GeriOyun Ve Aktiviteler Tatil boş zaman mıdır? Boşa geçen zaman mıdır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tatil boş zaman mıdır? Boşa geçen zaman mıdır?

Tatil boş zaman mıdır? Boşa geçen zaman mıdır?

Çocukların, tüm eğitim – öğretim sezonu boyunca hayallerini kurduğu yaz tatili devam ediyor. Tatil denince bütün çocukların aklına oyun oynamak, eğlenmek veya ders dışında aktivitelerde bulunmak geliyor. Peki, tatil dönemleri çocuklar için oyun oynamak ve eğlenmekten mi ibaret? Tabii ki hayır. Çocuk, tatil boyunca ailesinin gözetimi dâhilinde belli programlar içerisinde hareket etmelidir. Fakat aileler tarafından yanlış algılanan tatil, yapılan hatalar yüzünden verimsiz hale geldiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz görüşlerini aktarıyor.

Çocukların da tıpkı yetişkinler gibi tatil yapmaya ihtiyacı vardır. Gelişme ve büyüme çağında oldukları için uzun süren okul, ders, sınav ve erken kalkma maratonuna mola verilmelidir. İnsan vücudunu bir makineye benzetebiliriz ve bu makinenin dinlenmesi çok önemlidir. Yaz tatili, çocukların enerjisini yeniden toplaması ve kafasını boşaltmasına da yardımcı olacaktır. Belli bir plan ve program dâhilinde geçirilecek yaz tatili, çocuğun zihinsel ve psikolojik gelişimine olumlu olarak yansıyacaktır. Ebeveynler, bu durumu iyi ayarlamalı ve ona göre bir tatil planı hazırlamalılardır.

EBEVEYNLER NASIL BİR TATİL PLANLAMALI?

Aileler için uzun süren okul dönemleri geçici bir süre olsa da son buluyor. Fakat tatil dönemleri aileler için beraberinde farklı soruları gündeme getiriyor. Çocuk tamamen derslerden uzaklaşmalı mı yoksa derslere mi ağırlık vermeli? Bu sorunun cevabı tamamen çocuğun kendisine bağlıdır. Uzun süren okul dönemlerinden sıkılan ve yorulan çocuklar yaz tatilini eğlenerek geçirmek isteyeceklerdir. Ancak ebeveynler çocuklarının karakteristik ve derslerine göre yaz tatili planları yapmalıdır. Derslerinde başarısız olan öğrencilerin biraz daha derslere ağırlık vermesi gerekir. Bu demek değil ki çocuklar, tamamen derslerle ilgilensin ya da eğlenecek, oyun oynayacak zaman bulamasın. Gün içinde zayıf olduğu derslere 2’şer saat çalışarak tatil daha da verimli hale gelebilir. Derslerinde problem olmayan çocuklar ise ders tekrarları ya da kitap okumaları yaparak tatilini boşa geçirmemiş olurlar.

YAZ TATİLİ AİLE BAĞLARINI KUVVETLENDİRİR

Çocuklar, okula gittiği günlerde ailesiyle daha az vakit geçirdiği için yaz tatili çocuk ve ailenin bir arada zaman geçirmesi için harika bir fırsattır. Tüm ailenin bir arada zaman geçireceği ve çocuğun derslerden tamamen uzaklaşmayacağı bir tatil programı yapılması çocuğun ailesini daha iyi tanımasına ve sevgi bağlarının kuvvetlenmesine yardımcı olacaktır. Ebeveynler çocuğun sevebileceği ve ona hitap eden etkinlikler yapılabilir ve çocuklarıyla daha iyi zaman geçirebilirler. Ayrıca çocuğun arkasında onu seven ve destekleyen bir aile olduğunu bilmesi onun özgüvenini arttırır. Özgüveni yüksek ve kendini iyi ifade edebilen çocuklar başkalarıyla da kolay ve iyi iletişim kurabilirler.

ÇOCUKLAR NASIL BİR TATİL GEÇİRMELİ?

Tatil döneminde kimi çocuğun daha çok sosyalleşmeye, kimisinin dinlenmeye ihtiyacı olurken derslerinde sorun yaşayanların ise günlük aktiviteleri içine ders planı eklenmelidir. Tabii ki tüm bu aktiviteler çocuğu sıkmadan belli bir denge kurularak gerçekleştirilmelidir.
Aileler tatile çocuklar gibi tüm gün eğlence programları olarak bakamayabilir. Ebeveynler, çocuklarının bir sonra ki dönemde derslerine daha iyi hazırlanmaları için yoğun bir ders programı hazırlayarak istemeden de olsa çocuklarına tatili zehir edebilirler. Tatili ailesi yüzünden sıkı bir kamp programında geçirmek zorunda kalan çocuklar ise derslere karşı daha ilgisiz ve eğlenceye aç bir ruh haline sahip olabilir.
Bu konuda ailelerin en sık yaptıkları bir diğer hata da; çocuklara televizyon, futbol oynama, bilgisayar yasakları getirmeleridir. Çocukların derslerden soğumaması ve keyifli bir tatil geçirmeleri için ebeveynlerin dikkatli davranması gerekiyor.

TATİL DÖNEMİNDE EBEVEYNLERE TAVSİYELER

Tatil dönemi oldukça uzun bir dönemdir. Bu uzun dönem boşa harcanırsa çocuklar tatilin çabuk geçtiğini hisseder ve tatilden hiçbir şey anlamazlar. İşte, çocukların tatil dönemiyle ilgili ebeveynlere tavsiyeler...

  • Bilgisayar ve televizyon konusunda tamamen yasaklar koymayın ya da sınırsız olmayın. Her iki türlü yaklaşım çocuğa olumsuz yansıyacaktır. Bunun dengesini iyi ayarlamaya dikkat etmelisiniz.
  • Yaz tatili uzun bir süreç olduğundan çocuk, geçmiş dönemlerde öğrendiklerini unutabilir. Düzenli ders tekrarlarıyla bu durumun ortadan kalkabilir.
  • Yemek ve uyku saati mutlaka belli bir düzen içerisinde olmalıdır. Okul döneminde uyku ve yemek saati düzenli olduğundan yaz tatilinde de bu duruma dikkat edilmelidir.
  • Çocuğunuzu isteği ve yeteneği doğrultusunda spor okuluna veya sanatsal faaliyetlere gönderebilirsiniz.
  • Ailece etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Piknik, yürüyüş, tiyatroya gitmek gibi etkinlikler yaparak çocuğunuzla daha çok zaman geçirmiş olursunuz.
  • Yapacağınız tatil planınızda mutlaka çocuğunuza danışın. Onun sevebileceği ve memnun kalacağı bir tatil ayarlanmalıdır.
False