GeriEtkinlikler Beyaz ayakkabıları temizlerken bunlara dikkat edin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Beyaz ayakkabıları temizlerken bunlara dikkat edin

Beyaz ayakkabıları temizlerken bunlara dikkat edin

Son zamanlarda beyaz spor ve klasik ayakkabılar oldukça moda. Ayakkabılarınızın hem ilk günkü gibi görünmesi hem de uzun ömürlü olmasını sağlamak için ayakkabı temizliğine dikkat etmekte yarar var. Peki beyaz renkli spor ayakkabılarınızı temizlerken neler yapmalısınız?

SERT BEZLER KULLANMAYIN

Spor ayakkabıları, özellikle beyaz renkteyse dışarıdaki toz ve kiri daha çabuk kapabiliyor. Bu nedenle ayakkabınız çok eski ve bakımsız gibi görünebiliyor. Beyaz spor ayakkabılarınızı temizlerken sert bezler kullanmayın. Bu bezler ayakkabınızın dış yüzeyinin zarar görmesine neden olacaktır.

DİŞ FIRÇASI KULLANIN

Diş fırçaları, hem yumuşak hem de ince kıl yüzeye sahip olduğu için ayakkabınıza hem zarar vermez hem de ayakkabınızı daha iyi temizler. Beyaz spor ya da günlük ayakkabılarınızı temizlerken, eski bir diş fırçasını sabunlu suya batırıp ayakkabınızın kirli bölümlerine uygulayabilirsiniz.

EĞER AYAKKABINIZ ÇOK KİRLİYSE

Sabunlu su, beyaz renkteki ayakkabılarınızın temizlenmesine, tek başına yeterli olmayabilir. Özellikle inatçı lekeler varsa yine diş fırçasını temizleme aşamasında kullanmalı fakat bu kez temizlik maddesini güçlendirmelisiniz. Sabunlu su yerine, alkol, asetondan yardım alabilirsiniz. Diş fırçasını bu maddelerden birine batırarak, ayakkabınızın yüzeyine uyguladığınızda bir süre sonra beyaz spor ayakkabınızın rengine ve temizliğine kavuştuğunu görebilirsiniz.

KARBONAT DA KULLANABİLİRSİNİZ

Karbonat, özellikle beyaz spor ve klasik ayakkabıların temizliğinde adeta bir deterjan işlevi görür. Öncelikle karbonatı bir çay bardağı suyun içerisinde karıştırdıktan sonra macun kıvamına getirin. Daha sonra bu karışımı fırçanın üzerine uygulayın ve bir süre bekleyin. Ayakkabınızı karbonattan temizlemek için suyla yıkayabilir ya da ıslak bir bez kullanabilirsiniz. Kendiliğinden kurumasından sonra ayakkabınızı yeniden giyebilirsiniz.

Gliserin de beyaz spor ayakkabılarının temizlenmesinde etkilidir. Özellikle uzun süre giymediğiniz beyaz spor ayakkabılarınızın üzerinde yer alan küf lekelerini temizlemek için fırçanın üzerine bir miktar gliserin damlatmanız yeterli olacaktır.

KURUTURKEN BUNA DİKKAT

Beyaz spor ya da klasik ayakkabılarınızı temizledikten sonra bir ya da iki gün boyunca hava alan bir yerde kurumasını beklemek gerekir. Eğer daha kısa sürede kurutma yapmanız gerekirse bunun için de fön makinesini kullanabilirsiniz.

False