Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan

Çocuğunuzu oyun ile keşfedin

Oyun ve oyuncaklar size ipucu verecek.

Haberin Devamı

Oynadığı oyunların çocuğun yeteneğini ele verdiğini belirten Pedagog Gözde Erdoğan, ebeveynlerin bu yetenekleri keşfederek çocuğun kimlik gelişimine katıda bulunabileceklerini söylüyor. Peki, her an gelişmekte olan çocuğun bir ya da birkaç farklı alana yeteneği olduğunu anlamak için anne- baba olarak nelere dikkat etmeli?

Çocuğun yaratıcılığı ve yeteneğini ortaya çıkarmak için ona serbest bir ortam sunulmalı ve gerektiğinde tamamen kendi üretimini destekleyen lego, oyun hamuru, parmak boyası ve günlük yaşamında olan malzemeler ile nasıl oynadığı ve neler ürettiğine dikkat edilmeli. Kendisinin şekillendirdiği bir nesne ile çocuğun ilgi alanlarını rahatlıkla keşfedilebilir.

Çocuğunuzun hangi oyun ve oyuncak ile ne sıklıkla oynadığına dikkat edin

Çocuğun her zaman aynı oyun ya da oyuncak ile oynaması genellikle istenilen bir durum olmasa da çocuğun kendi elindeki oyuncağı yeteneği doğrultusunda kullanması söz konusudur. Çocuğunuzun sürekli olarak hangi oyunlara daha sık yöneldiği ve hangi oyun ya da oyuncak türünde daha çeşitli oyunlar oynadığına dikkat edin. Örneğin; çocuğun ilk aldığı her oyuncağın nasıl oynanacağından önce nasıl ses çıkardığına bakması işitsel yönünün daha fazla olduğu ve farklı oyunlarla müzik, ritim ve işitsel hafızasını geliştirdiğini düşünebiliriz.

Çocuğunuzun zevk aldığı oyun ve etkinlikler sizlere verilen ipuçlarıdır

Çocuğun iç dünyasını besleyen oyun ya da ilgi alanı mutlaka dışarıya oyun, sohbet, dikkatini verdiği alan olarak yansır. Burada çocuğunuzun davranışları ile ne söylemeye çalıştığını iyi anlamanız önemlidir. Örneğin neden-sonuç ilişkisi ve mantık-muhakeme soruları soran bir çocuğun analitik düşünme yeteneğinin olduğunu ve bu yönde gelişimini farklı seçeneklerle destekleyerek ilerlemesini sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuza farklı alanlarda farklı seçenekler sunun!

Çocuğun, müzik, resim, analitik düşünme, mantık-muhakeme, beden-spor, görsel sanat ve birçok alanda uygulama yapabileceği farklı yaşantıları yaşaması hem deneyim kazanmasını sağlarken hem de anne – baba olarak çocuğun yeteneği ve ilgisinin olup olmadığını ve nasıl desteklemeniz gerektiği hakkında bilgi edinmenizde yardımcı olacaktır.

Çocuğun yeteneği mi sizin isteğiniz mi?

Bazen çocuğun anne-baba olarak bizlerin yapamadığı ve onların yapmasını istediğimiz o kadar çok şey olur ki bir enstrüman çalmak ya da iyi bir dansçı olmak fikrini farkına bile varmadan çocuğumuza öyle bir aşılarız ki her davranışını o arzuladığımız yeteneğine bağlarız. Burada önemli olan çocuğunuzu kendi yaşantı ve arzularınızdan uzaklaşarak gözlemleyip değerlendirebilmenizdir.