GeriÇocuk Sağlığı Çocuklar Buzda Adeta Dans Ediyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklar Buzda Adeta Dans Ediyor

Çocuklar Buzda Adeta Dans Ediyor

Buz pateni, çocukların sadece bedensel değil zihinsel gelişimlerine de katkı sağlıyor.

Bembeyaz bir zemin üzerinde hangi çocuk adeta dans eder gibi buz pateni yapmak istemez ki? Buz Pateni Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Arıcan, çocukların buz pateni sayesinde sadece bedensel değil zihinsel olarak da nasıl gelişim gösterdiklerine, özellikle hangi yaşlarda bu spora başlanılması gerektiğine değindi ve ailelere bu konuda yol gösterdi.

İlerleyen senelerde çocuklarının yarışmalarda yer almasını isteyen ebeveynlerin, buz patenine başlatmak için 5 yaşını geçirmemeleri gerekiyor. Çünkü sonrasında bu spora erken başlayan çocuklar ile aralarında oluşabilecek gelişim farklılıklarının kapatılması zor oluyor.

Arıcan, profesyonel olma sürecini şöyle anlatıyor: “Uzun zaman figür pateni sporu ile uğraşmış ve bu spor dalında para kazanmak amacıyla gösteriler yapmaya başlayan ne yazık ki pek fazla sporcumuz yok. Zamanında eski sporcularımızdan sadece dördü “Holiday On Ice” gibi buz revülerinden katılım onayı almış, sadece ikisi revülerde birkaç seneden fazla çalışmıştır. Bunlardan bir tanesi sadece yurtdışında kalmıştır. Diğerleri halen Türkiye'de antrenörlük yapmaya ve Türk sporcularına hizmet vermeye devam etmekte.”

Arıcan’dan Ailelere Öneriler

Figür pateni uzun vadeli bir spor dalıdır. Verim almak ancak yıllarla ifade edilen bir zaman dilimini gerektirir. Bu dönemde çocuklar okulları ile aynı dengede bu disiplini alırlar. Spor disiplini ile okul disiplini birbirine çok yakın ve tamamlayıcıdır. Sporda alınan disiplin, okul hayatına da olumlu yansır ve okuldan alınan verim artar.

Aileler buz patenine daima uzun vadeli olarak bakmalı ve sabırla bu disiplini gerçekleştirmeye çalışmalıdırlar. Figür pateni sadece bedensel bir spor değildir; çocukların zihinsel gelişimlerinde, yaratıcılıklarında, arkadaşları ile paylaşımlarında, müzik ile uyum içinde olmaları gerektiğinden sanatsal yaklaşımlarında da büyük faydalar sağlar. Ayrıca buz pateni sayesinde çocuklar, küçük yaşta soğuğa karşı dirençli olurlar ve böylece günlük hayatta hastalığa daha az yakalanırlar.  

False