GeriOyun Ve Aktiviteler Çocukların oyun ihtiyaçları karşılanmalı!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocukların oyun ihtiyaçları karşılanmalı!

Çocukların oyun ihtiyaçları karşılanmalı!

Aksi takdirde yalnız ve paylaşmayı bilmeyen bir gençlik karşımıza çıkacak.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Handan Asude Başal, ebeveynlerin sınava ve başarıya odakladığı çocukların, oyun ihtiyaçları yeterince karşılanmadığı için kaygılı ve mutsuz olduklarını söyledi.

OYUNUN MOTOR GELİŞİME BÜYÜK KATKISI VAR

Çocuklar çok hızlı büyüdükleri için içlerinde biriken bir enerji mevcut ve bu enerjiyi dışarıya atmak istiyorlar. Bunun en güzel örneği; okulda zil çalınca çocuklar kapıdan fırlarlar, bahçe duvarına kadar koşarlar. Sınıfta 40-50 dakika boyunca hareketsiz kalarak biriken enerjilerini dışarı atmak zorundalar. Dolayısıyla çocuğun aslında fiziksel olarak rahatlamasına, onun motor gelişimine büyük katkısı var. Eğer biz bunlara izin vermezsek, çocuk daha içe dönük olabilir. Bunun sonucunda daha hareketsiz, hayattan zevk almayan, uğraşmaktan pek hoşlanmayan hatta bir kişilik özelliği olarak daha alıngan çocukların yetişmesine neden oluyoruz.

Çocukların oyun ihtiyaçları karşılanmalı

DİL GELİŞİMİNE DE DESTEKÇİ

Oyunlarda her bölüme uygun çocuk konularak bir iş birliği yapılır ve ortaya bir olgu çıkarılır, böylece çocukta geleceğe yönelik iş birliği yapma, yardımlaşma, paylaşma ve bir arada üretme gibi sosyal davranışlar gelişir. Oyun oynarken çocukların dil gelişimleri artar ve sözcük dağarcıkları zenginleşir. Çünkü oyun esnasında arkadaşlarıyla iletişim kurmak zorunda kalır. Dolayısıyla onların başkaları ile sağlıklı iletişim kurmalarında yeni edindikleri sözcükler ve kavramlar artar. Biliyoruz ki dil gelişimi de aslında zihinsel gelişiminin en önemli ögelerinden biridir. Dolayısıyla oyunda zeka gelişimine katkıda bulunuyoruz.

Oyunların çocukların cinsiyet gelişimine de katkıda bulunur. Anneler oyuncakçı dükkanına gittiği zaman kıza bebek, erkeğe araba alırlar. Bu aynı zamanda onların, cinsiyet kimliklerinin gelişmesinde de rol oynar. Bazı oyuncaklar, çocuğun mesleğe hazırlanmasında da rol oynayabilir. Onların ilgi ve yeteneklerinin ortaya çıkmasına da neden olabilir.

Çocukların oyun ihtiyaçları karşılanmalı

OYUN VE ÖDEV DENGESİ SAĞLANMALI

Çocukların oyun gibi ihtiyaçları ile ödevlerinin dengelenmesi gerekir. Şimdiki çocuklar hep kaygılı. Çünkü çocukları sürekli sınava ve başarıya odakladık, onlara oyunu zararlı bir şey gibi göstermeye çalışıyoruz. Oysa hepsini dengeli bir şekilde çocuklarımıza vermemiz gerekiyor. Çocukların oyun ihtiyacı karşılanmadığında, küçücük çocukların eline bilgisayar ve akıllı telefonları veriyoruz. Bazen farkında olmadan onların yaşlarına ve düzeylerine hiç hitap etmeyen sitelere girerek farklı bilgiler edinebiliyorlar. Bu onların gelişimini olumsuz etkiliyor. Kendi dünyasında sanal alemde yaşıyor ve her şeyi tek başına organize ediyor. Bu nedenle çocukların oyun ihtiyacını karşılamamız gerekiyor. Çocuklar, oyun ihtiyacını karşılamadığımız zaman içe kapanık, yalnız, paylaşmayı bilmeyen, bireyci düşünen bir gençlik olarak karşımıza çıkacak.

Ebeveynler, büyükşehirlerde yeterli oyun alanı bulunmaması, güvenlik endişesi ve yoğun trafik nedeniyle çocuklarını çok fazla dışarı çıkarmamayı tercih eder. Bu durum bir şekilde telafi edilerek çocuklara oyun ortamının sağlanması gerekir.

AA

False