Alper Acar
Alper Acar
Alper Acar

Çocuklar için güvenli internet nasıl sağlanabilir?

İşte belirli yerlere şifre koyabilmek için ailelere ipuçları...

Haberin Devamı

İnternet artık bir lüks olmaktan çıktı ve bizler için ihtiyaca dönüştü. Günlük hayatta işlerimizi kolaylaştırdığı da bir gerçek. Ancak bu faydalarının yanında internette bir de çocuklarımızın görmesini arzu etmediğimiz bir taraf da bulunmakta. Önceleri çocuklarımızı zararlı içeriklerden uzak tutmamız için onların mümkün olduğunca internetten uzak tutmamız tavsiye edilmekteydi. Bu tavsiye elbette internetin son derece yaşamsal bir ihtiyaç haline gelmesi ile birlikte geçerliliğini yitirdi. Hatta tam tersine şu anda birçok araştırma çocukların mümkün olduğunca erken yaşlarda tablet gibi teknolojik cihazlarla tanışmaları gerektiğini göstermeye başladı.

Tablet vb. cihazlarla tanışan çocuklar ister istemez internetle de tanışma ve zararlı içeriklere istemeden de olsa girme riski taşımakta. Peki, bu durumda ne yapmak gerekir?

Haberin Devamı

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için...

Son yıllarda Türkiye’de yaşayan hemen herkes artık DNS değiştirmeyi öğrendi, hatta birçok farklı DNS adresi bulunarak kullanılmakta. Benzer bir metot ile Norton DNS veya Open DNS gibi ücretsiz koruma sağlayan DNS adresleri kullanılabilir. Bunlar, bu şirketlerin kendi belirledikleri politikalara göre web sitelerinin ziyaretini engellemektedir. Örneğin Norton DNS sitesinde sağ tarafta görüleceği üzere neleri filtreleyecek DNS istendiği sorulmakta.

Çocuklar için güvenli internet nasıl sağlanabilir

C seçeneğindeki alternatife uygun olarak DNS düzenlenerek ücretsiz olarak bir filtrelemeye geçilmiş olabilir. DNS’in nasıl değiştirileceğini henüz öğrenmediyseniz buradan görebilirsiniz.

Ancak unutulmamalıdır ki yeni nesil DNS değiştirme yöntemini artık herkesten iyi bilmektedir. Bu sebeple, sadece DNS değiştirmek işe yaramayabilir. Bu durumda, bilgisayarınızın kendi özelliği devreye girmekte. Windows 7 ve üstü bir işletim sistemi kullanmaktaysanız, Windows’un sunduğu “Ebeveyn Denetimi” seçenekleri ile dilediğiniz kullanıcıyı yönetip, hangi gün ve saatlerde bilgisayara girebilir gibi detaylara hükmedebilirsiniz. Nasıl yapılacağını direkt olarak Windows’un kendi sitesinden adım adım görebilirsiniz.

Haberin Devamı

IOS cihazlarda:

Birkaç şekilde denetim uygulanabilir. Bunlardan ilki; örneğin çocuğunuzun çok sevdiği bir oyun var ve onu oynamak istiyor. Ancak siz de oyunun dışında fotoğraflar, internet veya diğer uygulamalara erişmesini istemiyorsunuz. Bu durumda yapabileceğiniz işlem, Ayarlar → Genel →Erişilebilirlik →Güdümlü Erişim seçeneğini aktif hale getirmek olmalı. Etkin hale getirildikten sonra, açmak istediğiniz uygulamaya gidip 3 defa orta tuşa basmanız halinde size bir takım sorular sorulacaktır, nerelere tıklanamasın, ne kadar süreyle sadece bu uygulamada kalabilsin vb. Bu moddan çıkmak için bir şifre belirleyip artık gönül rahatlığıyla çocuğunuza verebilirsiniz. Çocuğunuz bu moddan çıkmak istediğinde şifre sorulacaktır ve eğer şifre girilmezse bu moddan çıkmak mümkün olmayacaktır.

Haberin Devamı

Bir diğer yöntem de Ayarlar → Genel → Sınırlamalar menüsü altından seçilebilir. Sınırlamaları Etkinleştir opsiyonu seçildiğinde, hangi uygulamalara girilebileceği, ne tür içeriklere erişilebileceği gibi birçok detay seçilebilmekte. Bu şekilde, çocuğunuzun kendisine ait telefona da hakim olabilirsiniz. Sizin belirlediğiniz şifre girilinceye kadar bu moddan çıkmak mümkün olmayacaktır.

Android cihazlarda:

Ayarlar → Kullanıcılar seçeneğinden sonra Yeni bir kullanıcı oluştur seçilerek, oluşturulan bu kullanıcının hangi uygulamalara erişebileceği konusunda bir denetim sağlanabilir. Yine bir şifre ile yönetmek mümkündür.

Tüm 3 platform için de aynı zamanda kendi mağazalarında çeşitli uygulamalar mevcuttur ve yine interneti direkt olarak korumak için de internet servis sağlayıcılarınızın çağrı merkezleriyle görüşüp, onların yönlendirmeleriyle farklı alternatifler de elde edebilirsiniz. Yukarıda anlatılanlar tamamen basit ve akla ilk gelen uygulaması kolay çözümlerdir. Ancak unutulmamalıdır ki, gerçekten uğraşılması durumunda aşılamayacak güvenlik önlemi de yoktur. Bu sebeple çocuğunuza yine de neyin iyi, neyin kötü olduğunu uygun bir dille anlatmak ve onun da kötü olanlardan kendi isteğiyle uzak durmasını sağlamak en akılcı çözüm olacaktır.

Haberin Devamı

Bilişim Uzmanı
Alper Acar