GeriKanuni Hak Ve Yasalar Boşandıktan sonra tekrar aynı kişiyle ne zaman nikah yapılabilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Boşandıktan sonra tekrar aynı kişiyle ne zaman nikah yapılabilir?

Boşandıktan sonra tekrar aynı kişiyle ne zaman nikah yapılabilir?

Resmi olarak boşandıktan sonra tekrar eski eşe dönmek mümkün mü? Eski eş ile yeniden nikah masasına oturmak için izlenmesi gereken adımlar neler? Konuyla ilgili merak edilenleri Avukat Sinem Rumeli anlattı.

Boşandıktan sonra yeniden evlenmek için beklemek zorunda değilsiniz. Kadınsanız ve boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 300 gün henüz geçmemişse, nikah günü almaya gitmeden önce tamamlanması gereken evraka zaruri bir ekleme yapmak gerekmektedir.

Medeni Kanun Madde 132’de “Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe evlenemez” hükmünde yer alan bekleme müddeti eğer kadın boşandıktan sonra 300 gün içerisinde doğum yaparsa sona ermektedir. Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri halinde ise mahkemece bu süre kaldırılmaktadır.

Öncelikle sürenin niteliğine değinildiğinde 300 günlük süre babalık karinesinden kaynaklanmakta olup, bu süre doğabilecek çocuğun nesebini sahih kılma amacıyla düzenlenmiştir. Kanunen boşandıktan sonra 300 gün içinde doğan çocuğun babası eski kocadır. Bu nedenle boşandıktan sonra 300 günlük süre içerisinde yeniden evlenebilmek için gebeliğin ortada olmadığının aile mahkemesi nezdinde tespiti gerekmektedir. Kadın bu süre içerisinde yeniden evlenmek isterse aile mahkemesine iddet (bekleme) müddetinin kaldırılması talepli dilekçeyle başvurarak evlenme ehliyeti belgesi almalıdır.

“RESMİ OLARAK BOŞANDIKTAN SONRA TEKRAR ESKİ EŞİMLE EVLENEBİLİR MİYİM?”

Aile mahkemesinde hasımsız olarak açılan bu davada kadının boşandıktan sonra, boşandığı eski eşiyle yeniden evlenmesi veya başka biriyle evlenmesi bakımından farklı süreçler ortaya çıkmaktadır. Hakim, eski eşinden başka birisiyle evlenmek isteyen kadını doğum uzmanından “Gebe değildir” raporu almak üzere hastaneye sevk etmekteyken, boşandığı eski eşiyle yeniden evlenecek kadın bakımından rapor şartı aramamaktadır.

Bu aşamada süreci kısaltayım derken gebelik tahlil sonuçlarını alıp aile mahkemesi hakiminin karşısına çıkmayın. Hakim, tahlil sonuçlarını değil, gebe olmadığınıza dair doktor raporunu tespit vasıtası olarak görmek istemektedir. Doktorlar ise bu raporu aile mahkemesinin sevkiyle düzenlemektedir.

Uygulamada tek celsede karara çıkan bu dosyalarda karar kesinleştiğinde nüfus müdürlüğüne gönderilmekteyse de süreci kısaltmak adına istinaf ve temyiz haklarından feragat edilerek kararın kesinleştirilmesi akabinde nüfus müdürlüğüne ilgili kararın elden teslimi ile süreç sonlandırılabilir.

Nüfus müdürlüğüne kesinleşmiş kararın bildirilmesi akabinde, evlilik için gerekli olan nüfus cüzdanı, sağlık raporu, fotoğraf vs. evrakın tamamlanmasının ardından evlendirme dairesine gidilerek resmi nikah kıyılabilir.

ESKİ EŞLE TEKRAR EVLENİRKEN GEREKLİ BELGELER

Önemle belirtelim; evlilik başvurusu için gerekli kimlik belgenizde medeni halinizin bekar olarak düzenlenmiş olması gerekir. Medeni Kanun Madde 130’da “Yeniden evlenmek isteyen kimse, önceki evliliğinin sona ermiş olduğunu ispat etmek zorundadır” hükmüyle karşılığını bulduğu üzere yeniden nikah kıyılabilmesi için evliyken kullanılan kimlik kartının mutlaka değiştirilmesi gerekir. Eski eşle yeniden evlenilmesi durumu da bu kapsamda yer almaktadır.

Nikah başvurusunda tamamlanması gereken sağlık raporunun düzenlenmesi için evlilik birliği içerisinde verdiğiniz kan tahlilinin geçerliliği olmayıp, eski eşinizle evlenseniz dahi, “Biz zaten evliydik yeniden rapor almamıza gerek yoktur” şeklinde bir argüman ileri sürülemez.

Özetle kadınsanız ve boşandığınız eşinizle yeniden evlenecekseniz aile mahkemesine başvuru yapmalısınız. Boşandığınız eski eşinizden başka biriyle evlenecekseniz öncelikle aile mahkemesine başvuru yapmalı, akabinde hakim tarafından sevk yazısıyla düzenlenecek doktor raporu aile mahkemesine sunulmalıdır. Sonucu hakim tarafından tesis edilecek karar ile 300 günlük iddet müddetini beklemeksizin evlenebilirsiniz. Erkekseniz boşandığınız gün dahi yeniden evlenebilirsiniz.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False