GeriÇocuk Sağlığı Voleybolun Faydaları Saymakla Bitmiyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Voleybolun Faydaları Saymakla Bitmiyor

Voleybolun Faydaları Saymakla Bitmiyor

Çocukluk döneminde voleybola başlamanın hem fiziksel hem psikolojik faydaları var.

Voleybol, genel anlamda her spor dalının sağladığı fiziksel gelişimi sağlamakla birlikte; vücudun esneklik kazanmasına, diğer toplu sporlara nazaran daha fazla yardımcı oluyor.

Voleybol Antrenörü Gökhan Edman: “Voleybol sporunda, fiziksel anlamda uzun kas diye tabir edilen kas tipine ihtiyaç duyulduğu için, bu sporla uğraşan çocukların vücut şekli de bu esnek form doğrultusunda gelişir. Neticede vücudun kas yapısı, ideal ölçütlere (Ne çok kaslı, ne çok kassız) ulaşır.” diyor ve voleybolun, çocuk gelişimi üzerindeki etkileri hakkında bize çok faydalı bilgiler veriyor.

Spor, Sağlıklı Beslenmeyi Beraberinde Getiriyor

Çocuğunuzun vücut formunun esnek ve ideal olması için, vücudunun yağ dengesinin de ideal ölçütlerde tutulması gerekir. Vücut yağ oranının, performansı büyük ölçüde etkilemesi sebebiyle, tüm diğer sporlara nazaran, voleybolda vücut yağ oranı düşük olmalıdır. Voleybolculara tavsiye edilen beslenme önerileri içinde asitli içecekler, şekerleme benzeri yüksek kalorili ürünler veya cips gibi aşırı tuzlu, baharatlı ve yağlı gıdalar bulunmadığı gibi, sporcular da beslenmelerinde abur-cubur diye tabir edilen yiyeceklere yönelmeyip, sağlıklı bir şekilde beslenir.

Dolayısıyla çocuğunuzun vücudunda ne selülit ne yağlanma ne de kas kitlesinde azalma görülür. Voleybolculara çok küçük yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme eğitimi verilir ve voleybolcuların beslenmesi takip edilir. Çocuğunuz, bu sağlıklı beslenme bilinci ile yetiştiği için, vücudundaki yağ oranı sürekli olarak kontrol edilir. Beslenmeye ilişkin çocuğunuzun sahip olduğu bilinç, yaşam boyu, spora ya da voleybola devam etmese de bile sürer.

Ayrıca spor ortamına giren çocuklar, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıkların kullanımına maruz kalmadıkları için, kötü alışkanlıklardan da uzak kalarak, hayat boyu sağlıklarını korurlar.

Voleybolun Psikolojik Etkileri

Voleybolun psikolojik ve sosyal etkileri, iç içe geçen iki kavramdır. Voleybol, iki baskın özelliğe sahiptir. Bunlardan birincisi, takımlar arasında file olması sebebi ile voleybolun “Şiddete Kapalı” bir spor dalı olması; diğeri de “Takım Sporu” olmasıdır.

Yardımlaşma Duygusu Gelişiyor

Voleybolun ikinci baskın özelliği, takım sporu olmasıdır. Diğer takım sporlarından ayrıldığı nokta, yardımlaşmanın çok yüksek oranda gerekli olmasıdır. Voleybolda mutlaka paslaşma sağlanmalıdır. Sonuca gitmek için takımdaki diğer oyunculara gereksinim duyulur. Bu da üst düzeyde yardımlaşmayı gerekli kılar. Çocuklar, bu yardımlaşma bilinci ile farkına varmadan hayata hazırlanırlar. Voleybol sayesinde, normal şartlarda ancak bir mesleğe sahip olup, iş hayatındayken kazanılacak tecrübe, küçük yaşlardan itibaren voleybol sahasında edinilir.

Zamanı Verimli Kullanmayı Öğretiyor

Voleybol, uzun ve kısa vadede hedef belirleyip bu hedeflere ulaşma konusunda yöntem geliştirmeyi öğretir. Hem bireysel hem de takım olarak hedef koyma ve bu hedeflere ulaşmak için, grupla birlikte çalışma becerisini kazandırır. Böylece çocuğunuz, hayatını planlamayı ve zamanı verimli kullanmayı öğrenir; hedefe ulaşmada zamanın ne kadar önemli olduğunu kavrar. Dolayısıyla spor dışındaki hayatını planlayıp programlayarak, kendisi için hem kısa, hem de uzun vadeli hedefler koyma becerisi ve sorumluluğuna sahip olur ve zamanı verimli bir şekilde kullanmayı öğrendiği için, boşa zaman harcamaz.

Sorumluluk Duygusu Gelişiyor

Küçük yaşlardan itibaren voleybol oynayan çocuklar, görev ve sorumluluk alıp bunları yerine getirmeyi öğrenir. Bireysel sorumluluğunun yanı sıra, takımı içinde de sorumluluk taşıdığının bilincinde olan çocuklar, ekibindeki zayıflıkları tolere etmesi gerektiğini kavrar. Ayrıca her zaman başarı kazanmanın mümkün olmadığını; zaman zaman yedekte kalıp her zaman en iyi olamayacağını; iyi olmadığı zaman, yerini başkasına bırakıp, onu desteklemesi gerektiğini; iyi olmak için sürekli çalışması gerektiğini öğrenir. Voleybol eğitimcileri, bu eğitimi genellikle çocuklara bilinçli olarak verir. Voleybol oynayan çocuk, ister istemez bu bilinci kazanır.  

False