GeriOyun Ve Aktiviteler Çocuğun gelişimi için oyun şart!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğun gelişimi için oyun şart!

Çocuğun gelişimi için oyun şart!

Oyun, çocukların vücudunu ve dünyayı öğrenme yoludur.

Oyun, çocukların vücudunu ve dünyayı öğrenme yoludur ve bunu yapmak için beş duyu organını da kullanacaklardır. Çocukların “Dokunduğumda nasıl bir his veriyor? Sıktığım zaman nasıl bir ses verir? Bunu itersem ya da çekersem ne olur? Buna tırmanırsam ne olur?” gibi sorular sorarak bir keşfe çıktığını unutmamak gerekiyor.

Keşfetme oyunun kalbidir ve çocuğunuzun zihninde herhangi bir deney mama sandalyesinin tepsisinden kahvaltılık gevrek kabının fırlatılması kadar değerlidir. Gelişim uzmanları oyunun çocuklara ait bir iş olduğunu (ve sonrasında yapılan temizliğin ebeveynlerin işi olduğunu) söylerler.

Çocuğunuz yeni yürümeye başladıysa, oyunları daha yaratıcı ve karmaşık olacaktır. Oyun yoluyla, bağımsız olma, yaratıcılık, merak ve problem çözme gibi ana becerileri ve nitelikleri yerine getirecektir. Ayrıca duyguları ve değerleri keşfetmek ve sosyal beceri geliştirmek için de önemli olabilir. Çocuğunuz en sevdiği oyuncağını kardeşi ile paylamakta kendini rahat hissetmeden önce, onu bir bebeğine verebilir. İlk spontan “lütfen” ve “teşekkür ederim” sözleri hayali bir çay partisinde ağzından dökülebilir. Ve çocuğunuz ayıcığının yaralandığını ilk söylediğinde ebeveyn çok iyi bir bandajı harcamakta nasıl direnebilir?

Çocuğum için en iyi oyun türü hangisidir?

Gelişim evresine bağlıdır. Oyun çocuğunuzun dünyayı öğrenmek için kullandığı araçlardan biri olduğundan, şu anda kullanmakta olduğu beceriler en iyi faaliyeti seçmeniz için en büyük ipucunuzdur. Örneğin, eğer 12 aylık çocuğunuz neden sonuç ilişkisini keşfediyorsa, masaların ve sandalyelerin altında basit bir saklambaç oyunu oynayın. Eğer 20 ayda merdivenlere tırmanma takıntısı varsa, gözlemleyebileceğiniz bir yerde deneyebileceği bir basamak bulabilirsiniz.

Boston Wheelock Collage oyun terapisti olan, Catherine Marchant’a göre, farklı evrelerde çocuğunuzun en çok ilgisini çekebilecek oyun türleri kılavuzunu bulabilirsiniz:

Sosyal oyunlar

Sizinle ve başkalarıyla etkileşim içinde olması ilk yıl boyunca önemlidir. Bebekler gülmeyi, bakmayı ve kahkahayı severler. Daha büyük bebekler “ceee” ve “mini mini bir örümcek” gibi oyunları severler.

Nesne oyunları

Dokunmak, vurmak, ısırmak, atmak, itmek ve başka şekilde deneyimlemek 4 ile 10 aylık çocuklar için çok çekicidir.

Fonksiyonel ve anlatımsal oyunlar

Alışıldık nesnelerin uygun şekilde kullanımı — oyuncak çim biçme makinesini çimlerde itmek ya da Anneannenin saç fırçası ile çağırılması — hayal güçleri gelişmeye başladığından 12 ile 21 aylıklar için çok eğlencelidir.

Erken sembolik oyunlar

Yaklaşık 2 yaş civarında alışılageldik olan bu oyun türü yoktan bir şeyleri var eder. Çocuğunuz okul otobüsüymüş gibi bir ayakkabı kutusuyla oynayabilir, motor sesi çıkartabilir, ya da tatlı çörek olduğuna ısrar ederek, plastik bir yüzüğü yiyormuş gibi yapabilir.

Rol yapma

30 ile 36 ay civarında küçük aktörünüz yeni roller almaya başlayacaktır. Doktorculuk, öğretmencilik ya da annelik genel olarak en bilinenlerdir.

Oyun Terapisti Catherine Marchant

False