Ömer Yalçın
Ömer Yalçın
Ömer Yalçın

Çocukların arkadaş seçiminde ebeveynlerin 6 rolü

Oyun günleri organize ederek arkadaşları ile bir araya gelmesini sağlayın.

Haberin Devamı


Konu arkadaş seçimi olduğunda aile, çocuğun ilk ve en önemli öğretmenidir. Çocuklara bu konuda yapılan rehberlik, onların sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Çocukların arkadaşlık becerilerini geliştirmede, arkadaş seçiminde ve dikkat etmeleri gereken stratejileri belirlemesinde aileler çocuklarına destek vermelidir. Bu konuda zorluklarla karşılaştığında ailelerin çocuklarına yardımcı olmaları çok önemlidir. Kendileri için gerekli olan becerileri kazanabilmesi için aileler çocuklarının koçları olmalıdır. Peki, bu noktada aileler neler yapabilir?

1. OYUN ZAMANI OLUŞTURUN

Çocukların arkadaş seçiminde ebeveynlerin 6 rolü

Oyun çocuklar için en önemli iletişim kanallarından bir tanesidir. Onunla sağlıklı iletişim kurabilir ve sosyal becerilerini geliştirebileceği oyunları seçerek ona yardımcı olabilirsiniz. Oyun esnasında dikkat etmeniz gereken en önemli şey ise eleştirmekten kaçınmak ve eğlenceli olmanızdır. Böylece çocuğunuz sizinle oyun oynamayı ve vakit geçirmeyi sevecek, nasıl oyun oynayacağını öncelikle sizden öğrenmiş olacaktır.


2. OYUN GÜNLERİ ORGANİZE EDİN

Çocukların arkadaş seçiminde ebeveynlerin 6 rolü

Oyun günleri organize ederek arkadaşları ile bir araya gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde dostluklar kurmasını sağlayabilir ve sosyal beceriler kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Aynı zamanda onları kendi yerinizde gözlemleyebilir ve koçluk yapabilirsiniz. Çocuğunuz yeni dostluklar kurarken olumlu bir rehberlik sağlamanız ve yapıcı aktiviteler seçmelerine destek olmanız çok önemlidir.


3. ÇOCUĞUNUZUN FARKLI AKTİVİTELER DENEMESİNE İZİN VERİN

Çocuğunuzun farklı alanlarda olan becerileri ve ilgi alanları arkadaş seçiminde daha geniş bir yelpazeye hitap etmesini sağlayacak ve ortak ilgi alanı olan kişilerle arkadaşlık kurması kolaylaşacaktır.

Çocukların arkadaş seçiminde ebeveynlerin 6 rolü


4. ÇOCUĞUNUZLA ARKADAŞLARI HAKKINDA KONUŞUN

Çocukların arkadaş seçiminde ebeveynlerin 6 rolü

Çocuğunuzla onun arkadaş grubu hakkında konuşabilmek için uygun bir zaman belirleyin. Örneğin; okuldan sonra akşam yemeği bitiminde olabilir. Önemli olan onu sıkmadan ve sorgulamadan yapmanızdır. Bunu yapmak onun iyiliğini önemsediğinizi bilmesini sağlayacaktır. Ayrıca arkadaş ilişkilerinde karşılaşabileceği problemlerin çözümünde kendi deneyimlerinizi paylaşarak ona rehberlik etme şansınız olur.


5. DENEYİMLERİNİZİ PAYLAŞIN

Zaman zaman arkadaş seçimi ve dostluklar kurma hakkında çocuğunuzla konuşmalı, deneyimlerinizi ve gözlemlerinizi onlarla paylaşmalısınız. Yeni ve doğru arkadaş seçiminde onu teşvik etmeli, bu dostluklarını pekiştirebilmesi için ona yapması gerekenleri anlatabilirsiniz. Arkadaşlık ve dostluk kavramlarını ona anlatmanız ve bu konularda rehberlik yapmanız onu hatalardan koruyacaktır. Örneğin arkadaşları arasındaki sorunların çözümünde yaklaşımının nasıl olması gerektiği hakkında bilgi verilebilir, kendi çocukluğunuzda yaşadığınız dostluk ve arkadaşlıklarınızdan öğretici örnekler sunabilirsiniz.

Çocukların arkadaş seçiminde ebeveynlerin 6 rolü


6. KUKLACI DEĞİL SAHNEYİ HAZIRLAYAN OLUN

Çocukların arkadaş seçiminde ebeveynlerin 6 rolü

Çocuğunuz her zorlukla karşılaştığında ona çözümün cevabını vermek yerine kendisinin bulmasına yardım edecek sorular sormalısınız. Kuklacı gibi onun hareketlerini kontrol etmek yerine sahneyi hazırlayın ve onun kendi seçimini yapmasına müsaade edin. Böylelikle öz güven ve öz benliğinin gelişmesine yardım etmiş olursunuz.

Psikologve Refleksolog
Ömer Yalçın