Begüm Giray
Begüm Giray
Begüm Giray

Boşanma davası nasıl kesinleşir?

Bu sürecin ilerleyiş biçimini Avukat Begüm Giray Narin aşamalarıyla anlatıyor.

Haberin Devamı

Evlilik birliğinin nihai neticesine kavuşturulmasına sebep olan davalar ‘boşanma davası’ olarak adlandırılır. Peki, bu tür davalar nasıl açılır, ne zaman ve nasıl kesinleşir? Avukat Begüm Giray Narin’den konunun detaylarını aldık.

Türk Medeni Kanunu’na göre; aldatılmak, terk edilmek, evlilik birliğinin sarsılması gibi olaylar boşanma sebebi sayılıyor. Bu gibi sebeplere dayanarak dava açacaksanız ve eşinizle boşanma şartlarına dair anlaşma şansınız yoksa “çekişmeli boşanma” söz konusu olacaktır. Ancak evlilik sürenizin bir yılı aşmış olması ve eşinizle bir protokol imzalamak suretiyle boşanma şartlarını belirlemeniz halinde “anlaşmalı boşanma” gerçekleşecektir. Her iki halde de başvuracağınız mahkeme siz ya da eşinizin ikamet yeri veya davadan önce son altı aydır birlikte oturduğunuz yerin aile mahkemesidir. Başvurunuzu inceleyen mahkeme, dava dilekçenizin bir örneği ile tensip zaptını eşinize tebliğ eder.

İlk olarak ön inceleme duruşması yapılır, hakim anlaşıp anlaşamayacağınızı sorar, anlaşmak istememeniz halinde mahkeme tahkikat (soruşturma) aşamasına geçer. Bu aşamada tüm deliller değerlendirilir, tanıklar dinlenir. Şayet davanız anlaşmalı boşanma şeklinde görülüyorsa, hakim sizi ve eşinizi bizzat görmek ve protokolde belirlediğiniz şartlara uyacağınıza kanaat getirmek ister. Bu noktada başkaca bir delile ya da tanığa lüzum yoktur. Çekişmeli boşanma davalarının sonuçlanması, anlaşmalı boşanma davalarına kıyasen çok daha uzun sürmektedir. Hukuken boşanmış sayılmanız için hakimin boşandığınıza dair verdiği karar yeterli değildir. İlgili gerekçeli karar taraflara tebliğ edilecek ve 15 gün içinde karar temyiz edilmezse, yani itiraz edilip üst mahkemeye başvurulmazsa, karar kesinleşmiş sayılacaktır.