Türkiye’nin en kapsamlı çocuk yetiştirme rehberi

Hürriyet Gazetesi aile-çocuk yazarı Ömür Kurt ile editörlüğünü yaptığı ‘200 Adımda Çocuk Yetiştirme Rehberi’ kitabını konuştuk…

Haberin Devamı

Türkiye’nin alanında uzman 13 değerli isminin, çocuk yetiştirmek konusunda verdiği çok değerli bilgileri içeren rehber Hürriyet Kitap etiketi ile yayımlandı.

Böyle bir rehbere neden ihtiyaç duyuldu?

Türkiye’de çocuk yetiştirmek konusunda doğru bildiğimiz birçok yanlış var. Çocuklar bu yanlışlarla büyüdükçe toplumda başka sorunlar meydana geliyor. Gelecekte iyi, mutlu, seven ve sevebilen, huzurlu, yaşamaktan keyif alan yetişkinler oluşturmak istiyorsak, onların doğru bir çocukluk geçirmesini sağlamamız gerekiyor. Bu nedenle de Türkiye’nin önde gelen 13 uzmanı ile bir araya geldik ve 0-6 yaş çocuk eğitiminde merak edilenleri konuştuk. Anne-babaların yanıt beklediği her türlü sorunu onlarla konuştuk. Ortaya dopdolu bir rehber çıktı ve bu rehber Türkiye’nin çocuk yetiştirme konusundaki ihtiyacı karşılayacak. Hem bilimsel hem de güvenilir bir rehber bu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en kapsamlı çocuk yetiştirme rehberi

Rehberde neler var?

Bu rehber karı-kocanın çocuk yapmaya karar vermesinden o çocuğun 6 yaşını bitirinceye dek geçen süre içinde karşılaştığı sorunları içeriyor. Hangi koşullar olgunlaştıktan sonra çocuk yapmaya karar verilebileceğinden tutun da çocuğa tuvalet alışkanlığının nasıl kazandırılabileceğine kadar her türlü soru ve yanıt yer alıyor. Çocuğa ne kadar süre anne sütü verilmeli, ek gıdaya nasıl ve hangi besinlerle başlanmalı, çocuğa emzik verilmeli mi, hangi bezler kullanılmalı, çocuk kaç yaşında kreşe yollanmalı, ne tür oyuncaklar alınmalı gibi 200 sorun ve bu sorunların çözüm önerilerini içeriyor.

Neden 0-6 yaş dönemi?

Çünkü bir insanın hayatının temeli bu dönemde atılıyor. Bu nedenle ben anne babaları, yeryüzünün en büyük inşaat ustaları olarak tanımlıyorum. İnsan inşa ediyorlar çünkü… Eğer temeller doğru atılırsa gelecekte sağlam, dirençli, sağlıklı, iyi ve mutlu yapıda insanlar ortaya çıkar. Ama bu dönemde sorunlar olursa, bu sorunlar gelecekte daha büyük sorunları çağırır. İşte bu nedenle bir çocuğun 6 yaşına dek geçirdiği evre ve aldığı eğitim çok önemli…

Haberin Devamı

Sizce, bu rehberin ailelere ne gibi yararları olacak?

Modern çağın anne babaları çocuk yetiştirirken inanılmaz hatalara düşüyor. Çocukları her şeyi öğrensin diye onları kurslara boğuyor, aşırı derecede kurallar koyuyor veya çok serbest bırakıyor. Çocuklar oyalansın diye ellerine tabletler veriyor veya ağlaması dursun diye istediği her şey alınıyor. Hâlbuki çocuğu o an için ‘susturan’ veya ‘memnun eden’ her şey, gelecekte ona çok büyük zararlar verebiliyor. Bu nedenle çocukları yetiştirirken bazı küçük gibi görünen noktalara çok dikkat etmek gerekiyor. 200 Adımda Çocuk Yetiştirme Rehberi, bir insanın hayatının en önemli zamanı olan 0-6 yaş arasını mercek altına alıyor. Türkiye’nin en iyi 13 uzmanı, çocuk yetiştirirken neler yapılması gerektiğini kolay, anlaşılabilir, uygulanabilir yöntemlerle açıklıyor. Çocuklarını bu kitabın rehberliğinde yetiştiren anne babalar, basit gibi görünen hatalara düşmeyecek ve çocuklarını iyi, mutlu, sevgi dolu, çalışkan çocuklar olarak yetiştirecek.

Haberin Devamı

 Türkiye’nin en kapsamlı çocuk yetiştirme rehberi

Rehberde yer alan isimler kimler peki?

Çocuk Gelişimi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Yavuzer, Psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen, Uzman Doktor Ender Saraç, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Özgür Öner, Psikolog Doç. Dr. Yıldız Dilek Ertürk, Klinik Psikolog Yrd. Doç. Dr. Başak Demiriz, Çocuk Doktoru Dr. Şirin Seçkin, Psikolog Serap Duygulu, Psikolojik Danışman ve Cinsel Eğitim Uzmanı Dolunay Kadıoğlu, Diyetisyen Zeynep Köse Çapay, Uzman Psikolog Ramazan Şimşek ve Bale Sanatçısı Tan Sağtürk.

Rehberde insanları en çok şaşırtacak bilgiler hangileri?

Bence hepsi çok şaşırtıcı. Çünkü hayatımız doğru bildiğimiz yanlışlarla dolu. Mesela bizde “Çocuğunuzla arkadaş olun” denir. Ama kitapta görüş bildiren uzmanlarımızdan Prof. Dr. Üstün Dökmen bunun kesinlikle yanlış olduğunu söylüyor ve “Çocuğunuzla arkadaş değil, çocuğunuza ana-baba olun” diyor. Bu çok önemli bir nokta. Arkadaşlık başka, anne-babalık başka çünkü. Hepsinin yeri ayrı ve hepsi de ayrı ayrı çok değerli. Arkadaşlıkta eşitlik vardır, oysaki anne-baba çocuğu ile eşit değildir.

Peki, kitaba nereden ulaşılabilir?

200 Adımda Çocuk Yetiştirme Rehberi, kitap satılan her yerde mevcut. Amacımız daha çok anne-babaya ulaşarak, çocuk eğitimindeki bilimsel yöntemleri, Türk kültürüne uygun olarak onlarla paylaşmak. Çocuklarını bu rehberin ışığında büyüten anne-babaların, gelecekte iyi, mutlu, hayattan keyif alan, gelecekten umutlu, ülkesini ve insanlarını seven bir çocukları olacağına inanıyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları