Oyuncakların Bilinmeyen Yönleri

Oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gerekenler neler?

Haberin Devamı

Çocukların oyuncaklarla oynaması desteklenirken yaş faktörü mutlaka göz önünde bulundurulmalı ve hem yaşına hem de bedensel, bilişsel gelişimine uygun oyuncaklar seçmeye dikkat edilmelidir. Ailelerin çocuklarına oyuncak alırken nasıl bir yol izlemesi gerektiğini ise gelin, Psikolog Serap Duygulu'dan öğrenelim.

Oyuncak, çocukların gelişim süreçleri içinde zihinsel, bedensel ve psiko-sosyal gelişimlerini etkileyen, biçimlendiren ve düzenleyen; yaratıcı yönlerini ve hayal güçlerini geliştiren, yeteneklerinin ortaya çıkmasını destekleyen her türlü oyun malzemesidir. Bir nesnenin oyuncak olarak değerlendirilmesi için sadece hazır yapılmış bir ürün olması gerekmez. Çocuğun oyun oynarken kullandığı kum, kil, hamur, su, boş kutular, ipler, kağıtlar gibi her türlü materyal oyuncak olarak değerlendirilebilir.

Haberin Devamı

Oyuncaklar, çocuğun doğal yeteneklerini ortaya çıkarabilen ve bu yolla eğitimini de sağlayan oyun malzemeleridir. Bu nedenle çocuğun oynarken öğrenmesini kolaylaştıracak ve yaratıcı yönlerine hitap edecek türde oyuncaklar seçilmesine dikkat edilmelidir.

Oyuncaklar, Çocukların Çevreyle Olan İlişkilerini Düzenliyor

Çocuklar hayatı tanıma yolunda bütün deneyimlerini oyun ve oyuncaklarla edinirler. Bu nedenle oyuncaklar, çocuğun toplum ve çevreyle olan ilişkilerini düzenleyen bir eğitim sistemi olarak görülebilir. Çocuklar doğru oyuncak seçimleriyle renk, boyut, şekil kavramlarını öğrenir. Gelişim evreleri boyunca her çocuk oyuncağa ve oyun oynamaya büyük gereksinim duyar. Her yaş ve cinsiyetteki çocuk açısından doğru oyuncaklarla oynamanın ciddi yararlar sağladığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Şiddet İçeren Oyuncaklar Tavsiye Edilmiyor

Oyuncak seçimi bütün bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda daha fazla önem kazanmaktadır. Maalesef silah ve tabanca da günümüzde oyuncak kavramı içinde yer almaktadır. Bir çocuğa silah almanın hiçbir masum gerekçesi olamaz. Silah almak demek, şiddet uygulamanın ya da bir başkasına zarar vermenin masum olduğunu düşündürmek kadar tehlikelidir.

Haberin Devamı

Çocuklar her şeyi isteyebilirler. Biz yetişkinlerin farkı da burada ortaya çıkar. Onlar her şeyi isterken biz onların isteklerini doğru yönlendirmekle görevliyiz. Çocuğa kendisini ortaya koyabileceği, aktif olarak şekillendireceği, yeteneklerine ve hayal gücüne hitap eden oyuncaklar seçerek, var olan değerlerinin daha da gelişmesine katkıda bulunabiliriz.

Yazarın Tüm Yazıları