GeriOyun Ve Aktiviteler Doğru zamanda doğru oyuncak seçimi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğru zamanda doğru oyuncak seçimi

Doğru zamanda doğru oyuncak seçimi

Çocuğunuzun yaşına uygun oyuncaklar hangileri?

Oyun, çocuğun kendini özgürce ifade ettiği iletişimin başlangıcı ve konuşma sürecinden de önce başlayan bir aktivitedir. Çocuğun ilk oyuncağı bedenidir, ilk önce ellerini hareket ettirerek takip eder ve ardından ayaklarını tutarak bir devinim içinde oyunu başlatmış olur. İlerleyen süreçte ise hem ruhsal hem fiziksel gelişimine yardım edecek değişik renkte ve dokuda sesli hareketli oyuncaklarla oynayarak, çeşitli uyaranlarla birlikte gelişim sürecine katkı sağlayacaktır.


OYUNCAK SEÇİMİNDE KALİTE ANLAYIŞI

Doğru zamanda doğru oyuncak seçimi

Oyuncak konusunda bir diğer önemli nokta ise, oyuncağın hangi malzemeden yapılmış olduğudur. Son zamanlarda, ülkemize Uzakdoğu ülkelerinden sağlıksız boya ve ham maddeden üretilen oyuncaklar ithal edilmektedir. Ebeveynler, ucuza mal edebilmek için çocuklarına bu türden oyuncakları almaya yönelmişlerdir. Ancak bebeklik, yani oral dönemde çocuklar bu oyuncakları ağızlarıyla keşfetmeye çalışırken, vücutlarına sağlıksız maddeleri de almış olurlar. Bu da çocukların gelişimini olumsuz etkileyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Ebeveynlere önerim, oyuncak seçimi yaparken nerede üretildiğine, marka ve lisansına dikkat etmeleridir. Ebeveynlerin ahşap oyuncakları, sağlıklı ve sağlam plastikleri, çok rengi içinde barındırmayan oyuncakları tercih etmeleri çocukları için daha doğru bir seçim olacaktır.


GELİŞİM SÜRECİNDE OYUNCAK SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR?

0-2 AY

Doğru zamanda doğru oyuncak seçimi

Beden hareketleri çocuğun ilk oyuncağıdır. Onun da öncesinde, görsel ve işitsel olarak doyum sağlayan, hafifçe ses çıkaran ve hareket eden oyuncaklar yatağın üst kısmına asılabilir.


2-6 AY

Doğru zamanda doğru oyuncak seçimi

Oldukça büyük parçalı, parlak, sesli ve yumuşak dokulu oyuncaklar seçilebilir. Bebek, nesneyi ağzına alacağı için oyuncağın zararlı boya içeren ya da sert cisimlerden oluşmamasına dikkat edilmelidir. 6. aydan itibaren bebek için nesne sürekliliği başlamıştır. Bir nesneyi gözünün önünden çektiğinizde onu arama eğilimlerine başlar. Bu tarz oyunlar ile bebeğin zihin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.


7-12 AY

Doğru zamanda doğru oyuncak seçimi

7 aylık bebek emeklemek için harekete geçer. Peşinden gidebileceği oyuncaklar emekleme sürecini pekiştirir. Bebeğin ayna karşısında kendini izlemesini sağlayabilirsiniz. Döngüsel tepkiler (ses çıkardığını fark ettiği bir hareketi durmadan tekrar etme eğilimi) gösterir. Sesli, iç içe geçen (şekil kovası vb.) oyuncaklar uygundur. Bu dönemde bez oyuncaklarla basit hikayeler anlatarak bebeğin uykuya geçişini de kolaylaştırabilirsiniz.


1-2 YAŞ

Doğru zamanda doğru oyuncak seçimi

Konuşan, hayvan sesleri çıkaran oyuncaklar ya da kitaplar, 3 parçalı ahşap tak-çıkar oyuncaklar… Farklı boydaki küpler, müzik aletleri (zil, marakas) araba, bebek, hayvan figürleri, oyuncak telefon ve boncuklu helezonlar çocuk için uygun olacaktır. Çocuğun ağzına alamayacağı büyük parçalı oyuncaklar seçilmelidir.


3-5 YAŞ

Doğru zamanda doğru oyuncak seçimi

Bu yaş grubunun oyuncak çeşitliliği artmıştır ve oyuncakların üzerindeki etiketler 3+ olarak simgelenmiştir. Bu dönemde oyuncakların boyutları küçülmeye başlar. İnce motoru da destekleyecek nitelikte kalem tutma, ipe boncuk dizme, daha küçük halkaları sıraya dizme, eşleme, hikaye kitapları, puzzle, ahşap tak-çıkar tarzı oyuncaklar, oyun hamurları, eğitici kartlar, tamir takımları vb. gibi seçimler uygun olacaktır.

Bu bilgilerden yola çıkarak, toplumun ve oyuncak sektörünün dayatmalarından sıyrılın. Çocuğunuzun ve çevrenizdeki çocukların, oyun yoluyla sağlayacağı gelişim sürecini doğru ve kaliteli oyuncak seçimiyle tamamlamasına yardım edin. En yeni, en popüler oyuncak en iyisi demek değildir!

False