Yaşa Uygun Sporlar

Güncelleme Tarihi:

Yaşa Uygun Sporlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2011 14:00

Hangi yaşta, hangi spor?

Haberin Devamı

Uzmanlar, bir çocuğun organizeli takım oyunlarına katılabilmesi için en azından 6-7 yaşlarında olması gerektiğini ifade ediyorlar. Bu görüş genellikle doğru kabul edilmesine rağmen, bazen çocuğun gelişim düzeyi ile ilgili olabileceğinin de altı çiziliyor.

Çoğu takım sporları fiziksel temas içeriyor. Bu nedenle, 6 veya 7 yaşından küçük çocukların bu tür yoğun fiziksel temas içeren spor aktivitelerine katılmaları ve bu tür sert temaslara dayanabilmeleri, fiziksel yapıları yönünden uygunluk göstermiyor.

Bedensel ve Duygusal Yaralanmalar Olabilir

Çok küçük çocukların erken yaşta yoğun şekilde spora başlamaları, bedensel açıdan yaralanma riskiyle beraber, duygusal yaralanmaları da beraberinde getirebilir. Bir oyunda kazanma ve kaybetme olgusu vardır. Kaybetme durumu duygusal olarak çocuklarda, büyüklere oranla daha büyük yıkımlara neden olabilir. Çünkü bu yaş grubu çocuklarda, kimin kazanıp, kimin kaybettiği durumu oynama şansı bulmaktan daha önemlidir.

Haberin Devamı

Takım Sporlarına Geçiş

Birçok uzmana göre, 8-12 yaş arası genellikle takım sporlarının keşfedildiği zaman olarak belirtilir. Takım sporları olarak; futbol, basketbol, voleybol, hentbol gibi sporlar dalları sayılabilir. Burada ailelere düşen en önemli görevlerden biri de, çocuklarının sakatlanmalarını önlemek için gerekli koruyucu malzemeler ve yaralanmalardan kurtulma teknikleri ile ilgili iyi bilgi sahibi olmalarıdır.

Yine bu yaş grubundaki çocuklara uzun mesafeli koşular yaptırılması, ergenlik çağına kadar ertelenmelidir. Ortaokul seviyesindeki çocuklara kısa ve orta mesafeli koşular yaptırılabilir. Bir spor branşının çocuk için uygun olup olmaması, genellikle aktivitelerin süresi ve yoğunluğu ile yakından ilgilidir. Bu yaş grubunun bedensel ve ruhsal özellikleri gereği uzun süre ve yoğun devam eden spor dallarına katılımları önerilmez. Çocukların bir spor dalına katılımından önce, mutlaka bir doktor kontrolünden geçirilerek, aktivitelere dahil edilmesi önerilir.

7 Yaş ve Üstü Çocuklara Önerilebilecek Spor Aktiviteleri

Haberin Devamı

Basketbol, futbol, tenis, buz pateni, voleybol, bisiklet, hentbol, yüzme, hokey, karate ve dans 7 yaş ve üstündeki çocuklara öneriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!