GeriEtkinlikler 'Anlıyorum ama konuşamıyorum' dönemi bitiyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

'Anlıyorum ama konuşamıyorum' dönemi bitiyor!

'Anlıyorum ama konuşamıyorum' dönemi bitiyor!

Evdeki evcil hayvanınızla bile İngilizce konuşun.

İngilizce Öğretim Uzmanı Doğuş Aydın, evdeki evcil hayvanınızla bile konuşmanın İngilizce konuşamama sorununa olan olumlu etkisini vurgulayarak “her koşulda ve her fırsatta pratik yapmak” gibi çok akılcı bir yöntem öneriyor. “İngilizce’yi anlıyorum ama konuşamıyorum” sözlerini o kadar sık kullanıyoruz ki, bu sorunumuz ünlü komedyen Cem Yılmaz’ın gösterilerine bile malzeme olmuş durumda. İngilizce Öğretim Uzmanı Doğuş Aydın, toplum olarak İngilizce konuşmaktaki bu tutukluğumuzun sebeplerinden birinin, Cem Yılmaz’ın dediği gibi Türk insanının “mükemmeliyetçilik” özelliği olduğunu belirtse de “Bu konudaki esas sorunumuz kendimize olan güvensizliğimizden kaynaklanıyor. Yanlış cümle kurmaktan korkmayın. Hatta eğitim alıyorsanız eğitim süresince işinizin hata yapmak olduğunu unutmayın” diye konuştu.

“İNGİLİZCE DEĞİL GRAMER ÖĞRENİYORUZ!”

Türkiye’de öğrencilerin çocukluktan bu yana İngilizce konuşmayı ve aktif bir şekilde kullanmayı değil sadece İngilizce dilbilgisi öğrendiğini ileri süren Aydın, “Günlük hayatımızda kendi anadilimiz olan Türkçe’yi bile konuşurken dilbilgisine bu kadar dikkat etmiyoruz. Ancak söz konusu İngilizce olunca dilbilgisi olarak bütünüyle doğru bir cümle kurma hayaline girişiyoruz. Hayal diyorum çünkü bütün konuşmalarımızın dilbilgisi olarak hatasız olma şansı neredeyse yok.Haliyle bu da akıcı konuşma üzerinde bir tutukluk yaratıyor” ifadelerini kullandı.

Anlıyorum ama konuşamıyorum dönemi bitiyor

HER KOŞULDA, HER FIRSATTA PRATİK!

İngilizce Öğretim Uzmanı Doğuş Aydın, bu sorunu aşabilmek için yapılması gereken en önemli uygulamanın ise “her koşulda ve her fırsatta pratik yapmak” olduğunu kaydetti. Kendisinin de bunu neredeyse ana prensip edindiğini belirten Aydın, “Biz öğrencilerimizle her an her koşulda pratik yapmaya çalışıyoruz. Arkadaşlarıyla, hatta varsa evcil hayvanlarıyla bile İngilizce konuşmalarını öneriyoruz. Bu da yoksa aynanın karşısına geçip kendi kendilerine konuşmalarını veya kendi kendilerine konuşup seslerini kayıt etmelerini sağlıyoruz. Zaman zaman telefonla arayıp günlük konuşma şeklinde pratik yapıyoruz. Bünyemizde kurumsal öğrencilerimiz de var. Onların da mesela günlük iş toplantılarına katılıp toplantının İngilizce konuşarak yürütülmesini öneriyor ve toplantıyı o yönde yönlendirebiliyoruz. İngilizce konuşan senaryo eseri yabancı öğretmen arkadaşları gönderiyor ve seslerini kaydediyor” diye konuştu.

False