Cinsel taciz suçu ve cezası

Toplumumuzun kanayan yaralarından biri maalesef cinsel taciz suçudur. Sosyal medyada, sokakta ya da markette kısacası her türlü alanda taciz karşımıza çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Cinsel taciz suçu kişinin vücut bütünlüğüne karşı fiziki bir temas olmadan cinsel isteği tatmin etmek maksadıyla yapılan “sözlü” davranışlardır. Cinsel yaklaşımın fiziksel temasla olması halinde taciz değil, her ne şekilde olursa olsun “cinsel saldırı” suçu kapsamına girer.

CİNSEL TACİZ SUÇU NEDİR?

Cinsel taciz suçunun oluşması için mağdura yani cinsel taciz suçuna maruz kalan kişiye karşı sözlü, yazılı veya görüntülü şekilde bu hareketin yapılması gerekir. Bu suçun oluşması için suçu işleyen kişinin cinsel amaçla hareket etmesi gerekir. Cinsel taciz suçu sokakta atılan bir lafla, bir el hareketiyle Instagram’da gönderilen bir direkt mesaj ya da bir Whatsapp konuşması yoluyla veya diğer benzer yollarla işlenebilmektedir.

CİNSEL TACİZ SUÇUNUN CEZASI NEDİR?

Kanunumuz cinsel taciz suçunun oluşması için öncelikle yapılan hareketin “sözlü” olarak kalmasını yani fiziksel bir temas olmamasını aramıştır. Mağdur olan kişinin bu harekete maruz kalmasıyla birlikte yapacağı şikayetle birlikte suçta soruşturma ve kovuşturma aşamalarına geçilecektir.

Haberin Devamı

Cinsel taciz suçunun kamu görevi veya hizmet ilişkisinin sağladığı kolaylıktan faydalanılarak işlenmesi halinde verilecek olan ceza yarı oranında artırılacaktır. Bunun yanı sıra aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylık sayesinde yapılan cinsel taciz suçunda da öğretmen, koruyucu aile, sağlık personeli gibi kişiler tarafından cinsel taciz suçunun işlenmesi halinde de verilecek olan ceza yarı oranda artırılacaktır. Cinsel taciz suçunda ceza artırımına sebebiyet veren diğer haller posta veya elektronik haberleşme araçlarıyla cinsel taciz suçunun işlenmesi ve teşhir suretiyle cinsel taciz suçunun işlenmesidir. 

Yukarıda sayılan nitelikli haller yer almamaktaysa cinsel taciz suçunun basit hali dolayısıyla Türk Ceza Kanunu suçu işleyen kişilere altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verileceğini öngörmüştür.

CİNSEL TACİZ SUÇU OLAN DAVRANIŞLAR NELERDİR?

Cinsel taciz suçunu oluşturan davranışlara örnek verecek olursak; sözlü taciz, cinsel maksat taşıyan el hareketleri, cinsel ilişki teklifi, sosyal medyadan gönderilen cinsel içerikli mesaj, fotoğraf veya görüntü kaydı vb. tüm bu hareketler cinsel taciz suçunu oluşturur.

Haberin Devamı

Sosyal medya ve diğer platformları kullanarak cinsel ilişki teklifi, sarkıntılık veya sapıklık düzeyinde cinsel taciz hareketlerine günümüzde sıklıkla rastlamaktayız. Yapılan bu hareketler cinsel taciz suçunun nitelikli halini oluşturur ve cinsel taciz suçunda verilecek olan cezaya göre yarı oranında fazlaca bir ceza verileceğini kanunumuz öngörmüştür.

Cinsel taciz suçuna sözlü şekilde maruz kalındıysa tanıklarla, sosyal medya üzerinden tacize maruz kalındıysa tüm yazışmalar ya da görüntüler delil olarak kullanılmalıdır. 

İçinde bulunduğumuz zaman diliminde özellikle kadınlarımızın sıklıkla rastladığı cinsel taciz suçu karşısında öncelikle yapılması gereken sessiz kalmamaktır. Başımıza gelen, gördüğümüz, maruz kaldığımız bu hareketler karşısında tüm hukuki yollara başvurarak bu hareketlerin önüne geçilmesi gerekmektedir. Cinsel taciz suçu şikayete tabi bir suç tipidir. Şikayetçi olmanız durumunda en yakın karakola veya savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. 

Yazarın Tüm Yazıları