GeriKanuni Hak Ve Yasalar “Eski eşim nafaka ödemiyor, ne yapmalıyım?”
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

“Eski eşim nafaka ödemiyor, ne yapmalıyım?”

“Eski eşim nafaka ödemiyor, ne yapmalıyım?”

Avukat Begüm Giray Narin bu konuda problem yaşayanlara yol gösterici bilgiler verdi.

Eski eşiniz mahkemenin öngördüğü nafakayı ödemiyorsa ne yapmalısınız? Avukat Begüm Giray Narin, bu konuda problem yaşayanlara yol gösterici nitelikte bilgiler verdi.

İcra dairesi aracılığıyla icra takibi yaparak nafakasını ödemeyen eski eşe parayı 7 gün içinde yatırması için “ödeme emri” gönderebilirsiniz. Bu süre içerisinde ödeme yapılmazsa eski eşinizin menkul ve gayrimenkul mal varlığına haciz uygulatabilirsiniz. Nafakayı ödemeyen eski hayat arkadaşınızın evine giderek eşyalarını haczedip kaldırabilir, bu malları sattırmak suretiyle paranızı alabilir ya da arabasına, bankadaki parasına haciz koydurabilirsiniz. Bunların yanı sıra kural olarak haczedilebilmesi için borçlu muvafakatine ihtiyaç duyulan emekli maaşını da eski eşinizin herhangi bir onayı gerekmeksizin alabilirsiniz.

Eski eşinize ödeme emri gönderdiğiniz halde nafaka miktarı ödenmezse veya bu parayı tahsil etme ya da hacizlerle uğraşma imkanınız yoksa, 3 ay içinde icra ceza mahkemesine başvurarak ceza davası da açabilirsiniz. Yaptığınız icra takibi ya da açtığınız dava neticesinde mahkeme eski eşinizin nafakayı ödemediğini tespit ederse, kendisine 3 aya kadar hapis cezası verilebilir. Bu hapis cezasından kurtulmanın tek yolu nafakanın ödenmesi veya sizin davanızdan feragat etmenizdir. İlgili hapsin uygulanmaya başlamasından sonra eşiniz ancak nafaka borcunu öderse tahliye edilir.

False