Begüm Giray
Begüm Giray
Begüm Giray

Barodan ücretsiz avukat nasıl talep edilir?

Hakkını aramak için hukuksal yollara başvurmak isteyen ancak maddi imkanları kısıtlı olan kişiler barodan nasıl ücretsiz avukat yardımı talep edebilir? “Adli yardım” olarak adlandırılan bu hizmetten hangi davalarda faydalanılabilir? Avukat Begüm Giray Narin’den merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını aldık.

Haberin Devamı

Türkiye Barolar Birliği, avukatlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanmanıza olanak tanıyarak, hak arama özgürlüğünüzü güvence altına alıyor. “Adli yardım” olarak adlandırılan bu hizmetten yalnızca hukuk davaları ile icra takiplerinde yararlanılabiliyor. Şayet ceza davasının muhatabıysanız CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) hükümlerine tabi olarak, davanın görüldüğü mahkemeye başvurmanız ve ücretsiz avukat hizmeti talep etmeniz gerekir.

ÜCRETSİZ AVUKAT YARDIMI İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİ?

İstanbul Barosu Adli Yardım Bürosu, hafta içi her gün hukuki yardıma ihtiyacı olup avukatlık hizmetinden yararlanmak için maddi olanağı bulunamayanlara, altı şubesi ve merkez bürosuyla hizmet sunmaktadır. Başvuru sırasında istenen belgeler;

Barodan avukat talebi için gerekli evraklar 2019

  1. Muhtardan alınacak fakirlik belgesi,
  2. Muhtardan alınacak ikametgah belgesi,
  3. Nüfus cüzdan fotokopisi,
  4. Dava için gerekli belgelerin fotokopisi 

Toparlamak gerekirse; adli yardımdan faydalanmak için icra takibinin yapılacağı veya davanın açılacağı baro başkanlığına ya da baro adli yardım bürolarına şahsen müracaat etmeniz gerekmektedir.

Haberin Devamı

Başvurunuz karşısında ilgili birim, ödeme gücünüzün bulunmadığını belgelemek durumundadır. Bunun için muhtardan alınacak fakirlik belgesi bazı durumlarda yeterli görülür. Ancak bazen barolar, aylık kazancınızı gösteren, üzerinize kayıtlı gayrimenkul veya araç olup olmadığını kanıtlayan, herhangi bir sigortadan yararlanıp yararlanmadığınızı ispatlayan belgeleri de göstermenizi isteyebilir.

Muhtardan alacağınız ikametgah belgeniz, nüfus cüzdan fotokopiniz ve dava için gerekli belgelerin fotokopisi de mutlaka ilgili birime sunulmalıdır. Talebinizin olumlu değerlendirilmesi halinde, görevlendirilen avukat adına vekalet çıkarmanız gerekecek ve hukuki süreç başlayacaktır. İhtiyaç halinde, gerçek kişilerin yanı sıra, kamuya yararlı dernek ve vakıfların da adli yardıma başvurmalarına imkan tanınmıştır.