Aile içi miras probleminin çözümü

Miras paylaşım davası hakkında bilinmesi gerekenleri Avukat Bilal Çelik anlatıyor.

Haberin Devamı

Eski türk filmlerinde birçoğunuz izlemişsinizdir hiç tanımadığı akrabasından miras kalan fakir ama gururlu genç hemen şirketin başına geçer ve tüm malların yönetimine el koyar ve sahibi olur. Gerçek hayatta hiç de bu kadar kolay olmadığını bilmenizde fayda var. Şöyle ki; günün birinde bir mahkeme yazısı gelir ve hiç tanımadığınız akrabanızdan miras kalmıştır, işte o anda yıllar sürecek ve yılan hikayesine dönebilecek mirasçılık macerası başlamıştır. 

Hukuki süreçte miras payı belirlemesi çok zor olmasa da mirasçı belirlemesi o kadar da kolay olmayacaktır. Çünkü henüz miras payları belirlenirken tam da bitti derken akrabalardan biri ölür ve onun mirasçıları da eklenmesi için resmi yazışmalar tekrar başlar. Diyelim ki bunları da çözdünüz sonrasında mirasın pay edilmesi problemi baş gösterecektir. Çocuklar birbiriyle, anne- babalar çocuklarıyla sonu gelmez mücadele ve yarışa girecekler, bu yarışı kazanamayanlar da galip gelenin pek tabii düşmanı olacaktır.

Haberin Devamı

Türk medeni kanunu miras hak kazanımları ve mirasın paylaşılması veya yönetilmesine ilişkin pek tabii yol göstermektedir. Mirasçılık vasfını kazanan herkes intikal işlemleri ile o malın ortağı olabilmektedir. Fakat ortağı olduğu malın kullanımı veya tasarrufuna ilişkin hak söz sahibi olabilmesi de biraz zaman alacaktır.

Aile içi mirasçıların mal paylaşımı rızai olarak pay edilebileceği gibi mirasçıların anlaşamaması durumunda “ortaklığın giderilmesi” dava türüne başvurarak mahkemelerin takdiri ile pay edilmesi sağlanabilir. Mahkeme ortakların arasında takdiren paylaştırma yapabileceği gibi malın satış memurluğunca satılmasına ve elde edilen paranın mirasçıların payları oranında dağıtılmasına da karar verebilecektir. Tabii ki bu anlatılanlar bu kadar kısa ve kolay olmayacaktır Yargı sisteminin süre problemleri ve sonuçtan hoşnut olmayanların üst mahkemeye taşıma süreçleri gibi oldukça meşakkatli bir yoldur.

Zorluklardan ve sıkıntılardan bahsetmiş olsam da sonuç olarak sürecin zaman içerisinde çözüleceğini varsayarsak hiç başlamamaktansa başlayıp zaman içerisinde pay edilmesine çabalamanın karşılığının alındığı gerçeği yadsınamaz. Her zaman bu şekilde uzun süreçler de söz konusu olmayıp hızlı ve sulh ile biten miras ortaklıkları da olabilmektedir. Miras ortaklığının çözümü için Sulh Hukuk mahkemesinden ortaklığın giderilmesi talepli dilekçe ile başvuru yapılması ve süreç içerisinde mirasçılık belgesi ve intikal işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Bu tür problemlerin çözümünde öncelikle;

Mirasçılık Belgesi: Noterden veya sulh hukuk mahkemesinden alınır ve miras bırakanın hissedarı olduğunuza dair hisse oranınızın belirtildiği evraktır.

İntikal: Miras bırakanın mallarının mirasçılık belgesi ile hisse oranında ilgili tapu veya hak kayıtlarının tescilidir.

Yukardaki evrakların temini ile mirasçılar eğer aralarında bir çözüm üretemezlerse mahkeme yoluna başvurabileceklerdir.

Yazarın Tüm Yazıları