İlker Türkgüler
İlker Türkgüler
İlker Türkgüler

Aldatma delilini mahkemeye sunmak artık suç değil!

Eşinizin sizi aldattığını düşünüyorsanız, hatta elinizde kanıtınız da varsa...

Haberin Devamı

Aldatma dolayısıyla boşanma davası açan kişilerin çoğu, eşinin kendisini aldattığını biliyor hatta internette, Facebook vb. hesaplarda yazışmalarını da görüyor ama bunları delil olarak kullanamıyordu. Çünkü bu kişinin rızası dışında ele geçirilen kayıtları mahkemeye delil olarak sunmak suç olarak kabul ediliyordu. Bu durum Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin 22 Haziran 2016 tarihli kararıyla değişti. Aldatan eş tarafından 3. şahıs ile yaptığı yazışmaların delil olarak mahkemeye sunulmasının suç olmayacağına dair karar verildi.

ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ

Aldatma delilini mahkemeye sunmak artık suç değil

Özel hayatın gizliliği konusu son derece hassas bir konu... Özellikle eşler arasında özel hayatın gizliliğinden bahsedilemeyeceğini düşünenler dahi vardır. Ancak boşanma arifesine gelmiş çiftler için artık müşterek bir özel hayattan bahsetmek mümkün değildir. Bu nedenle eşlerden biri, diğerinin özel hayatına ilişkin kayıtları mahkemeye sunduğunda, bu durum özel hayatın ihlali olarak kabul ediliyordu. Ancak Yargıtay, aldatmanın delilini oluşturan kayıtların, mahkemeye sunulması ve başkalarıyla paylaşılmaması şartıyla ilgili belgelerin delil olarak kullanılmasının suç oluşturmayacağına dair kararı verdi.

Haberin Devamı

DELİLLERİ 3. ŞAHISLARLA PAYLAŞMAYIN

Aldatma delilini mahkemeye sunmak artık suç değil

Yargıtay bu kararı ile aslında delili eline geçiren kişinin bu delil ile ne yapmaya çalıştığına dikkat çekmiştir. Delili elinde bulunduran eşin, bu delili 3. şahıslarla paylaşmasına bakmıştır. Gerçekten sadece mahkemede delil olarak kullanma iradesi sergileyen ve aldatılan eşin özel hayatın ihlali suçunu işleme kastının olmadığını kabul etmiştir.

Aslında bu olay mahkemelerde aldatmaya tanık olan ve hâkim huzurunda aldatma eylemine hangi koşullarda tanık olduğunu ifade eden şahitlerin durumuna çok benziyor. Şahit, gördüğü manzarayı hâkim huzurunda, hâkimin sorularına karşı anlattığında bu tanık açısından ya da tanık gösteren davacı açısından özel hayatın ihlali suçunu oluşturmamaktadır. Oysa bu şahit, mahkeme hâkiminin huzurunda değil de aleni bir ortamda aldatma eylemine tanıklığını ifade ederse, aldatan kişi açısından özel hayatın ihlaline sebep olabiliyor. Yani asıl amaç, olayı mahkemeden başka bir yerde kullanmamak ya da ifade etmemektir.

Haberin Devamı

Siz siz olun, eşinizin sizi aldattığını düşünüyorsanız ve buna ilişkin belge ve delillere ulaştıysanız bu delilleri üçüncü şahıslarla paylaşmayın çünkü paylaşmak hala suç.