GeriKanuni Hak Ve Yasalar Evlilik için gerekli evraklar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Evlilik için gerekli evraklar

Evlilik için gerekli evraklar

Nikah işlemleri için neler gerekiyor?

Evlilik hazırlıklarının önemli bir parçası olan gerekli evrakların toparlanması ve işlemlerin gerçekleştirilmesi, çiftlerin zamanını alan öğelerden biri. Önceden yapılmayan hazırlıklar ise işlemlerin daha da uzamasına sebep olabilir. Nikahislemleri.net hazırladığı listeye göre gerekli evraklar şöyle:

1- Nüfus cüzdanları aslı ve fotokopileri (resimli olması şarttır).

2- Çiftlerden birinin nikahını kıydırmak istediği yerleşim yerinde oturduğunu belgeleyen Nüfus Müdürlüğü’nden yerleşim belgesi (İkameti olmayanlar bağlı oldukları Belediye Evlendirme Dairesi’nden, izin belgesi alarak nikahını kıydırmak istediği evlendirme dairesine işlemler için müracaat edebilirler).

3- Çiftlerden her biri için 6 adet vesikalık fotoğraf (fotokopi kabul edilmez).

4- 16 yaşını doldurup,17sinden gün alan adaylar için Aile Mahkemesi’nden izin belgesi. 17 yaşını bitirip 18 yaşından gün alan adaylar noterden alınmış anne-baba muvafakat namesi ile evlenebilirler (Anne veya babadan biri ölmüş veya ayrılmış ise velayet nüfus kaydı ile belgelenecektir).

5- Çiftlerin Nüfus Müdürlüğü’nden alacakları son medeni hallerini belirten nüfus kayıt örnekleri ve fotokopileri.

6- Boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 300 günü dolmayan bayanların Aile Mahkemesi’nden iddet müddeti kararı almaları zorunludur.

7- Daha önce evlenme, boşanma veya ölüm varsa nüfus cüzdanlarına işlenmiş son medeni halleri.

8- Yabancı uyruklu ise pasaportun noter tasdikli tercümesi. İstanbul’daki konsolosluktan alınacak bekarlık belgesi. İstanbul Vilayet Hukuk İşleri Bürosu’ndan onaylatılıp 3 adet fotokopi çekilecek. İstanbul’da konsolosluğu yoksa Ankara’da ki Büyükelçiliklerinden alınacak bekarlık belgesi Dışişleri Bakanlığına onaylatılacak.

9- Vize ve pasaportun süresi bitmiş ise nikah işlemleri için müracaat edemezler.

10- Sağlık ile ilgili işlemler; sağlık raporları ve fotokopileri.Hükümet Tabipliği, Sağlık ocakları, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlama Merkezlerinden alınacaktır.(sağlık raporundaki gerekli testler:HIV-ELISA, HBSAC-SARILIK, VDRL-SİFİLİS VE AKCİĞER RÖNTGENİ)

11- Müracaat işlemleri sabah 08.30-11.30 saatleri arasında olup çiftlerin işlemlere beraber gelmeleri gerekmektedir.

12- İşlemler esnasında evraklar siyah pilot veya dolma kalem ile doldurulacaktır.

13- Mal ayrılığı talebi olanlar, noterden işlem yaptırmış oldukları MAL AYRILIĞI SÖZLEŞMESİNİ müracaat işlemi sırasında yanlarında getireceklerdir ( 1 asıl,1 fotokopi).

14- Kızlık soyadını kullanmak isteyenler müracaat işlemi esnasında kayıt masasından temin edecekleri soyadı dilekçesini doldurmak zorundadırlar.

15- Müracaat evrakları işleme alındığı tarihten itibaren 6 ay süre ile geçerlidir.

16- 2 adet posta pulu gereklidir.

Çiftlerin yine de nikahlarının yapılacağı belediyenin web sitelerine bakmaları tavsiye edilmektedir. 

False