Eşlerden birinin evi terk etmesi boşanma sebebi olabilir mi?

Doğum anı ile birlikte herkes kendisini bir ailenin içerisinde bulur. Bu ailede büyür, gelişir ve hayata atılırız. Ayaklarımızın üstünde durmaya başladıktan sonra kendimize artık yeni bir aile kurmamızın vakti de gelmiş olacaktır. Peki, bu layıkıyla yerine getirilebiliyor mu? Avukat Bilal Çelik merak edilenleri anlattı.

Haberin Devamı

Evlilik ile birlikte kağıt üstünde yeni bir aile kurulmuş olsa da hayatın içerisinde bu durumun rahatlıkla sağlanabildiğini söyleyebilmek mümkün olmuyor.

KENDİ EVİNİ TERKEDİP ANNE-BABASININ EVİNE YERLEŞEN EŞE BOŞANMA DAVASI AÇILABİLİR Mİ?

Evlilik süresince kişiler zaman zaman anne babasının evine ziyaret amacıyla veya türlü anlaşmazlıklar sonucu gidebiliyor. Kadının anne babasının evine gitme sebebi veya orada kaldığı süreçte kocasıyla iletişime geçmemesi evliliklerde krizlere yol açmaktadır. Böyle durumlar bazen eşler arasında tolere edilip normal karşılanabilir, bazen de eşleri mahkemeye kadar götürebilmektedir.

Hukukumuzda eşin ilgisizliği durumu kimi zaman boşanma sebebi olacak kadar ağır görülmese de eşin ilgisizliği hakkında aile mahkemelerinin ve Yargıtay’ın çeşitli boşanma kararları yer alır. Mahkeme boşanma gerekçesini her evlilik için ayrı ayrı inceler ve buna göre karar verir. Eğer evliliğin sürdürülemeyeceğine dair bir kanaat oluşursa hakim burada kanunda yer alan tabiriyle “Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması” nedeniyle boşanmaya karar verecektir. Ailesinin yanına gidip eşiyle iletişim kurmayan kadına boşanma davası açan eşle ilgili hakim, evliliğin sürdürülemeyeceğini tespit ederse burada boşanma kararına hükmedecektir.

Haberin Devamı

EVİ TERKEDEN EŞ EN AZ 4 AY EVE DÖNMEZSE...

Boşanmanın genel sebeplerinden olan “Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması” dışında mahkeme, boşanmanın özel sebeplerinden olan terk dolayısıyla da boşanmaya karar verebilir. Terk şartlarının sağlanması için haklı bir sebep olmaksızın eşin evden ayrılması, evlilikten doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesi gerekir. Eşin en az 4 ay eve dönmemesi halinde diğer eş ihtar çekerek eşini eve davet etmek durumundadır. Evden ayrılan eş ihtar çekildikten sonra 2 ay içinde cevap veya eve dönüş gerçekleştirmezse terk sebebiyle boşanmaya karar verilebilir. Ancak gündelik hayatta bu gibi durumlarda terk sebebiyle boşanma değil, “Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması” yoluna dayanılması daha sıkça karşılaşılan durumdur.

EŞİM EVİ TERKETTİ, BOŞANABİLİR MİYİM?

Aile Mahkemeleri’nde görülen bu davalarda mahkeme her olaya farklı şekilde yaklaşacağı için “Eşim evden gitti boşanabilirim.” diye düşünmek doğru değildir. Aile hukukunda hakimin takdir yetkisi diğer hukuk alanlarından çok daha geniştir. Bu bakımdan mahkeme eğer evliliğin sürdürülemeyeceği kanaatine varırsa boşanma bu şekilde gerçekleşmiş olabilecektir.

Yazarın Tüm Yazıları