GeriEtkinlikler "Kırmızıda Dur De!" projesi ile hedef 32 bin çocuğa ulaşmak
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

"Kırmızıda Dur De!" projesi ile hedef 32 bin çocuğa ulaşmak

"Kırmızıda Dur De!" projesi ile hedef 32 bin çocuğa ulaşmak

Türkiye’de 60 yıldır her anında iyilik sağlık için çalışan GSK’nın, TOG (Toplum Gönüllüleri Vakfı) aracılığıyla hayata geçirdiği Kırmızıda Dur De! Projesi ülke çapında yaygınlaşıyor.

Çocukların bedensel söz hakkı başta olmak üzere tüm hakları konusunda farkındalıklarının artması amacıyla hayata geçirilen projede, 2021 yılına kadar yüzyüze eğitimlerle 32 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor. Projenin ikinci ayağında ise dijital kanallarda yayınlanacak eğitici videolarla yetişkinlerin bilinçlendirilmesi için çalışılacak. Yetişkinlerin çocuk haklarını daha iyi bilmeleri, çocukları dinlemeleri ve onları daha iyi anlamaları için oluşturulan videolar sayesinde #sözküçüğün olacak.

Toplum Gönüllüleri Vakfı ve GSK Türkiye’nin bu yıl hayata geçirdiği Kırmızıda Dur De! projesi çocukları, başta bedensel söz hakkı olmak üzere çocuk haklarının tümü konusunda farkındalıklarının artmasını amaçlıyor. Bu zamana kadar yaklaşık 4 bin çocuğa ulaşılan projede çocuklar için özel alanlarının ihlal edilmesi durumunda kendilerini koruyabilmeleri ve harekete geçmeleri konusunda uygulamalar yapılıyor.

Artık Sus Değil #Sözküçüğün

Kırmızıda Dur De! Şimdi de çocuk haklarının korunması, çocukların kendilerini iyi ve güvende hissetmesi için yetişkinler tarafından çocukların dinlenmesinin önemine dikkat çekerek sus değil #Sözküçüğün diyor. 2018-2019 eğitim öğretim yılında İstanbul, İzmir ve Bursa’da uygulanan proje, 2019-2020 eğitim öğretim senesinde Aksaray, Ankara, Aydın, Erzurum, Hatay, İstanbul, İzmir, Karaman, Konya, Niğde, Samsun, Siirt olmak üzere 12 ilde gerçekleşecek.

Proje, sınıflarda ikişer gönüllü tarafından uygulanıyor. Uygulama, 40’ar dakikadan üç ders saati olmak üzere 120 dakika sürüyor. Uygulamada, çocuğun kendisinin ve bir başkasının sınırlarının olduğunu fark etmesi temel alınıyor. Bu sınırların ihlali durumunda çocuğu doğru yerde ve zamanda, doğru kişiye, doğru şekilde bu ihlali dile getirebilmesi yönünde güçlendirmek üzerine bilgilendirme yapılıyor. Çocuklar gerekli konularda ‘Hayır’ deme konusunda cesaretlendiriliyor. 

Projenin ikinci ayağında ise ebeveynleri çocuk hakkı ihlallerinin temelinde yatan nedenler konusunda bilinçlendirmek ve ebeveynlere çocukların sözlerine kulak vermelerinin önemini anlatmak hedefleniyor. Bu kapsamda dijital kanallarda yayınlanacak eğitici videolarla yetişkinlerin bilinçlendirilmesi için çalışılacak. Videolarda çocuk hakkı ihlallerinin bazı temel nedenleri, çocukları hak ihlali durumunda konuşabilmesi için güçlendirici yaklaşımlar ve destek mekanizmaları gibi konular yer alacak. Çocukların kendilerini ifade ettiklerinde yetişkinler tarafından dinlenmesinin önemli olduğu anlatılarak artık sus değil #Sözküçüğün olacak.

GSK ÇALIŞANLARI GÖNÜLLÜ OLDU

Projeye katılan 70 Toplum Gönüllüsü genç, başlangıç eğitimlerini tamamladıktan sonra belirlenen okullarda 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile proje etkinlikleri gerçekleştiriyor. Proje kapsamında 35 GSK çalışanı da gönüllü olarak sahada görev alıyor.

GSK Türkiye İletişim ve Hasta İlişkileri Lideri Selcen Çökdü, TOG ile 2013 yılından bu yana sürdürdükleri başarılı iş birliğine GSK Türkiye’nin 60. yılında da çocuk hakları için devam ettiklerini söyledi. GSK çalışanlarının sosyal sorumluluk projelerinde aktif olarak yer aldığını belirten Çökdü, Kırmızıda Dur De! projesinin de çalışanlarının önerisiyle geliştiğini aktardı. Çökdü “Kırmızıda Dur De! projemizin ilk etabını 4 bin çocuğa ulaşarak tamamlamak üzereyiz. 2021 yılına kadar 32 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Amacımız çocuklarımızı başta bedensel söz hakkı olmak üzere tüm hakları konusunda bilinçlendirmek ve kendilerini güvende hissetmedikleri zamanlarda doğru kişilerle konuşmaya yönlendirmek. Bu yüzden çocukların susmalarını değil konuşmalarını istiyoruz ve artık #sözküçüğün diyoruz” dedi.

TOG Genel Müdürü Murat Çitilgülü ise “Bundan 6 sene önce gençlerin sağlık okuryazarlığı projemizi desteklemek amacıyla yola çıkan GSK Türkiye, 2018 itibariyle çocuk hakları konusuna odaklanan Kırmızıda Dur De! projesini desteklemeye başladı. Çocuğun kendisinin ve bir başkasının sınırları olduğunu fark etmesini hedeflediğimiz projemizin ikinci ayağında yetişkinlere ulaşmak için çalışıyoruz. Dijital platformlarda yayınlanacak yetişkinlere yönelik videolarla çocuk hakları konusunda yetişkinlerin bilinçlendirilmesini hedefliyoruz. Farkındalığı arttırmak için oluşturduğumuz “#Sözküçüğün” isimli şarkımız da TOG’un sosyal medya kanallarında ve dijital kanallarda yayınlanacak” şeklinde konuştu.

False