GeriEtkinlikler Çocukların göz sağlığına masalsı dokunuş
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocukların göz sağlığına masalsı dokunuş

Çocukların göz sağlığına masalsı dokunuş

Türkiye'de göz sağlığı konusunda farkındalık yaratmak için bugüne kadar gerçekleştirdiği onlarca proje ile binlerce kişiye ışık olan Dünyagöz Vakfı, yeni bir sosyal sorumluluk projesine daha imza atıyor.

Dünyagöz Vakfı, bu kez çocuk göz sağlığı konusunda farkındalık oluşturacak bir masal kitabı projesi “Kaptan Niloya ile Süper Görüş Serüveni” ile binlerce çocuğun göz sağlığını koruma altına almayı amaçlıyor. Çocukların sevgilisi olan çizgi karakteri Niloya ile birlikte Dünyagöz Vakfı tarafından hayata geçirilen “Kaptan Niloya ile Süper Görüş Serüveni” masal kitabında, ebeveynlerin çocuklarına evde rahatlıkla uygulayabilecekleri görme testleri yer alıyor. 


Çocuklarda okul öncesi göz problemlerini tespit edebilmek ve önlem alabilmek amacıyla uzman hekimler tarafından hazırlanan masal kitabı, göz sağlığı testlerini eğlenceli ve interaktif bir hikayeyle birleştiriyor. Kitabın yanında yer alan dürbün mercek, 3d gözlük, göz bandı ve sembol anahtarı gibi materyaller ile aileler çocuklarının görme testlerini eğlenceli şekilde kontrol ederek olası görme problemlerine karşı önlem alabiliyor.

Kuruluş yılı olan 2011 yılından itibaren ülkemizde göz sağlığı konusunda bilincin artmasına yönelik birçok önemli projeye imza atan Dünyagöz Vakfı ve çocukların sevgilisi Niloya çizgi karakteri, çok özel bir sosyal sorumluluk projesi için bir araya geldi. Çocuklarda okul öncesi göz sağlığı problemlerinin tespit ve erken teşhis edilebilmesi amacıyla hayata geçirilen “Kaptan Niloya ile Süper Görüş Serüveni” masal kitabı, ailelerin çocuklarına evde pratik şekilde uygulayabilecekleri görme testlerinden oluşuyor.

ÇOCUKLARDA GÖRME GELİŞİMİNDE İLK 6 YAŞ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Çocuklarda görme gelişiminin %90’ı ilk 6 yaş içinde tamamlanıyor. Bu nedenle gelecekte oluşabilecek görme bozukluklarının önlenebilmesi için düzenli göz muayeneleri büyük önem taşıyor. Çocukluk çağında öğrenilen tüm bilgilerin %80’inin görme sayesinde olduğunu ve okul öncesinde görme problemlerinin tespit edilmesi gerektiğini belirten Dünyagöz Vakfı Başkan Yardımcısı Demet Kapıcıoğlu Melik, “Özellikle okul öncesindeki ve okula yeni başlayan çocuklarda göz sağlığı konusunda alınacak önlemler ve atılacak bilinçli adımlar, çocukların sağlıklı gelişimi açısından çok büyük önem taşıyor. Bu konuda en büyük görev tabii ki ebeveynlere düşüyor. Niloya karakteri ile kurguladığımız masal kitabı sayesinde artık aileler, çocuklarının gözlerini eğlenceli ve interaktif bir yolla kontrol edebilecek, çocuklarının göz sağlığı konusunda öngörüye sahip olabilecek ve yönlendirmeleri takip ederek gerekli önlemleri kolaylıkla alabilecekler” diyor.

Çocukların göz sağlığına masalsı dokunuş

  SONUÇLAR WEB SİTESİNDEN ÜCRETSİZ OLARAK KONTROL EDİLEBİLİYOR

Görme testlerinin uygulanabilmesi için masal kitabıyla beraber verilen yardımcı materyallerin de olduğunu belirten Demet Kapıcıoğlu Melik “Görme testlerinin, evde kolaylıkla uygulanabileceği bir masal kitabı hazırladık. Kitap içerisinde yer alan yardımcı materyaller ve kullanım kılavuzu ile ebeveynler çocuklarının gözlerini kolayca test edebilecek ve sonuçlarını da web sitemiz üzerinden öğrenebilecekler” diyor.

