Terapi İstanbul
Terapi İstanbul
Terapi İstanbul

Uzun süreli ilişkilerde sıkılmamak mümkün mü?

İki insanın bir kararla yola çıkışında başlangıçtaki ihtiyaç, beklenti ve hayaller süreç içinde farklılıklar gösterecektir. Yaşlar birlikte büyüyecek, çocuklar olacak, kaygılar belirecek, gelecek belki yeniden planlanacak, işin özü; günler aynılaşmaya başlayacak.

Haberin Devamı

Monotonluk, daha az konuşmayı, paylaşmayı, ortaklık alanlarının azalmasını, cinselliğin nitelik ve niceliğinin sıradanlaşmasına neden olacaktır.

Peki ne yapmalı, nasıl yapmalı? Önce karşılıklı olarak değişimlerimizi görmeliyiz. Yeniden tanımaya açık olmak, ihtiyaç ve beklentilerimizi dile getirmek, çift olarak özel zamanlar, özel konuşmalar yapabilmek önemli. Kısaca iyi arkadaş olmak gerekli. Bununla beraber güven duygusuna gölge düşürmemek ve bu konuda özenli davranışlar göstermek gerekir. “O beni bilir” gibi genel geçer düşüncelere asla sığınmamak gerekir. Güven taze tutulmalı.

Bir başka önemli durum da cinsellik. Cinsellikte de güven duygusu hassas ve önemli bir durumdur. Güven kadar bir başka hal de şaşırmak-şaşırtmak.

Uzun süreli ilişkilerde sıkılmamak mümkün mü

Haberin Devamı

Düşünce ve davranışlarımız yıllar içinde farklılıklar gösterir. Deneyimler her kişiyi değiştirir ve geliştirir. Tam da bu noktada insan beden uyaran alma ve haz konusunda da farklılaşır. Çiftin birbirine aynılaşmış cinsellik davranışları göstermek yerine şaşırtma becerisi göstermeliler.

Kadın ve erkek cinsel yaşamla ilgili tabularından kurtulmak için de çaba sarf etmeli ve karşılıklı olarak oyun oynayabilmeli, cilveli davranabilmeli, böylelikle her an karşılaşılacak farklı davranışlarla tutku canlı tutulabilmeli.

• İsteklerimizden utanmamalı
• Karşılıklı olarak istekler iletilmeli
• Gün içi flörtöz bir dil ve davranış geliştirilmeli
• Karşımızdakini şaşırtmalıyız.

Klinik Psikolog Ayşe Kayhan