GeriEtkinlikler Teknoloji herkes için erişilebilir olmalı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Teknoloji herkes için erişilebilir olmalı

Teknoloji herkes için erişilebilir olmalı

Dünyanın en güçlü teknolojisi, herkesin kullanabildiği teknolojidir.

Teknolojinin herkes için erişilebilir olması gerektiğine inanan Apple, dünyanın en güçlü teknolojisinin, herkesin kullanabildiği bir teknoloji olduğuna inanıyor. Çalışmak, yaratmak, iletişim kurmak, formda kalmak ve eğlenmek için. İşte bu yüzden, ürünlerini yalnızca bazı insanların veya birçok insanın kullanabileceği şekilde değil, herkesin kullanabileceği şekilde tasarlıyor.

APPLE VE ERİŞEBİLİRLİĞİ NEDİR?

  • Teknolojinin herkes için erişilebilir olması gerektiğine inanıyoruz.
  • Teknoloji tüm insanlara yönelik tasarlandığında, herkesin sevdiği şeyleri yapabilmesini sağlar.
  • Erişilebilirlik hakları, insan haklarıdır. Nereli olduğundan veya yaşadığı zorluklardan bağımsız olarak herkes, fırsat eşitliği ve teknolojiye erişme eşitliği hakkına sahiptir.
  • Apple Watch, Mac, iPhone, iPad, iPod touch ve Apple TV modellerinde erişilebilirlik özellikleri yerleşik olarak bulunur. 

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

Videoda yer alan ilk kişi SADY PAULSON. Video boyunca duyulan ses, Mac aracılığıyla konuşan Sady'ye ait. Üstelik bu videonun editörü de kendisi!

Teknoloji herkes için erişilebilir olmalı

Bir video editörü olan Sady, filmlerini Mac’te düzenlemek için Final Cut Pro ve Anahtarla Denetim adı verilen yerleşik bir erişilebilirlik özelliğinden yararlanıyor.

Teknoloji herkes için erişilebilir olmalı

Full Sail Üniversitesi’nin Dijital Sinematografi Bölümü’nden yeni mezun oldu. Serebral Palsi hastası olan Sady, “bu hastalık hayatıma birçok engel ve zorluk katıyor fakat bunların bana engel olmasına izin vermiyorum” diyor. Soul, Güney Kore’de doğan Sady, onu seven ve destekleyen büyük bir aile tarafından evlat edinilmiş. “Teknolojiye olan sevgim bir tutkudan daha öte; dünyayla bağlantı kurmamı sağlıyor. Bazı konularda yardıma ihtiyacım oluyor ve yardımcı teknolojiler sevdiklerimle iletişim kurmamı ve kariyerime devam etmemi sağlıyor.” diyor. 

ANAHTARLA DENETİM HAKKINDA:

  • Anahtarla Denetim, fiziksel ve motor beceriler açısından engelleri olan herkes için güçlü bir erişilebilirlik teknolojisi. Örneğin, kollarını kullanamayan veya sınırlı biçimde kullanabilen kişilerin bir iPhone, iPad veya iPod touch’a ve Mac’e erişebilmelerini sağlıyor. iPhone veya iPad’deki dokunmatik ekrana dokunamasanız bile, özelliklerine erişebilirsiniz. 
  • Anahtarla Denetim, kişisel ihtiyaçlara göre pipete üfleme, düğmeye basma ve benzeri eylemleri yapmaya yarayan Bluetooth özellikli çeşitli anahtar donanımlarından yararlanarak ekrandaki öğeler arasında sırayla gezinebilmenizi ve belirli işlemleri yapabilmenizi sağlar.
  • Anahtar erişimi daha önce de var olmasına rağmen, Apple tarafından 2013 yılında, iOS 7 ve Mac OS X/Mavericks işletim sistemlerinde, bir erişilebilirlik özelliği olarak ön plana çıkarıldı ve herkes tarafından kullanılmaya başlandı. Bu sonbaharda tüm platformlarımızda yer alan yeni Anahtarla Denetim özellikleri ile inovasyona devam ediyoruz: iOS, macOS ve tvOS’u aynı iPhone veya iPad’den kontrol edebilmenin yanı sıra, Anahtarla Denetim şimdi Apple TV’de de yer alıyor. 

MARİO GARCİA

Teknoloji herkes için erişilebilir olmalı

Ailesinin fotoğraflarını çekmek için iPhone’daki VoiceOver özelliğinden yararlanıyor. Doğuştan görme engelli olan Mario, sadece ışığı görebiliyor. Mario, “Teknoloji, günlük hayatımda ve akademik yaşamımda bana özgürlük sağlıyor. Arkadaşlarım ve ailemle her gün iletişim kuruyorum. Apple, hayatımı sürdürmemde ve başarılı olmamda büyük bir rol oynadı!” diyor. Apple’ın VoiceOver özelliğini kullanarak ailesinin fotoğraflarını çekmekten hoşlanan Mario, bu özellik sayesinde fotoğrafta kaç kişi olduğunu ve fotoğrafın bulanık olup olmadığı gibi diğer ayrıntıları öğrenebiliyor. Bölge üniversitesine giden Mario, yetenekli bir müzisyen.

WİN WHİTTAKER 

Cesur bir dağcı ve rehber olan Win, her zaman macera peşinde koşuyor. İşitme duyusunu yıllar içinde giderek kaybeden Win, şimdi Made for iPhone işitme cihazı kullanıyor. Günlük hayatında, dağ tırmanışı, dünya turu ve rüzgar sörfü yaparken ya da başka bir maceranın peşindeyken telefon aramaları ve müzikler doğrudan işitme cihazına iletiliyor.

ALANNA FLAX-CLARK

Teknoloji herkes için erişilebilir olmalı

Alana bir engelli atlama yarışçısı ve 2020 Paralimpik Olimpiyat Oyunları’na hazırlanıyor. Yarışçı bir atlet olan Alanna, binicilik etkinlikleri için Apple Watch’taki Aktivite uygulamasıyla antrenman yapıyor. Alanna, “Apple teknolojisi antrenman yapmama ve ata binme tutkumun peşinden gitmeme yardımcı oluyor. Bu sayede günün birinde Paralimpik Olimpiyat Oyunları’na katılmayı umuyorum.” diyor.

False