Ebeveynler, çocuklarına uyguladıkları görme testlerinin sonuçlarını dunyagozvakfi.org/niloya web sitesinden ücretsiz giriş yaparak kontrol edebiliyor. Uzman hekimler tarafından kontrol edilen her bir testin sonucu ayrı ayrı değerlendirilerek ailelerle paylaşılıyor. 

KİTABEVİ ZİNCİRLERİ VE ONLİNE SATIŞ NOKTALARINDA 

“Kaptan Niloya ile Süper Görüş Serüveni” masal kitabı, Dünyagöz Vakfı web sitesinin yanı sıra, D&R, Remzi Kitabevi gibi zincir kitabevlerinden ve Hepsiburada’dan satın alınabiliyor. 35 TL olarak satışa çıkan masal kitabından elde edilecek tüm gelir ise yine çok özel bir sosyal sorumluluk projesine aktarılıyor. Satışlarından elde edilen tüm gelirin, az gören ve görme engelli çocukların yararına kullanılacağını belirten Demet Kapıcıoğlu Melik “Dünyagöz Vakfı olarak, özellikle çocukların göz sağlığının önemine vurgu yapan projelerimize önümüzdeki dönemlerde yenilerini de ekleyerek, daha da geniş kitlelere ulaştırmayı amaçlayacağız” diyor.

Çocukların göz sağlığına masalsı dokunuş

ÇOCUKLAR GÖZLERİNDE BİR PROBLEM OLDUĞUNUN FARKINDA OLMUYOR

Çocukların, gözlerindeki problemlerin farkında olacak bilince sahip olmadığını belirten Op. Dr. Elvan Yalçın, “Çocukların kendi göz problemlerinin farkında olamamaları, ebeveynlerin göz probleminin varlığına işaret eden belirtileri dikkate almalarını daha da önemli kılıyor. Çocukluk döneminde oluşacak görme problemleri, ilerleyen dönemlerde akademik başarısızlıktan davranış bozukluklarına kadar ciddi problemler oluşmasına sebep olabiliyor. Kaptan Niloya ile Süper Görüş Serüveni masal kitabımızın içinde bulunan mercek, göz bandı, 3D gözlük ve sembol anahtarı gibi materyaller sayesinde ebeveynler, çocukları ile kaliteli zaman geçirirken, aynı zamanda geleceklerini etkileyecek göz problemleri ile ilgili önemli öngörülere de sahip olabilecekler. Bu özel masal kitabı sayesinde, binlerce çocuk önlenebilir göz problemlerinin oluşma aşamasında erken teşhis ve tedaviler uygulanarak, sağlıklı bireyler olarak yetişecekler.” diyerek sözlerini tamamlıyor.

PROJENİN GÖNÜLLÜ DESTEKÇİSİ NEFİSE KARATAY

“Kaptan Niloya ile Süper Görüş Serüveni” masal kitabının 3 Mayıs Perşembe günü Nişantaşı NOPA’da gerçekleştirilen lansmanına gönüllü destek veren Nefise Karatay da çocuklarda göz sağlığının önemine dikkat çekiyor. Bu projenin bir parçası olmaktan gurur duyduğunu ve Kaptan Niloya ile Süper Görüş Serüveni projesi sayesinde on binlerce çocuğun gözleri sağlığa kavuşacağını belirten Nefise Karatay “Her anne gibi benim için de çocuğumun sağlığı, her şeyden önce geliyor. Çünkü geleceğimiz olan çocuklarımızın, ilerleyen dönemlerde sağlıklı birer birey olarak yetişmeleri ve etraflarındaki dünyayı anlamaları için gözlerinin sağlıklı olması büyük önem taşıyor.” diyor.

Çocukların göz sağlığına masalsı dokunuş

False