Geriİlişkiler İlişkilerde güven
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İlişkilerde güven

İlişkilerde güven

Karşınızdaki kişiye güvendikçe bağlılığınız daha da artıyor.

İnsanların bir arada yaşayabilmelerini ve ortak hareket edebilmelerini sağlayan en önemli unsur güvendir. Elbette önümüze çıkan her insana güvenmemiz mümkün değildir. Peki, ilişkilerde güven nasıl ve ne zaman oluşur?

Güven, güvenen kişinin, güvenilen kişinin onun yararına ya da önem verdiği yönde davranacağına inanarak, karşısında savunmasız kalmayı göze almasıdır. Güvenin oluşumunda iki tarafın da etkisi vardır. Güvenen kişinin güvenmeye olan açıklığı ve yatkınlığı ile güvenilen kişinin verdiği güvenilirlik sinyalleri bir arada güveni meydana getirirler.

Arada Güven Olmayan İlişki Her An Sarsılabilir

Güveni anlamanın bir yolu da çizelgeye oturtulduğunda tam zıttında bulunan kendini kapama ve korumaya geçme duygusuna bakmaktır. Güvenin olmadığı ilişkilerde, insan kendini hep diken üstünde hisseder. Her an, her hareketini karşısındakinin bakış açısıyla değerlendirmeye ve kontrol etmeye çabalar. Duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edemez. Bu da oldukça can sıkıcı ve yorucudur.

İnsan, karşısındakine güvenebilmek için onun kendisini sevdiğinden, koruyup kolladığından ve ona bağlı olduğundan emin olmak ister. Ancak, güvenmeden de bunların doğru olup olmadığını göremez. Örneğin, karşısındakine emanet ettiği bir sır olmadan, o sırrı gerçekten tutup tutmayacağını bilemez.

Eğer güven konusunda tereddüt yaşanıyorsa, küçük adımlarla başlamak ve insanın kendini rahat hissettiği kadar paylaşması güvenin uzun vadede daha kalıcı olmasını sağlayabilir.

Güvenmek için Zamana İhtiyaç Vardır

İlişkilerde güveni oluşturmak için zamana ihtiyaç vardır. Beraber yaşanan anılar çoğaldıkça, dertlerden ve mutlu günlerden beraber geçildikçe, insan karşısındaki kişiyle yakınlaşır. Paylaşımlar ve karşılıklı yatırımlar arttıkça da güven duygusu ortaya çıkmaya başlar.

Güvenin temelini oluşturan elementlerden en öncelik verileni, karşı tarafın kişiyi anlayabilecek olmasıdır. O zaman ihtiyaçların doğru algılanacağı ve gerekli yerlerde güvenin getirilerinin elde edilebileceğine daha rahat inanılır. Bunun için de insan karşısındaki kişide kendisine benzeyen özellikler arar. Bakış açısı, politik görüş, öğrenim ve iş hayatı geçmişleri, aile yapıları gibi alanlarda ortak noktalar arttıkça, güvenin de o ilişkide daha kolay yeşerdiği gözlemlenebilir.

Hangi Tip İnsanlar Daha Güvenilirdir?

Bunun yanı sıra, yapılan araştırmalar, güvenin oluşumunun, karşı tarafın kendisi ve hayatı üzerinde ne kadar kontrol sahibi olduğu ile doğru orantılı ilerlediğini göstermektedir. İşinde, özel yaşamında, hobilerinde, iradesinde kararlı ve düz bir çizgide ilerleyen insanlar daha güvenilir olarak algılanırlar.

Uzm. Klinik Psikolog Şeyma Çavuşoğlu Itri 

İLİŞKİLERDE DOĞRU KİŞİ ARAYIŞI

False