Gül Er İşlek
Gül Er İşlek
Gül Er İşlek

İlişkilerde en yaygın problemler

İlişkileri sürdürmek zordur, zamanla daha fazla emek ister. Çiftler arasında ara sıra problemler yaşanabilir. İlişkilerde yaşanan problemlere örnekler veren Psikolog Gül Er İşlek, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Haberin Devamı

1-SENKRONİZASYON PROBLEMİ

Dünyanın iki farklı yerinde doğmuş, büyümüş, yetişmiş, yasamış iki farklı insan hayatlarını birleştirmek için bir yola çıkıyor ve bu yolda bu iki insan beraber ortak karar almak yoluna giriyor.

Aynı evde yasayabilmek, ev kuralları, sınırları ve iki kişinin kendi ailelerinde yaşamış olduğu öğrenme biçimlerinin aktarımları bir araya geliyor. Tabii ki iki ayrı insanın birden aşırı uyum göstermesini bekleyemeyiz. Muhakkak ki sorun yaşaya yaşaya bir şekilde uyum içerisinde olmayı zamanla yaşayarak öğrenirler. Örneğin; para kontrolü, bayramda ilk kimin ailesine gidilecek, tatile gidilecek mi gidilmeyecek mi gibi… 2-3 senede bu senkronizasyon problemleri giderilir.

2-KRİZ PROBLEMLERİ

Kişilerin kendi yaşadığı problemlerinin süreç içerisinde başına gelen olumsuz olayları ilişkiye yansıtmasıdır. Arka plan sorunları ortadan kalktığı zaman krize neden olan durumlar da ortadan kalkar, eğer ki eşler birbirini yeteri kadar seviyorsa bu sorun zamanla çözülür.

3-KİŞİLİK PROBLEMLERİ

Senkronizasyon problemleri zamanla azalırken, kişilik problemleri aynı oranda artarak ilerler. Kişilik problemi yaşayan taraf üretilmiş sorunlara takılır. Olayın negatif tarafından bakarak, zamanla artırarak devam eder. Hiç anlam verilmeyen, saçma diye nitelendirdiğimiz birçok şeyi büyütüp, çarpıtarak algılayabilir. Kişi kendi negatif yönlerini bilip dile getirirse değişim sağlanır.

Kişi kendini hatalı görmedikçe problem çözülmez. Çünkü kendisini kapatmıştır ve değişimi reddeder. Yani ortada narsistik bir durum varsa küçümseme, aşağılama, psikopatlık, sözlü sözsüz ve temaslı şiddet varsa ve uzun zamandır devam edip artarak ilerliyorsa bu gibi problemler çözülmeyebilir.