olmasının en büyük nedeni limitinin sizin belirlediğiniz kadar olmasıdır. Sanal Kartınızla alışveriş yapmadan önce alışveriş tutarı kadar miktar aktardıktan sonra güvenle alışveriş yapabilirsiniz.

Kendi bilgisayarınızı kullanın: İnternetten alışveriş yaparken kesinlikle ortak kullanıma açık bilgisayarları kullanmayın. Sadece alışveriş açısından kredi karttı bilgileri için değil, bu bilgisayarlara kişisel bilgilerin, şifrelerin yazılması da son derece tehlikelidir.

Alışverişi kaydedin: İnternet üzerinden alışveriş yaparken çok güvendiğiniz bir internet sitesi dahi olsa mutlaka yaptığınız alışverişi kaydedin. Bunun için alışveriş esnasında alışverişin tüm aşamalarında ekran görüntüsü alıp bilgisayarınızda kayıtlı tutmanız ya da çıktısını almanız yeterli olacaktır. Özellikle alışveriş sonlanmadan karşınızda bulunan ekranın görüntüsü çok önemlidir. Çünkü bu aşamada alışverişle ilgili tüm bilgiler, ürünün kargo dahil fiyatı gibi tüm hususlar yer almaktadır. Bir anlaşmazlık çıktığında hangi koşullarla, hangi ürünü satın aldığınızı hatırlamanız ve karşı tarafa sunmanız açısından faydalı olacaktır.

Tüm bunlara dikkat edildiğinde internetten alışveriş hem çok eğlenceli hem de yararlıdır. Binlerce ürüne aynı anda ulaşmak, yorumları okuyarak ihtiyacınıza en uygun ürünü en kısa sürede bulmak çok büyük bir lüks. Üstüne üstlük maliyetlerin düşük olması nedeniyle sunduğu fiyat avantajları da düşünüldüğünde internetten alışveriş yapmaktan korkmamak ama güvenliği de elden bırakmamak lazım.

Avukat Dilek Şahinci

False