Çocuğunuzla kaliteli zaman için altın öneriler

“Çocuklarımızla kaliteli zaman geçirelim” deyip duruyoruz hep bir ağızdan ama geçirdiğimiz zamanın kime göre, neye göre, hangi standarda göre kaliteli olduğuna nasıl karar veriyoruz?

Haberin Devamı

Annelerin kafasında hep aynı soru: “Çocuğumla nasıl daha verimli ve eğitici zaman geçirebilirim?” , “Onunla paylaştığım zamanda bir şey öğrenmesini de sağlamam mümkün mü?” , “Etkinlik yapmak iyi hoş ama etkinlikleri planlarken ve uygularken hangi sistemle yaklaşmalıyım?” , “Çocuğumun eğlenmesini mi sağlamak daha iyi, öğrenmesini mi?” Peki doğrusu ne ya da bu konuya doğru-yanlış çerçevesinden bakmak ne kadar sağlıklı? İşte bunları düşünüp duran anne, gün boyu iş yerinde ve evde koşturup durmanın verdiği yorgunlukla pes edip yelkenleri suya indiriyor ve etkinlikler başlamadan bitiyor.

Çocuğunuzla kaliteli zaman için altın öneriler

HEM EĞLENMEK HEM KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMEK ÖNEMLİ

Peki, ne yapılabilir? Evde çocuklarla hem kaliteli zaman geçirip hem eğlenmek hem de öğrenmek nasıl mümkün olur? Öncelikle bu soruya verilecek en iyi cevabı bulabilmek adına şu durumları dikkatlice kontrol etmeliyiz: Çocuğun yaşı, psikolojik ihtiyaçları, günlük yaşam rutinleri, aile sistemindeki özerklikler (tek ebeveyn olarak çocuk büyütmek, kronik rahatsızlık sahibi aile üyesi, kardeş sayısı vb.) ve en önemlisi çocuğunuzun gelişimsel açıdan desteklenmesi gereken özelliklerinin ne durumda olduğudur. Bunun yanı sıra uzun süre düşünmeden, aşırı masraf ve yorgunluğa sebep olmadan etkinlik planlayabilmenin bir diğer değişkeni de o sırada evde olan ulaşılabilir materyallerin türüdür. Bu değişkenlerin tamamını göz önünde bulundurduğumuzda çocuğumuz için en etkileyici ve eğlenceli aktiviteyi oluşturmak ve onunla kaliteli zaman geçirmek mümkün olabilir.

[fotogaleri=1867,323,2623]

Haberin Devamı

KONTROL ONDA OLSUN

Amacımız öncelikle çocuğun ne istediğine kulak vermek ve o an onu en iyi hissettirecek etkinliğe yönelmek olmalıdır. Biz parmak boyasıyla sınır boyama etkinliği planlarken o bütün renkleri birbirine karıştırarak ortaya çıkan yeni renkleri keşfetmeyi tercih edebilir. Kitap okuma sürecinde sizin ne okuduğunuza odaklanmak yerine kitabın sayfalarını sabırsızlıkla çevirip kendi hayal gücünü geliştirerek kendi ürettiği farklı bir hikayeye odaklanabilir. Bu gibi durumlarda asla planladığınız etkinliği gerçekleştirmeye odaklanmayın, bırakın o anda çocuğunuz nasıl devam etmek istiyorsa etkinliğe öyle devam etsin. Kontrol büyük oranda onda olsun, siz sadece rehberlik edin ama oyunun esas kişisi o olsun. Nitekim zaten kreş-oyun grubu-okul deneyimi olan ve belirli bir program dahilinde gelişimi desteklenen bir çocuk için evde organize edilecek etkinlikler yoğun bir öğreticilik içermeyebilir, daha çok eğlenmeye ve evde huzurlu bir sistem geliştirmeye yönelik olmasında fayda vardır.

Haberin Devamı

Çocuğunuzla kaliteli zaman için altın öneriler

ETKİNLİKLER NEYE GÖRE SEÇİLMELİ?

Etkinlik planlayan annelere verilebilecek en güzel öneri, çocuğunuzun gelişmesini ve daha iyiye gitmesini isteyeceğiniz konuları destekleyecek etkinlikler yapmanızdır. Mesela ince motor gelişimini desteklemek istediğiniz çocuğunuzla evde bolca kağıt ve peçete koparma-yırtma, maşa kullanarak katı aktarma etkinliği planlanabilir.

Dil ve konuşma becerisi gecikmiş bir çocuk için yapılacak aktiviteler, sıkmamak kaydı ile dil gelişimini desteklemeye yönelik tekerlemeler, parmak oyunları, çocuk şarkıları öğrenme olabilirken, kardeş kıskançlığı gibi bir sorun yaşayan anne çocuğu için aktive düzenlerken sistemde kardeşin de belirli bir düzeyde olacağı oyunlar oluşturarak iki kardeş arası bir bağlantı kurmaya destek olabilir.

Haberin Devamı

Ajite davranışlar sergileyen aşırı hareketli ve olumsuz davranış sergileme sorunu yaşadığınız çocuğunuzla, öfke kontrolünü sağlamaya ve enerjiyi olumlu bir şekilde dış dünyaya aktarmaya yönelik koşma, hoplama, zıplama enerji atma, top oynama, bağıra bağıra şarkı söyleme veya oyun hamuru ve çamurdan seramik yapımı gibi etkinlikler ile gerilimini dış dünyaya aktarabileceği etkinlikler planlanabilir.

Kısacası çocuğunuz için aktivite fikri oluşturmaya çalışırken, belli bir kalıba uymaya çalışmadan günlük yaşam rutinlerini, sizinle ve çevreyle ilişkisini gözlemlediğinizde onun size yol gösterdiğini göreceksiniz. Planlanan etkinlikler her yaş grubu, çocuk ve cinsiyet için aynı oranda ihtiyacı karşılar nitelikte olmayabilir. Her sistem kendi içinde kendi çocuğunun ne istediğine kulak vererek zamanı planlamalıdır. Temel mesele ise çocuğunuzla ne kadar keyifli vakit geçirdiğinizdir.

Yazarın Tüm Yazıları