GeriOyun Ve Aktiviteler Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için ailelere tavsiyeler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için ailelere tavsiyeler

Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için ailelere tavsiyeler

Günümüzde pek çok anne baba çocuklarının kitap okumadığından şikayetçi. "Ellerinden tabletleri, telefonları bırakamıyorlar ki kitaba sıra gelsin" diye şikayet edip duruyoruz ama acaba çocuklarımıza kitap okumayı sevdirmek için doğru örnek olabiliyor muyuz? Kelime Yayınları Yayın Yönetmeni Dr. Asya Çağlar, çocuklara kitap okumayı sevdirmek ve teşvik etmek için ailelere tavsiyelerde bulunuyor.

Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için ailelere tavsiyeler

ÇOCUĞUN ODASINDA BİR KİTAPLIĞIN OLMASI, OKUMA ALIŞKANLIĞINA İVME KATAR MI?

Kuşkusuz! Çocuk, okuma kültürünü okuldan önce evde edinir. “Çocuğum hiç kitap okumuyor” diye okullara giden velilere öncelikle evdeki faaliyetlerini gözden geçirmelerini öneriyoruz. Evlerinde kütüphanesi olan çocukların okumayı daha çabuk içselleştirdiğini biliyoruz. Bu sebeple ellerinden kitap düşürmeyen bir anne baba ve evde kitaplarla dolup taşan bir kütüphane, çocuklar için olumlu örnekler teşkil eder. Çünkü anne babasını kitap okurken gören çocuk, önce anne ve babasını taklit edecek, sonrasında bunu bir alışkanlık haline getirecektir. Yani bırakın çocuğun odasında bir kitaplığın olmasını, evin herhangi yerindeki bir kitaplık bile çocuğun okuma alışkanlığını edinmesinde ona büyük katkı sağlar.

NE TARZ KİTAPLAR ÇOCUKLARIN KÜTÜPHANESİNDE MUTLAKA OLMALI?

Bence çocukların kütüphanesinde her tarzda kitap bulunmalı; bilimsel, felsefi, edebi... Resimli kitaplar, romanlar, öyküler ve şiirlerin yanı sıra çizgi romanlar, karikatürler, sessiz kitaplar… Hatta edebi değeri daha az olan ancak çocuğun sevebileceği tarzda eğlenceli seri kitaplara da yer verilmeli. Elbette nitelikli kitapların kütüphanenin çoğunluğunu oluşturması gerekir; ama bir kütüphanede her türden kitaba yer verilmelidir. Zaten çocuk zaman içinde gerçekten nitelikli olan kitapları diğerlerinden ayrıştırarak kütüphanesinin demirbaşları olarak saklayacak, kendi kütüphanesini kuracaktır.

OKUMA SAATLERİ OLUŞTURMALI MI? YOKSA RASTGELE BİR SİSTEMİ Mİ TERCİH ETMELİ?

Elbette ailece okuma saatleri oluşturulabilir. Hatta bu çoğunlukla çocuk için okumayı teşvik edici bir aktivite olur. Bunun dışında çocuğa okuma saatleri dayatmanın çok sağlıklı bir yaklaşım olacağını düşünmüyorum. Çocuk kendiliğinden her gün mutlaka az da olsa kitap okuyorsa ne güzel! Ancak çocuğun arkasından “Her gün şu saatte şu kadar kitap okumalısın!” diye koşmak yanlıştır. Okuyacağı kitaba çocuğun karar verdiği gibi okuma saatlerine de kendisi karar vermelidir.

ÇOCUĞUN REDDETTİĞİ BİR KİTABI ONA NASIL KABUL ETTİRMELİ?

Bu kitabı onunla birlikte okumayı önerebilirsiniz; kitabın bir paragrafını siz, bir paragrafını çocuk okusun. Takıldığı bölüm(ler) ya da kelime(ler) üzerinde konuşun. Özellikle çocuğu sevmediği kitapla baş başa bırakmayın; bu süreçte ona elinizden geldiğince destek olun. Aksi takdirde çocuk sadece bu kitaptan değil, okumaktan da soğur. Ama çocuk kitabı reddetmekte kararlıysa, bırakın da çocuk bu kitabı okumayıversin.

EBEVEYNLERİN SIK YAPTIĞI HATALAR NELER?

Ebeveynlerin sıklıkla yaptığı hatalardan biri öncelikle çocuğunu yeterince iyi tanımamak ve onun ilgilerini göz ardı etmek. Sonrasında ebeveynlerin genelinde maalesef “her kitap bir mesaj vermeli” gibi bir kaygı mevcut. Bu çok yanlış bir yaklaşım. Ebeveynler tarafından yapılan hatalardan bir diğeriyse kitabı iyice araştırıp incelemeden, okumadan almak.

AİLELERE TAVSİYELER:

  • Kitabı öncelikle kendi hayatınıza, sonrasında çocuğun hayatına dâhil edin; öyle ki kitap hayatınızı doldursun, her an (gece-gündüz) ve her yerde (evde-arabada-okulda/işte) sizinle olsun.
  • Çocukla birlikte kitap okuyun.
  • Birlikte kitabevleri ve kitap satan yerleri gezin.
  • Kütüphaneye gidin, hatta kendinize ve çocuğunuza bir kütüphane kartı çıkartın.
  • Evdeki kitaplığı birlikte düzenleyin.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False