Kadın-erkek ilişkisinde yaş farkı nelere yol açıyor?

Olgun kadın, genç erkek ilişkisini Uzman Cem Keçe yorumladı.

Haberin Devamı

Günümüzde, özellikle ünlüler dünyasında, kadın kendinden yaşça küçük bir erkekle evlenebiliyor. Olumlu ve olumsuz yanları nedeniyle kadın ve erkek ilişkilerinde yaş farkı, son yıllarda en çok tartışılan konular arasında. Her ilişkide problemler yaşanabiliyor ama yaş farkının büyük olduğu ilişkilerde durum biraz daha farklı olabiliyor. Büyük yaş farkına sahip çiftlerin genel sorunlarını, Uzman Psikolojik Danışman Cem Keçe anlatıyor.

Çiftler büyük yaş farklarına rağmen her ne kadar birbirini delicesine sevseler de, eşler arasında yaş farkı olması ilişkilerde çok ciddi sorunlara neden olabiliyor. Kadın ve erkek birbirine âşık olunca ayakları yerden kesildiği ve gözleri hiçbir şey göremediği için ilişkilerinde ne tip sorunlarla karşılaşacaklarını da bilemeyebilirler. Fakat o ilk heyecan durulmaya başladığında ve gerçekler yavaş yavaş su yüzüne çıktığında, problemler de ardı ardına gelmeye başlıyor. Büyük yaş farkına sahip çiftlerin genel sorunlarına bakacak olursak:

Haberin Devamı

Partnere karşı sabırsız olma

Eğer partnerinizden yaşlıysanız, sevgilinizin ya da eşinizin olgunluktan uzak davranışlarını, deneyimlerini hatta konuşmalarını bile sinir bozucu bulabilirsiniz. Çünkü partnerinizin şimdi geçirmekte olduğu aşamaları siz çoktan geçirmişsinizdir. Bu nedenle öğrenip deneyim edindiğiniz davranışların partneriniz tarafından tekrar tekrar yapılmasını izlemek sizin açınızdan ve öğüt almakta olan partneriniz açısından oldukça can sıkıcı olabilir. Bu durum tekbir konuda gerçekleşmeyeceği için tartışmalar git gide artabilir ve ilişkinizi çıkmaza sokabilir.

Maddi açıdan partnerden daha iyi durumda olma

Yaşı daha büyük olan partner büyük ihtimalle maddi açıdan daha iyi durumdadır. Ancak maddi olanaklarınız ve partnerinizin maddi olanaksızlığı ilişkinizde birçok açıdan gerginliklere neden olabilir. Örneğin; sürekli para harcayan tarafsanız bir süre sonra öfkelenebilir ve maddi harcamaları siz karşıladığınızdan kararları da kendiniz almak istiyor olabilirsiniz. Partneriniz ise bu durumu adil bulmayabilir. Siz de, partnerinizin yaşam standartlarına inmek istemeyeceğiniz için anlaşmazlıkların çıkması an meselesi olur.

Haberin Devamı

Partnere anne veya baba gibi davranma

Partnerinizden 10 yıldan fazla bir tecrübeye sahipseniz, ona öğütlerde bulunmanız, yanlışlarını düzeltmeye çalışmanız ya da onu yönlendirmeniz bir süre sonra hem siz hem de partneriniz açısından oldukça çekilmez bir hal alacaktır. Siz bu süreçlerden geçtiniz ve neyle nasıl baş edeceğinizi biliyorsunuz ve yardım etmek istiyorsunuz fakat partneriniz de sizin gibi mi düşünüyor? Unutmayın, partnerinizi çocuk gibi görmeye başlamanız ilişkinizin sonu olabilir.

Yaş farkı nedeniyle son sözü söylemek isteme

Yaşınızın büyük olmasından kaynaklanan otoriterlik nedeniyle son sözü siz söylemek isteyebilirsiniz. Daha fazla para ve deneyim sahibi olduğunuz için ilişkiye ağırlığınızı koymak istemeniz, partnerinizde hor görülme ve aşağılanma izlenimi yaratacağı için ilişkinizde çatırdamalar başlayabilir.

Haberin Devamı

Cinsel açıdan zamanla yetersiz olma takıntısına kapılma

Yaşça ilerideyseniz genç partnerinize zamanla cinsel açıdan yetersiz olacağınızdan endişe duyabilirsiniz. Bu durum başaramama korkusu adı verilen performans anksiyetesine davetiye çıkartabilir. Performans anksiyetesi de orgazm olamama, cinsel isteksizlik veya uyarılma bozuklukları gibi cinsel işlev bozukluklarının ardında yatan en büyük nedenlerden biridir.

Büyük çaplı kıskançlık krizlerine girme

Yaşınızın partnerinizden büyük olması nedeniyle birliktelik sürdürdüğünüz karşı cinsin katılımda bulunduğu sosyal faaliyetlerde karşılaştığı ilgiyi yadırgamanız kaçınılmaz bir durum olacaktır. Yaş farkı nedeniyle sahiplenme duygusunun oldukça yoğun bir halde yaşandığı bu safhada, genç olan karşı cins üzerinde kurmaya çalışacağınız ilgi ve alaka ilişkinizin olumsuz yönde gelişmesine neden olacaktır.

Haberin Devamı

Sosyal ortam gerginlikleri yaşama

Partnerinizden yaşça olgun bir kadınsanız, sosyal ortamlarda gözlerin üzerinizde olması yaşayacağınız problemlerin başında gelmektedir. Türk toplumunun alışık olmadığı ve şiddetle yadırgadığı yaş farkı, sosyal alanlarda kendinizi rahatsız hissetmenize neden olacağından, karşılaştığınız tepkilerin ruhsal sonuçlarını partnerinize yansıtarak sağlıksız bir ilişkiye neden olabilirsiniz.

Cinsel yaşam süresi

Yaş farkından dolayı yaşanabilecek sorunların en önemlilerinden biri de çiftler arasındaki cinselliktir. Erkeklerde cinselliğin durduğu bir dönem olmasa da azaldığı bir andropoz dönemi olur, kadınlarda ise ortalama 48 yaşından sonra menopoz dönemi başlar. Türkiye şartlarında, kadının yaşça büyük olma ihtimali göz önüne alınırsa, bir ve birden fazla çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için yaş farkı ve menopoz dönemi ciddi sorunları da beraberinde getirecektir. Erkeklerin andropoz döneminde ve sonrasında çocuk sahibi olmaları mümkünken, kadınların menopoz sonrası çocuk sahibi olmaları mümkün değildir. Bu durum ilişkilerde ciddi tartışmalara neden olabilir. Ancak hem kadınlar hem de erkekler için hem menopoz döneminde hem de andropoz döneminde cinsellik bitmez, sadece şekil değiştirir.

Haberin Devamı

Sürekli soru işaretleriyle dolaşmak

Kendinden genç bir erkekle ilişki yaşayan olgun kadınlar, genellikle çocukluk ve gençlik yaşlarında aile ve toplum baskısıyla yaşayan kişilerdir. Bu baskı yaşadığı ilişkide devam eder. Olgun kadının kafasında sürekli soru işaretleri olur: “Bir gün beni daha genç bir kadın için bırakır mı?”, “Beni gerçekten seviyor mu?”, ”Onun sadece olgun kadın fantezisi miyim?”, “Benimle evlenecek mi?”, “Ailesi beni kabul eder mi?” Sürekli bu sorularla hayatı zindan olan olgun kadın zamanla daha öfkeli, anlayışsız ve şüpheci olmaya başlar ve cicim ayları sona erdiğinde kavgalar başlayabilir. 

Yazarın Tüm Yazıları